menu

Wit Huiswerk. Hoe Kun Je Bijdragen aan de Strijd tegen Racisme? - Ilgin Abeln, Jillian Emanuels, Clarice Gargard, Munganyende Hélène Christelle, Massih Hutak, Ira Kip, Leroy Niemel, Sorab Roustayar, Lakiescha Tol, Baba Touré, Romana Vrede en Pete Wu (2020)

mijn stem
0,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Politiek / Ideeƫnliteratuur

224 pagina's
Eerste druk: De Geus, Amsterdam (Nederland)

Je wilt bijdragen aan de strijd tegen racisme, maar je weet niet waar je moet beginnen. Het is alsof je de woorden niet hebt om er überhaupt iets over te zeggen. Het is ook nogal wat: antiracistisch zijn betekent pijnlijk zelfonderzoek doen, openstaan voor kritiek en proactief plaatsmaken. Het betekent erkennen dat racisme een groot onderdeel is van onze geschiedenis, van de oorsprong van onze maatschappij, en daarmee ook van ons dagelijks leven. 'Wit huiswerk' vormt een onvolledig naslagwerk vol verdiepende essays en praktische tips om je in deze wereld op weg te helpen. Zodat ''Niet weten waar je moet beginnen'' in ieder geval geen excuus meer is.

zoeken in:
Corcicus
Stel je het volgende even voor:

Je bent een blanke Nederlander, woonachtig in Kinshasa. Je maakt je elke dag druk in de media en op straat omdat er volgens jou te veel zwarten in de Congolese politiek zitten; je vindt het Congolese bedrijfsleven "te zwart" en je wordt razend omdat je in de Congolese media enkel zwarte acteurs en zwarte presentators ziet. Wanneer je je kindjes een Congolees verhaaltje voorleest voor het slapen gaan, dan gaan die verhaaltjes vrijwel altijd over zwarte kindjes en jouw kindje kan zich daar niet in herkennen. Je huilt jezelf in slaap bij zoveel onrecht en ongelijkheid. Die meedogenloze ongelijkheid noem je "institutioneel racisme" en de hoge vertegenwoordiging van zwarten in het Afrikaanse land is daar volgens jou het allerbeste bewijs van. Je eist dat er blanken worden opgenomen in alle Congolese raden van bestuur, je eist dat blanken voortaan de helft van de hoge functies krijgen in overheidsbedrijven, je eist meer blanken op scholen, bij de politie en overal waar macht geconcentreerd zit. Je eist dat je als blanke positief gediscrimineerd wordt en je eist herstelbetalingen voor al het onrecht dat je tot dusver moest ondergaan vanwege "zwartheid".

Wat denk je dat er zou gebeuren? De Congolese overheid zou je wellicht vanwege racisme en rebellie het land uitzetten, als je al niet gelyncht wordt op straat door een woedende volksmeute die zich terecht ontzettend beledigd zou voelen.

Nochtans is dat exact wat er het afgelopen jaar gebeurde in woke-kringen en is het exact waar de auteurs van Wit Huiswerk voor pleiten, zij het in omgekeerde richting. Dat er veel blanken wonen in Europa en dus ook meer vertegenwoordigd zijn in de politiek, media, onderwijs, etc. is niet het gevolg van het feit dat Europa een blanke autochtone bevolking heeft, maar wel het gevolg van “kapitalisme, racisme, imperialisme en transfobie.” Van de pot gerukt en van lotje getikt zijn de beste omschrijvingen om dit werk inhoudelijk te duiden. Totaal onwetenschappelijk zoals ook de andere mijlpalen uit de woke-lectuur: Witte onschuld van Gloria Wekker en natuurlijk Witte gevoeligheid van DiAngelo. Als dit niet zo een weerklank vond in de voltallige westerse pers en zelfs de nieuwbakken Amerikaanse overheid, zou ik nog smakelijk kunnen lachen met deze irrationele, marginale denkbeelden. Helaas is die luxe ons niet gegund.

