menu

Mitz: The Bloomsbury Marmoset - Sigrid Nunez (1998)

Alternatieve titel: Mitz: The Marmoset of Bloomsbury

mijn stem
geen stemmen

Engels
Natuur / Kunst en Cultuur

116 pagina's
Eerste druk: HarperCollins, New York (Verenigde Staten)

In 1934 komt de ‘ziekelijk zielige marmoset’ Mitz, een dwergzijdeaapje, onder de hoede van Leonard Woolf. Nadat het aapje herstelt door de zorgen van Leonard, wordt hij zelden gezien zonder het grappige diertje op zijn schouder. Mitz is alomtegenwoordig in de Bloomsburygroep, de later zo naar die Londense wijk genoemde groep van kunstenaars en schrijvers, waartoe ook Leonard en Virginia Woolf behoren. Mitz verhuist met het echtpaar mee tussen hun huizen in Londen en Sussex. Ze ontwikkelt haar eigen speciale relaties met de cockerspaniëls van de familie en met de verschillende leden van de kring rond het echtpaar Woolf, onder wie TS Eliot en Vita Sackville-West. Mitz speelt zelfs een cruciale rol door het echtpaar te helpen om net voor de Tweede Wereldoorlog op het nippertje te ontsnappen aan de nazi's in Duitsland. Door brieven, dagboeken en memoires te combineren, reconstrueert Sigrid Nunez het leven van Mitz en schetst daarvan met humor een portret tegen de fascinerende achtergrond van de Bloomsburygroep in haar nadagen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie van 11 augustus 2019 bij een latere editie, door Heller McAlpin op de site van NPR (volgens hun site een onafhankelijke nonprofit media-organisatie in de VS):
Mitz the marmoset was definitely not afraid of Virginia Woolf
With Mitz, Nunez has pulled off a diminutive but affecting biographical and historical novel. Set in England during the distressing buildup to World War II, it paints a resonant dual portrait of Bloomsbury's literary power couple, a hardworking pair dedicated to each other, their friends and family, their pets, their writing, and The Hogarth Press, which they ran from the basement of their home in London's Tavistock Square.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:01 uur

geplaatst: vandaag om 15:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.