menu

De Wederafbouw van de Satire - Arthur Umbgrove (2021)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Nederlands
Ideeƫnliteratuur / Kunst en Cultuur

80 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De censuur is terug. Al sinds 9/11 is er geen cabaretier meer die een grap durft te maken over de profeet Mohammed, en sinds de moord op Theo van Gogh en de aanslag op Charlie Hebdo weet iedereen dat er altijd wel ergens een labiele geest rondloopt die martelaarschap verwart met rechtvaardigheid. Het debat over racisme dat nu in Nederland en in de hele westerse wereld zo hevig wordt gevoerd, gaat hand in hand met de vraag welke grappen nog wel en welke niet meer kunnen. Satire en haar instrument humor moeten gevrijwaard blijven van elke vorm van censuur, schrijft Arthur Umbgrove in dit pamflet, want vrijheid schept humor en humor schept vrijheid.

zoeken in:
avatar van Sol1
3,0
Sol1 (moderator)
Niet slecht, maar ik mis wat 'vuurwerk' in het betoog; zeker aangezien de schrijver zelf betrokken is bij cabaret en satire. Zijn gedachten zijn herkenbaar en je kan het er slechts mee eens zijn (vanuit mijn standpunt tenminste), maar het levert geen nieuwe of onverwachte standpunten op.

Achteraf bezien is de 'Proloog', waarin beschreven staat hoe een risicovol bezoek aan een satirische opvoering er uit zou kunnen zien in een soort van dystopie, misschien nog het aardigst gevonden.

Toch maar een krappe 3*; ook gezien de noodzaak de door de schrijver gemelde punten onder de aandacht te blijven brengen...

Gast
geplaatst: vandaag om 10:40 uur

geplaatst: vandaag om 10:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.