menu

Féeries Anatomiques: Généalogie du Corps Faustien - Michel Onfray (2003)

Alternatieve titel: Het Lichaam, het Leven en het Lijden

mijn stem
geen stemmen

Frans
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

381 pagina's
Eerste druk: Grasset, Parijs (Frankrijk)

In 1987, op achtentwintigjarige leeftijd, kreeg de filosoof Michel Onfray een hartaanval die hem op de rand van de dood bracht. Die ingrijpende ervaring leidde ertoe dat hij vanaf dat moment het leven zelf, het zinnelijk genot ging verheerlijken. In de eerste hoofdstukken van zijn boek 'Het Lichaam, het Leven en het Lijden', beschrijft Onfray hoe er bij zijn levenspartner borstkanker wordt geconstateerd. Opnieuw wordt hij hardhandig met de vergankelijkheid geconfronteerd. En opnieuw, meer dan ooit, reageert hij met een hartstochtelijke verdediging van het leven en het recht daarop, en met een felle aanval op alles wat de waardigheid van de mens aantast. Dit brengt hem tot een radicaal libertaire bioethiek en een fundamentele afrekening met het joods-christelijke denken. In een heldere, prikkelende stijl besteedt Onfray systematisch aandacht aan de hele menselijke levensloop: van sperma, embryo en genetische manipulatie tot palliatieve zorg, euthanasie en het lijk. Keer op keer attaqueert hij het in zijn ogen versluierende en misleidende karakter van de religieuze ethiek. Hij pleit voor een hedonistische levenswijze waarbij het genieten en het lijden ten volle worden beleefd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Peter Henk Steenhuis in Trouw van 18 augustus 2004:
Onfray wil een leven lang genieten
Wijsbegeerte wint aan prestige. Wie wat zinnigs wil zeggen, ontwikkelt een 'filosofie van...'. Vandaag, te midden van olympische atleten, aandacht voor een filosofie van het lichaam. Een hartaanval maakte de Franse filosoof Michel Onfray tot een hartstochtelijk verdediger van het zinnelijk genot.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.