menu

De Stilte van de Ander: Over Hoe Stilte Ons Overeind Houdt - Abdelkader Benali, Dean Bowen, Tsead Bruinja, Ellen Deckwitz, Maureen Ghazal, Anne-Fleur van der Heiden, Lamia Makaddam, Roelof ten Napel, Derek Otte, Iduna Paalman en Alfred Schaffer (2021)

mijn stem
1,50 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel / Gedichtenbundel
Ideeƫnliteratuur / Oorlog

61 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

'De Stilte van de Ander' bevat de tekst van de redevoering, die Abdelkader Benali op 4 mei 2021 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zou houden voordat hij zich door een controverse gedwongen zag terug te treden. In zijn woorden, kan stilte spaarzaam licht laten schijnen over wat zich voltrokken heeft. Stilte van schaamte, van verdriet en van verbijstering, omdat de mens in staat is te vernietigen. Wie herdenkt, verplicht zichzelf oog te hebben voor wie oorlog en genocide ontvluchten. Voor Abdelkader Benali opent de stilte van 4 mei de deur naar de ander. Durven we stil te zijn, dan durft de ander wellicht zichzelf te zijn. De stilte is geen passieve handeling, het is een ons actief instellen op de komst van een nieuwe wereld. De stilte houdt ons overeind. 'De Stilte van de Ander' is een pleidooi voor verbreding van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, waaraan een tiental gedichten over vrijheid zijn toegevoegd.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Korte toelichting in Het Parool van 2 maart 2021:
Abdelkader Benali brengt voordracht 4 mei uit als boek
Schrijver Abdelkader Benali brengt de voordracht die hij op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zou houden uit als boek.
In zijn plaats spreekt nu Roxane van Iperen voorafgaand aan de Dodenherdenking op de Dam.

avatar van mjk87
1,5
Dit bestaat uit een intro, de lezing en nog enkele gedichten (deels ook van anderen, al dan niet vertaald door Benali). In die intro gaat Benali direct al de mist in. Zo heeft hij het over een ontmoeting met Eerdmans bij Op1, die eerst aardig is voor de show en Benali ook netjes vousvoyeert en tijdens de show hem hard aanpakt. Volgens Benali bewust aardig doen eerst om hem in slaap te sussen. Dat Eerdmans eventueel privé en zakelijk vrij goed gescheiden kan houden komt niet eens in hem op. Verder een hoop zieligdoenerij waarvan ik niet weet wat hij wil.
De eigenlijk lezing is beter, vooral als hij zijn eigen geschiedenis en voorvaderen erin verwerkt, maar uiteindelijk mondt dat weer uit in abstracte beelden - vergelijk dat met Andre van Duin om de dam zeg. De gedichten... Nou, laat ik daar maar niets over zeggen, behalve dan dat ze niet aan mij besteed zijn. 1,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:25 uur

geplaatst: vandaag om 12:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.