Op een bepaald moment werd het me toch wat te veel. Vooral toen Nederland, al 500 jaar het meest progressieve en tolerante land ter wereld, op de korrel genomen werd als een racistische cisgenderhel, een ondraaglijk inferno waar queers, moslims en transpeople moeten knokken om te overleven. Want ook de gendermolen wordt helemaal opengedraaid. Compleet krankjorum wordt het dan wanneer uitgerekend de islam als voorbeeld wordt aangehaald van hoe we moeten omgaan met raciale én genderverschillen. Er is voor zover ik weet geen enkel land met islamitische meerderheid waar holebi's dezelfde rechten hebben als hetero's, in de meeste islamitische landen is homoseksualiteit gewoon verboden. Nederland, het eerste land om homohuwelijk toe te laten, moet volgens de auteurs "leren van moslims" over hoe om te gaan met gender en seksualiteit. En dat er in sommige Afrikaanse landen nog problemen zijn voor mensen die "anders" zijn, is helemaal de schuld van de blanken die "homohaat en transfobie hebben opgelegd tijdens de kolonisering." Je houdt het echt niet voor mogelijk.

Wit huiswerk bestaat eruit om met véél geld over de brug te komen om de "witte" historische schuld af te kopen. Voor het eerst sinds het Concilie van Trente zijn de aflaten terug van weggeweest. De blanken moeten ook "plaats maken" voor queers en gekleurde mensen die wij ook zonder de benodigde diploma's of taalkennis moeten laten doorstoten tot de hoogste kringen van de macht. Eigenlijk is het huiswerk van de blanken om gewoon uit beeld te verdwijnen en onze huizen, onze beurzen en alles wat onze voorouders ons hebben nagelaten achter te laten voor de nieuwkomers. In Amerika noemen ze dat equity. Ik noem het gewoon racistische bagger die bij wet verboden zou moeten zijn.

ZAP!
Corcicus @ alinea1: moet je je d'r ook even bij voorstellen als witte Nederlander in Congo dat jouw voorouders eeuwenlang overheerst zijn door zwarte mensen die ze als slaven verhandelden en hielden. Later werd die slavernij dan afgeschaft, maar door een deel van die zwarte Congolese bevolking werden er nog steeds witten regelmatig gelyncht en systematisch gediscrimineerd, misschien dat de voorstelling dan wat redelijker is...

avatar van mjk87
Wat zijn witte mensen? Figuren op een kleurplaat die nog ingekleurd moeten worden? Ben oprecht ze nog nooit tegengekomen in het wild.

ZAP!
Ach, dan zoek je dat toch even op, mjk87? Ik weet het, het leven is niet makkelijk...

Corcicus
Zwarte mensen willen niet met het n-woord worden aangesproken en de Inuït willen niet dat ze Eskimo's genoemd worden. Elk volk heeft kennelijk het recht om zelf te bepalen hoe het genoemd wil worden. Ik vind dat heel fair. Alleen geldt dat niet voor blanke mensen. Want wij worden door anderen wit genoemd. Dat draait natuurlijk gewoon om macht. Rancune en revanchisme zijn hier bepalend en dat is nooit een goed uitgangspunt voor een betere samenleving. Verder vind ik je opmerking terecht, ZAP!, maar we mogen niet vergeten dat slavernij een wereldwijd fenomeen was, het bestond in Afrika al duizenden jaren voor de Arabieren en later de Europeanen erin sprongen. Het zijn de blanken die in Afrika en overal ter wereld de slavernij hebben afgeschaft, niet ingevoerd. Je hebt gelijk over de historische gebeurtenissen die je opnoemt, maar wanneer houdt dat volgens jou op en wordt het verleden het verleden? Onze gewesten zijn door jan en alleman geplunderd. Wanneer komen de Italianen, Fransen, Spanjaarden, Denen, Oostenrijkers en Hunnen met herstelbetalingen over de brug?

