menu

Het Zijn Mensen: Het Verhaal van een Gevangenisdirecteur - Frans Douw (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

208 pagina's
Eerste druk: Atlas Contact, Amsterdam (Nederland)

‘Het Zijn Mensen’ is het verhaal van Frans Douw over het gevangeniswezen. Een gevangenis is een omgeving waarin ongelijkheid, angst en onderdrukking een grote rol spelen. Eigenlijk staat de gevangenis voor alles wat voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw haat. En precies dat maakte hem tot een gedreven mensen-directeur. Douw ging eind 2015 met pensioen na een lange carrière die volledig in het teken heeft gestaan van wat hij ‘menswaardige detentie’ noemt: gedetineerden verdienen veel meer vertrouwen en autonomie dan ze doorgaans in een gevangenis krijgen. Dat helpt om de schade van detentie te beperken, maar ook kunnen ze zich zo beter voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij. Openhartig beschrijft hij in ‘Het Zijn Mensen’ zijn loopbaan in verschillende Nederlandse gevangenissen en klinieken en neemt hij zijn lezers mee naar een wereld die voor de meesten van ons gesloten blijft. Hij maakt invoelbaar wat in de krant of bij de politiek vaak onzichtbaar blijft: gevangenen zijn eerst en vooral mensen met recht op herstel en terugkeer.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Podcast van 9 april 2021 op de website van De Orkaan (Zaans nieuws):
Het verhaal van een gevangenisdirecteur uit Westzaan

Artikel van 9 april 2021 door Irma Ooijevaar op de website van Het Parool:
In ieder van ons schuilt een dader
Oud-gevangenisdirecteur Frans Douw (65) denkt niet in goed en kwaad, blijkt uit zijn net verschenen boek. ‘Als je mensen anders behandelt, zie je ook ander gedrag.’

En nog een artikel met video van 31 (?) maart 2021 op de website van Spui25, een acadamisch-cultureel podium te Amsterdam:
Het zijn mensen - SPUI25

Gast
geplaatst: vandaag om 06:50 uur

geplaatst: vandaag om 06:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.