menu

Amokspiel - Sebastian Fitzek (2007)

Alternatieve titel: De Gijzeling

mijn stem
3,66 (16)
16 stemmen

Duits
Thriller

414 pagina's
Eerste druk: Droemer Knaur, Munich (Duitsland)

Vandaag is haar laatste dag. De gerenommeerde forensisch psychologe Ira Samin heeft haar zelfmoord zorgvuldig voorbereid. De dood van haar oudste dochter drukt te zwaar op haar geweten. Maar dan wordt Ira op het laatste moment naar een brutale gijzeling bij een radiozender geroepen. Een psychopaat speelt een macaber spel: tijdens een uitzending belt hij willekeurig mensen op. Als ze opnemen met een speciaal wachtwoord, wordt één gijzelaar vrijgelaten, doen ze dat niet, dan wordt er één doodgeschoten. De man dreigt net zo lang door te spelen totdat zijn verloofde bij hem in de studio komt. Maar zijn verloofde is maanden geleden overleden... Ira begint aan de bijna uitzichtloze onderhandelingen, terwijl er miljoenen mensen met haar meeluisteren...

zoeken in:
avatar van DMF
3,5
DMF
Een tijdje geleden zag ik deze bij de V&D staan. Ik had nog nooit van Sebastian Fitzek gehoord, maar de flaptekst beloofde veel goeds. Een gijzeling vind ik altijd een interessant onderwerp.

Maar het boek gaat over meer dan alleen de gijzeling. Ira Samin staat op het punt om zelfmoord te plegen, maar wordt vervolgens weggeroepen om een gijzeling in goede banen te leiden. In een radiostudio gijzelt psycholoog Jan May namelijk een groepje mensen. Hij stopt pas wanneer hij zijn geliefde Leoni terugziet. Die is echter al acht maanden spoorloos en zeer vermoedelijk overleden.
Het boek is duidelijk opgesplitst in twee delen: grofweg de eerste 200 pagina's gaan over de gijzeling in de studio en de onderhandelingen tussen Ira en Jan. Ira wil het al pratend oplossen, terwijl commandant Steuer de boel wil bestormen en zo snel mogelijk achter de rug wil hebben. Ira praat, Steuer blijft zijn acties voorbereiden, maar een echte oplossing wordt niet gevonden. Daarna volgt er echter een plottwist die het verhaal een andere dimensie geeft. Jan blijkt onder één hoedje te spelen met zijn gijzelaars. Hij is nooit van plan geweest om mensen te vermoorden en heeft dat ook niet gedaan. Dit vond ik in eerste instantie vrij jammer, want dat hele idee met de gijzeling en de bloedstollende cash-calls vond ik goed bedacht. Het verhaal gaat nu een andere kant uit, meer richting een gecompliceerde zoekactie, maar verliest nergens aan vaart en blijft erg spannend. De personages zijn wel oppervlakkig, hier en daar zelfs stereotiep, maar dat stoort niet echt. De korte hoofdstukken eindigen vaak met een kleine cliffhanger waardoor je door blijft lezen. De losse eindjes worden op het einde leuk aan elkaar geknoopt door Fitzek.

De Gijzeling is een boek vol vaart, spanning en actie. Fitzek zet je hier en daar zelfs enigszins op het verkeerde been. Zijn schrijfstijl vind ik alleen iets te gemaakt (of de vertaling is matig) en de personages hadden wel een extra dimensie kunnen gebruiken (al is dat bij Ira aardig gedaan). Het verhaal is alleen niet zo psychologisch als de cover doet vermoeden.
Voor mij was het in ieder geval een fijne kennismaking met Fitzek. Sterker nog: De Therapie, ook van zijn hand, staat nu ook in mijn boekenkast.

* * * ½

3,0
In vergelijking tot een ander boek van Fitzek, De therapie, vind ik deze thriller toch echt minder. Het uitgangspunt van de cash-calls is inderdaad erg goed bedacht en origineel en wordt in eerste instantie ook goed uitgewerkt. Halverwege neemt het boek een vrij rigoureuze plotwending, wat ik erg jammer vind. Het boek levert vanaf dat punt naar mijn mening veel aan spanning in. Wat volgt is een kluwen van onduidelijkheid.

Bij veel van de punten die DMF noemt kan ik me aansluiten. De personages zijn echt matig uitgewerkt, met name Steuer en Götz. Met name gezien het feit dat Götz een centrale rol speelt in het plot, maar qua persoonlijkheid nauwelijks wordt verdiept. Hierdoor komt het uiteindelijke plot wat ongeloofwaardig en abrupt over.
Overigens vind ik dat de eenvoudige taal en de korte hoofdstukken er doeltreffend voor zorgen dat je door blijft lezen. In principe geen onaardig boek, maar ik zou eerder De Therapie aanraden. Vooral omdat dat dat laatste boek meer recht doet aan het label "psychologische thriller" op de omslag.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:51 uur

geplaatst: vandaag om 16:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.