avatar van mjk87
Oké, dan maak ik bij dezen officieel bezwaar tegen de term wit voor een huidskleur. Dat was vroeger veelvuldig een scheldwoord tegen mij (ik heb een zeer lichte huid) en ik word daar liever niet meer aan herinnerd. En ik verzoek dan ook die term niet meer te gebruiken. Ik kan het niet verplichten denk ik, maar mensen kunnen wel het fatsoen hebben dit kleine verzoekje in te willigen op deze site. Bedankt alvast

Corcicus
Onlangs las ik dat de Nieuw-Zeelandse overheid herstelbetalingen gegeven heeft aan de inheemse Maori. Ik vind dat behoorlijk schokkend als je weet dat de Maori het meest bloeddorstige volk was van de buurt. De Maori hebben tal van buurvolkeren uitgeroeid, zoals de Moriori op de Chatham eilanden. Het waren wreedaardige kannibalen tot halfweg de 19de eeuw en de Europeanen zouden zich bij hen moeten excuseren?

...stilte...
Ik ga deze berichten niet meer lezen... Brrr

ZAP!
Ik ben erop tegen om het argument 'ja, maar zij deden het ook' te gebruiken. -edit- of 'zij waren nog erger' of 'wij zijn niet begonnen'. Bah.

mjk87 schreef:
Oké, dan maak ik bij dezen officieel bezwaar tegen de term wit voor een huidskleur. Dat was vroeger veelvuldig een scheldwoord tegen mij (ik heb een zeer lichte huid) en ik word daar liever niet meer aan herinnerd. En ik verzoek dan ook die term niet meer te gebruiken. Ik kan het niet verplichten denk ik, maar mensen kunnen wel het fatsoen hebben dit kleine verzoekje in te willigen op deze site. Bedankt alvast
Dat is spijtig, maar heeft echt niets met de discussie dan wel het gebruik van de term te maken.

Verder laat ik het hierbij. Ik heb het boek niet gelezen, maar die 1e alinea was gewoon niet on point.

avatar van mjk87
ZAP! schreef:
Ik ben erop tegen om het argument 'ja, maar zij deden het ook' te gebruiken.

(quote)
Dat is spijtig, maar heeft echt niets met de discussie te maken.

Verder laat ik het hierbij. Ik heb het boek niet gelezen, maar die 1e alinea was gewoon niet on point.


Ik reageer op jouw eerste bericht waarin je die voor mij beladen term gebruikt, met dus het verzoek die niet meer te gebruiken.

ZAP!
mjk87 schreef:
Ik reageer op jouw eerste bericht waarin je die voor mij beladen term gebruikt, met dus het verzoek die niet meer te gebruiken.
Ik snap het hoor, maar het heeft gewoon niets met elkaar te maken, dus ik kan je verzoek niet inwilligen.

avatar van mjk87
Dat kan je prima. Door een ander woord te gebruiken. En als je fatsoen hebt.

avatar van Pleun
Boekmeter is een aangename plek maar af en toe zou het iets minder serieus mogen.

ZAP!
mjk87 schreef:
Dat kan je prima. Door een ander woord te gebruiken. En als je fatsoen hebt.
Je hebt woord zelf ook in jouw eerste reactie gebruikt, waarin je niet eens repte van jouw jeugdtrauma:
mjk87 schreef:
Wat zijn witte mensen? Figuren op een kleurplaat die nog ingekleurd moeten worden? Ben oprecht ze nog nooit tegengekomen in het wild.
Je maakte er zelfs meer een grapje van...

