menu

Visjnjovaja Kostotsjka - Joeri Olesja (1931)

Alternatieve titels: Verhalen | Вишнёвая косточка

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Verhalenbundel
Sociaal

96 pagina's
Eerste druk: Sovjetskij Pisatel', Moskou (Sovjet-Unie)

Een verzamelbundel, die bestaat uit negen korte verhalen geschreven in de periode 1927-1930 die deels eerder in Russische periodieken verschenen. In ‘Ljoebov’’ (‘Liefde’) is Sjoevanov verliefd op Ljolja. Hoewel hij er bepaalde angsten op na houdt over de liefde, wil hij haar desondanks niet kwijtraken. ‘Tsjep’’ (‘Ketting’) beschrijft hoe een jongen heel graag zou willen fietsen. Hij is daarvoor echter afhankelijk van iemand anders, de vriend van zijn zus, en moet daarbij goed letten op wat er met de fiets gebeurt… In ‘Liompa’ ligt Ponomarev ernstig ziek in een kamer in een gemeenschappelijk appartement. Tot zijn schrik realiseert hij zich dat de dingen om hem heen langzaam verdwijnen. Het titelverhaal ‘Visjnjovaja Kostotsjka’ (‘Kersenpit’) beschrijft een natuurwandeling van drie personen: een stelletje en hun vriend. Als de man van het stelletje vooruitloopt en allerlei verhalen over de natuur vertelt, hoort hij plots het onverwachte geluid van een zoen achter zich.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Op 15 oktober 2016 verscheen bij uitgeverij De Wilde Tomaat in Amsterdam de bundel 'Verhalen' van Joeri Olesja, met daarin tien korte verhalen.
Die bundel gaat vrijwel gelijk op met de Russische uitgave van negen korte verhalen uit 1931.

Uit de Russische bundel is een verhaal 'In het Circus' uit 1929 weggevallen, de Nederlandse bundel voegt de verhalen 'De Legende' uit 1927 en 'Aldebaran' uit 1931 toe.

Citaat van de achterkant van de Nederlandse uitgave uit 2016:
Al is zijn oeuvre klein, Joeri Olesja (1899-1960) is een van de grootste Russische schrijvers van de twintigste eeuw. Hij is vooral bekend van zijn roman Afgunst uit 1927. Vladimir Nabokov beschouwde dit werk als de beste roman die in de Sovjet-Unie was verschenen. Olesja kwam, net als zijn tijdgenoten Isaak Babel en het schrijversduo Ilf en Petrov, uit het Oekraïense Odessa, een stad die regelmatig terugkeert in zijn verhalen. In deze bundel zijn de verhalen verzameld die hij eind jaren twintig, begin jaren dertig publiceerde - tot het schrijven hem vrijwel onmogelijk werd gemaakt door de censuur. Enkele van die verhalen, zoals 'Liompa', 'De Ketting', 'Liefde' en 'De Kersenpit' behoren tot de absolute hoogtepunten van de Russische literatuur. Helemaal stoppen met schrijven deed hij niet, al zou hij zich voornamelijk beperken tot zijn dagboek. In 1965 werd hieruit postuum een selectie gepubliceerd onder de naam Geen dag zonder regel. In 1989 verscheen er een volledige en ongecensureerde versie van onder de titel Afscheidsboek. In zijn nawoord geeft de vertaler een korte levensbeschrijving van de auteur.

Korte recensie van 17 januari 2017 van de Nederlandse verhalenbundel door Rieuwert Krol op de website van Tzum:
Tzum | Signalement: Joeri Olesja – Verhalen - Tzum
Sleutelen aan een nieuwe wereld
Joeri Olesja blijkt niet alleen de schrijver van Afgunst te zijn. In de door uitgeverij De Wilde Tomaat uitgebrachtte bundel verhalen blijkt Olesja op de korte baan misschien wel een groter talent te zijn. Zijn verhalen vooral de vroege zijn zeer komisch.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:31 uur

geplaatst: vandaag om 00:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.