menu

Winston Bogarde: Deze Neger Buigt voor Niemand - Marcel Rözer (2005)

mijn stem
2,88 (13)
13 stemmen

Nederlands
Biografie

175 pagina's
Eerste druk: Houtekiet, Antwerpen (België)

Vanaf zijn achtste wist Winston Bogarde één ding zeker: "Ik word profvoetballer." In 'Deze Neger Buigt voor Niemand' lees je hoe een Surinaamse jongen, jongste in een gezin van dertien kinderen, alle weerstanden overwint en zich naar onafhankelijkheid voetbalt. Daarnaast levert Bogarde nog flink wat kritiek op de voetballerij.

zoeken in:
avatar van thomzi50
2,0
Winston Bogarde die zijn levensverhaal vertelt, prachtig. De man die de Champions Leauge won met Ajax, om naar het grote AC Milan te vertrekken, waar hij vervolgens voordat hij seizoen begonnen was al bonje had met Fabio Capello. Om vervolgens met Louis van Gaal herenigd de Spaanse dubbel te pakken, om daarna verschrikkelijk geblesseerd te raken en zich dan weer terug te knokken. En alsof dat niet genoeg is, daarna naar Chelsea gaan, negen wedstrijden in drie jaar spelen en weigeren te vertrekken - omdat je al je salaris wil. Zelfs meetrainen met alle lage elftallen, omdat je niet uitgelokt wil worden tot werkweigering - en daardoor uit te groeien tot een karikatuur in de Engelse media. Prachtig, Winston Bogarde!

avatar van thomzi50
2,0
Zo, dat is wel even wat anders dan Anna Karenina. Waar dat boek een maand inspanning en genot bood, biedt Deze Neger Buigt Voor Niemand een uur of vier goedkoop entertainment.

Het boek is bijzonder matig geschreven en vooral ongelofelijk eenzijdig. Alles in de (voetbal)wereld van Bogarde draait om racisme en geld. Grappig vond ik overigens wel om tussen de regels door telkens het mislukte aspect van Bogardes carrière in te zien: eigenlijk altijd ruzie, wissel bij de grote prijzen die hij won (en toch ongelofelijk trots zijn dat hij ze heeft gewonnen) - en vooral telkens geblesseerd raken als je eens kans krijgt.

Het knappe aan het boek was dat het het gevoel van Bogarde tegenover blanken en de wereld om hem heen, zeg maar gerust de haat, voelbaar maakte. Dat is natuurlijk deels te wijten aan de oeverloze herhaling van Rözer, maar niet helemaal. Dat is het pluspunt. Vandaar slechts twee sterren, en niet minder. Want het moge duidelijk zijn: verder is dit een behoorlijk prulwerk met eigenlijk niks interessants erin.

avatar van Arkadi
Altijd al een vervelende man gevonden. Altijd zo verontwaardigd over de wereld om hem heen en hij weet dit bijna altijd terug te koppelen naar het racisme. Weinig zelfreflectie en fouten liggen altijd bij de ander.

Een boek, met een titel zoals deze en over iemand met weinig personaliteit en bovendien nooit een begenadigd voetballer geweest, zal je mij dus nooit zien lezen.

avatar van thomzi50
2,0
Saillant detail: het boek eindigt heel optimistisch over het nieuwe bedrijf van Global Music Entertainment, het entertainmentbureau dat Bogarde heeft opgezet met een paar maten. Hiermee organiseerde hij allerlei concerten, maar wilde hij uiteindelijk meer dan alleen muziekfestivals organiseren. Hij wilde de hele wereld veroveren, zo sprak hij uit.

Alleen, na augustus 2006 heeft het bedrijf nooit meer iets gedaan, noch iets van zich laten horen. Ik vraag me nu af: zijn zijn vrienden er met het geld vandoor gegaan? Of is er iets anders voorgevallen?

Ik heb een (vriendelijk) mailtje gestuurd, maar mijn gevoel zegt me dat ik geen antwoord zal krijgen..

2,5
Tja, wat moeten we nu zeggen over deze grote boze neger. Dat ie niet zou misstaan in de eerste de beste blaxploitation film, da's een fijt. Want Bogarde is boos, heel boos. En niet op mede-Surinamers, nee, Bogarde is boos op de blanken. Omdat die zijn geld afpakten en hem keer op keer probeerden te breken.

Alhoewel DNBVN behoorlijk matig geschreven is leest het wel lekker weg. Het relaas van Bogarde, die overal ruzie zocht, na Ajax nergens écht gepresteerd heeft en er altijd iets mis ging wanneer hij de kans had is treurig, behoorlijk treurig. En dan is het nog maar te hopen dat de titel ironisch bedoelt is, maar na het lezen van het boek kan ik zeggen dat ik je moet teleurstellen. Deze boze neger meent het. Bittere ernst.

2,5*

avatar van Slainte_Mhath
3,5
Winston Bogarde is toch een van de weinige echte cult-figuren die het Nederlandse voetbal rijk is. Bekend als solide verdediger van Ajax en Oranje. Maar ook om het cashen als bankzitter bij diverse topclubs zoals Chelsea en Barcelona in zijn laatste seizoenen.

Winston heeft zich omhoog geknokt in de ‘blanke voetbalwereld’. Winston is brutaal, boos maar vooral eerlijk.

Deze biografie leest als een trein. Leuke inside-informatie ook over andere voetballers.

De opvattingen en het verhaal deed me een beetje denken aan de biografie van Dennis Rodman.

avatar van jordybeukeboom
Je hebt mijn nieuwsgierigheid wel gewekt Stephan met je enthousiaste review

Gast
geplaatst: vandaag om 19:16 uur

geplaatst: vandaag om 19:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.