menu

Van Kapel tot Dolhuys: Haagse Geesteszorg vanaf de Middeleeuwen tot 1700 - Corry van Straten (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch

312 pagina's
Eerste druk: De Nieuwe Haagsche, Rijswijk (Nederland)

De voormalig geestelijk verzorgster van Parnassia Groep Corry van Straten heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Haagse geesteszorg in de Middeleeuwen, 16e en 17e eeuw. Ze ontdekte dat de Antoniuskapel aan het Slijkeinde te Den Haag daarin een grote rol heeft gespeeld. De zorg was conform de toenmalige gebruikelijke verzorging van zieken en behoeftigen. Daarom is er ook uitgebreide aandacht voor het Haagse dagelijkse leven: aan de hand van documenten worden de leefgewoonten, de voeding en de huisvesting van de inwoners besproken. Opmerkelijk is hoe fijnmazig het netwerk van buurt- en armenzorg toen al was. Door een veranderde tijdgeest verschuift het accent van mededogen naar behandeling. Deze ontwikkeling wordt geschetst vanuit verschillende perspectieven: denk aan de magistraat, de kapelmeesters, de regenten, bewaarders, binnenvader en binnenmoeder en de meiden en knechten.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Hans Hemmes in het Algemeen Dagblad (let op: €) van 25 april 2021:
Niets wijst erop dat er hier in Den Haag ooit krankzinnigen en verzorgers rondliepen
In het Dolhuys in het centrum van Den Haag zijn eeuwenlang zwakzinnigen en pestlijders opgevangen met rust, regelmaat, reinheid en voeding. In een boek over de geesteszorg van de middeleeuwen tot de 1700 zijn ze te horen, zien en ruiken.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:09 uur

geplaatst: vandaag om 12:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.