ZAP!
Pleun schreef:
Boekmeter is een aangename plek maar af en toe zou het iets minder serieus mogen.
Ik vraag het voor de zekerheid maar even: ben ik nu te serieus volgens jou?
...stilte... schreef:
Ik ga deze berichten niet meer lezen... Brrr
Waarom niet, als ik vragen mag?

avatar van mjk87
ZAP! schreef:
(quote)
Je hebt woord zelf ook in jouw eerste reactie gebruikt, waarin je niet eens repte van jouw jeugdtrauma:
(quote)
Je maakte er zelfs meer een grapje van...


Een beetje zoals zwarte mensen het N-woord gebruiken dus?

...stilte...
Waarom niet, als ik vragen mag?

Vanwege de rechtse wind die er waait... maar misschien moet ik ook een muts opzetten.

avatar van Pleun
ZAP! schreef:
(quote)
Ik vraag het voor de zekerheid maar even: ben ik nu te serieus volgens jou?


Nee, maar verder hou ik me maar wijselijk buiten de discussie

ZAP!
mjk87 schreef:
Een beetje zoals zwarte mensen het N-woord gebruiken dus?
Wat is nu je punt, want het begint er nu op te lijken dat je me in de maling probeert te nemen...? Gaat het je erom dat je je persoonlijk gekwetst voelt door een woord dat gangbaar en algemeen geaccepteerd is? Want daar moet je het dan ook bij houden en niet ineens een heel ander woord erbij halen...

...stilte... - en gelijk heb je eigenlijk ook wel.

Pleun schreef:
Nee, maar verder hou ik me maar wijselijk buiten de discussie
Point taken.

avatar van misterfool
...stilte... schreef:
(quote)

Vanwege de rechtse wind die er waait... maar misschien moet ik ook een muts opzetten.

De ironie is dat ik door dit type identiteitsnonsens juist interessante linkse denkers leer kennen.
Precies de sociaaldemocraten die zich tegen denkbeelden zoals die van dit boek afzetten (ik noem een Bret en Eric Weinstein) zijn de moeite van het aanhoren meer dan waard.

avatar van eRCee
Dat is mooi misterfool, ik weet alleen niet wat daar ironisch aan is. Identiteitspolitiek heb je op rechts en op links, maar het definieert de politiek van die zijden niet. In de verkiezingsprogramma's van partijen als PvdA of GroenLinks van de afgelopen jaren zal je weinig terugvinden van de denkbeelden die in een boek als dit gepropageerd worden.

Overigens in reactie op Corcicus nog even aanstippen dat er diverse signalen zijn dat de tolerantie en de ervaren vrijheid van de Nederlandse samenleving voor de genoemde groepen achteruit gaat. Dus er is geen reden om achterover te leunen omdat we nu eenmaal het homohuwelijk als eerste land hebben ingevoerd. Sommige verworvenheden moet je blijven bevechten. En halve gelijkheid bestaat niet.

avatar van misterfool
eRCee schreef:
Dat is mooi misterfool, ik weet alleen niet wat daar ironisch aan is. .

Waar ik op doelde was dat Stilte spreekt van een rechtse wind, daar (een goed deel van )de kritiek zoals die bijvoorbeeld door Corcicus wordt geformuleerd niet het alleenrecht van rechts vormt. Gelukkig niet zou ik zeggen; dat biedt mogelijkheden om dit soort ressentiment-denken terug te duwen tot de marges van het debat.

Desalniettemin - en daar zullen we elkaar minder vinden- zie ik heden ten dage identiteitspolitiek wel vaker terugkomen in de retoriek aan de linkerkant van het spectrum; hetgeen volgens mij een van de belangrijkste oorzaken vormt voor het ongekende electorale verlies van links Nederland. Uiteraard laat dit onverlet dat ook tegenkrachten in de extreem rechtse hoek gebruik maken van identiteitspolitiek, maar dat zijn krachten die een marginale invloed hebben op de maatschappij. (ofschoon daar het gevaar schuilt dat die krachten eerder genegen zijn om dodelijk geweld in te zetten, hetgeen mij eveneens zorgen baart).

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.