menu

Le Premier Homme - Albert Camus (1994)

Alternatieve titel: De Eerste Man

mijn stem
3,36 (7)
7 stemmen

Frans
Autobiografische Roman / Streek/Familie

331 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Kort voor zijn dood in 1960 had Camus de contouren voltooid van een roman met een sterk autobiografische inslag. Hij schetst daarin het leven van Jacques Cormery, vanaf diens geboorte in 1913 op een afgelegen boerderij in Algerije tot en met de eerste vier lyceumjaren te Algiers. Op de voorgrond staan het sneuvelen van de vader in 1914, de woon- en leefomstandigheden in de armenwijk Belcourt, de verhouding tot zijn stille moeder en strenge grootmoeder, zijn vrienden en de onderwijzer die hem helpt op het lyceum te komen. Op het tweede plan de spelregels van het leven: de gevoelens over Goed en Kwaad, de moraal van arm en rijk en de gradaties van respect, vriendschap en liefde. En door dat alles heen de innige verbondenheid met land, klimaat en volk.

zoeken in:
avatar van cortez
0,5
Dit boek kon misschien beter niet uitgebracht worden... Het bevat de aanzet van Camus' biografische roman, maar werd niet voltooid. En zo leest het ook: onafgewerkt en als een manuscript. Voer voor de verzamelaars.

avatar van Wickerman
3,0
Zoals Cortez hierboven zegt, onafgewerkt en eerder een manuscript, toch is het verhaal niet slecht. Als men door de inconsistentie, noten en lege plekken heenkijkt ziet men de kracht van Camus terug: een zoekend personage, beschrijvingen van de omgeving en mensen. Toch, inderdaad voer voor verzamelaars en liefhebbers. Niet voor iemand die 'gewoon een boek van Camus wil lezen', kies dan De Vreemdeling of De Pest.

4,5
Voer voor verzamelaars? Dan word ik prompt "verzamelaar", jongens... Topliteratuur van een topauteur, die over zijn eigen jeugd en "wording" schrijft, en dan nog wel zó, dat je over zijn schrijvende schouder mee kunt kijken! Zijn we dan niet allemaal "verzamelaars"?

avatar van Wickerman
3,0
Ik weet niet of je zijn andere werken kent, maar als dat niet zo is, lees dan zijn werk dat 'af' is: De Vreemdeling en De Pest.

4,5
En Le premier homme om het verhaal compleet te maken...

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.