menu

How the West Stole Democracy from the Arabs: The Syrian Congress of 1920 and the Destruction of Its Liberal-islamic Alliance - Elizabeth F. Thompson (2020)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch

492 pagina's
Eerste druk: Atlantic Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Toen de Grote Oorlog van Europa het Ottomaanse rijk overspoelde, kwamen Arabische nationalisten in opstand tegen hun Turkse heersers en sloten zich aan bij de Britten op basis van de belofte van een onafhankelijke Arabische staat. In oktober 1918 trok de militaire leider van de Arabieren, Prins Faisal, zegevierend Damascus binnen en riep een constitutionele regering uit in een onafhankelijk Groot-Syrië. Faisal kreeg op de Vredesconferentie van Parijs Amerikaanse steun voor zelfbeschikking, maar andere Entente-mogendheden maakten plannen om hun koloniale belangen te beschermen. Onder dreiging van een Europese bezetting riep het Syrisch-Arabische Congres op 8 maart 1920 de onafhankelijkheid uit en kroonde het Faisal tot koning van een 'civiele representatieve monarchie'. Sheikh Rashid Rida, de meest prominente islamitische denker van die tijd, werd president van het Congres en hield toezicht op het opstellen van een grondwet die de eerste Arabische democratie ter wereld vestigde en gelijke rechten garandeerde voor alle burgers, ook niet-moslims. Maar Frankrijk en Groot-Brittannië weigerden de regering van Damascus te erkennen en legden in plaats daarvan een systeem van mandaten op onder het voorwendsel dat de Arabieren nog niet klaar waren voor zelfbestuur. In juli 1920 vielen de Fransen de Syrische staat binnen en verpletterden ze deze. De fragiele coalitie van seculiere modernisatoren en islamitische hervormers die de democratie hadden gevestigd werd vernietigd, met ingrijpende gevolgen die nog steeds weerklinken. Gebruikmakend van voorheen onaangeroerde primaire bronnen, waaronder krantenverslagen, rapporten van het Syrisch-Arabische Congres en brieven en dagboeken van deelnemers, is ‘How the West Stole Democracy from the Arabs’ een verslag van een buitengewoon, kort moment van eenheid en hoop; en van de vernietiging daarvan.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Interview van 17 juni 2020 door Nicholas Pritchard op de site van Al Bawaba News:
Interview with Elizabeth F. Thompson | Al Bawaba - albawaba.com
Elizabeth F. Thompson is a Professor of History in the School of International Service at the American University in Washington DC. Her latest book, How the West Stole Democracy from the Arabs, shows how the Middle East was on the brink of establishing a liberal, tolerant, and independent society before the colonial powers, particularly Britain and France, imposed their military will and took from the region a chance to establish lasting security.

Over Al Bawaba zelf:
About Us | Al Bawaba

Gast
geplaatst: vandaag om 16:46 uur

geplaatst: vandaag om 16:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.