menu

Plennyj Doech - Marina Tsvetajeva (1934)

Alternatieve titels: Een Geest in Ketens | Пленный дух | Plennyj Doech (Moja Vstrjetsja s Andrejem Belym) | Пленный дух (Моя встреча с Андреем Белым)

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Biografie / Kunst en Cultuur

67 pagina's
Eerste druk: Sovremmenyje Zapiski (periodiek), Parijs (Frankrijk)

‘Een Geest in Ketens’ is kort na de dood van de dichter en schrijver Andrej Bely op 8 januari 1934 geschreven. In haar essay geeft Marina Tsvetajeva haar eigen visie op Bely. In haar opvatting is het lichaam van een dichter(es) de kerker van de ziel en is er een strijd gaande tussen het materiële en het spirituele. Zij beschrijft de eerste keren dat zij zijn naam hoorde, de eerste feitelijke ontmoeting, de vriendschap daarna met Bely, de vergelijkbare familieomstandigheden van hen beiden, de nogal belangrijke rol die muziek in zowel zijn als in haar leven of in de levens van hun naaste familie speelt. Daarbij komen ook een aantal namen van andere personen uit het Russische culturele leven voorbij, met wie zij (wederzijds) goed bevriend zijn. Het essay is opgedragen aan Vladislav Chodasevitsj, die aan de dood van Andrej Bely een necrologie wijdde.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
In 1981 verscheen bij De Arbeiderspers in de reeks 'Privé-domein' als nummer 73 'Herinneringen en Portretten' van de dichteres Marina Tsvetajeva, een verzamelbundel met een omvang van 371 pagina's.
Dit essay is de grootste bijdrage aan die uitgave van De Arbeiderspers, waarin door de vertaler Charles B. Timmer een keuze uit haar autobiografisch getinte werk is gemaakt.

Dat autobiografische proza, de dagboeken, het briefproza, de memoires en essays van Tsvetajeva is nogal omvangrijk; een Russische uitgave uit 2005 kwam al tot bijna 900 pagina's.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:43 uur

geplaatst: vandaag om 14:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.