menu

De Boom van de Hoop: Navalny in de Traditie van Onrecht in Rusland - Yolanda Bloemen, Daniil Charms, Arnon Grunberg, Sergei Guriev, Michail Kazachkov, Michel Krielaars, Osip Mandelstam, Anatoli Martsjenko, Egbert Myjer, Aleksej Navalny, Maxim Osipov, Karel van het Reve, Hella Rottenberg, Lev Rubinstein, Varlam Sjalamov, Hubert Smeets, Aleksander Solzjenitsyn en Sana Valiulina (2021)

mijn stem
2,00 (1)
1 stem

Nederlands / Russisch
Verhalenbundel
Biografie / Politiek

176 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Aleksej Navalny is opgesloten in de hoop dat men hem vergeet. Maar, zoals een schorpioen die door een slang over de rivier wordt gezet toch niet anders kan dan steken, zo steekt Navalny zijn beulen, schrijft Michail Kazachkov in deze bundel. In ‘De Boom van de Hoop‘ schrijven journalisten, vertalers en schrijvers van nu over de moed van Navalny, zijn lot en dat van alle politieke gevangenen in Rusland. Maar wie sprak krachtiger en met groter ervaring over monddood maken en knechting dan Charms, Solzjenitsyn, Martsjenko, Sjalamov? Journalist Hubert Smeets analyse van Rusland is dat de hele nationaal-populistische ideologie wordt gekenmerkt door een anti-beleid en is gebaseerd op wantrouwen en angst bij de burger. Hella Rottenberg komt nog terug op de kritiek als zou Navalny een populist en xenofobe nationalist zijn. Michel Krielaars roept Amnesty International dan ook op om Navalny te steunen. Amnesty doet dit niet omwille van zijn vroegere uitspraken. Ook Sana Valiulina roept Amnesty op om Navalny de erkenning en bescherming van ‘gewetensgevangene’ te geven. Het boek sluit af met enkele dagboekfragmenten van Navalny zelf van 15 maart tot 23 april, waarin hij zijn lot aanklaagt. Het weigeren van medische hulp, zijn hongerstaking en de uiteindelijke toegift. Hij spreekt een woord van dank en hoop uit voor iedereen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Zie de recensie van 11 mei 2021 door Kris Mattheeuws op de site van Literair Nederland:
De Boom van de Hoop | Een belangrijk boek dat inzicht geeft in de huidige situatie van Aleksej Navalny
De bundel verschijnt ter gelegenheid van de uitreiking van de ‘prijs voor morele moed’ door het Forum van de Mensenrechten en Democratie aan Navalny. In de uitgave wordt een interessante vergelijking gemaakt tussen de huidige situatie en de Koude oorlog, de vroegere dissidenten (Sacharov, Martsjenko, Charms, …) en Navalny. Men kan niet anders dan vaststellen dat hier geen evolutie in zit. De schrijvers werkten belangeloos mee aan deze uitgave, de opbrengst gaat naar een organisatie die de vrijheid van meningsuiting in Rusland bevordert.

avatar van Raspoetin
De man die het bloed onder Poetins nagels vandaan haalt - NRC
In een essaybundel nemen diverse auteurs het op voor gevangen oppositieleider Navalny. Door de parallellen met het verleden stemt diens lot tot weinig hoop voor de toekomst.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:40 uur

geplaatst: vandaag om 15:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.