menu

Derksen - Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond (2021)

mijn stem
3,88 (29)
29 stemmen

Nederlands
Biografie / Sport

400 pagina's
Eerste druk: Inside, Amsterdam (Nederland)

Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen. Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera's ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: ''Ik heb alleen op tv een grote bek.'' Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan. Michel van Egmond nam de reportages in dit boek voor zijn rekening. Hij bezocht met Derksen de plekken van diens jeugd, bracht uren door in het doorrookte en met cd's volgestouwde tuinhuis van de hoofdpersoon en stond er met zijn neus bovenop toen achter de schermen van Veronica Inside een ruzie ontstond die bijna het einde van het programma betekende. Antoinnette Scheulderman interviewde Derksen een jaar lang met grote regelmaat en deed dat op de voor haar zo kenmerkende wijze: vasthoudend, persoonlijk, prikkelend, vol mededogen maar ook streng als het moet, en altijd met een goed ontwikkeld oor voor het sprekende detail. Het eindresultaat is een biografische schets van een van de meest besproken mensen in Nederland.

zoeken in:
avatar van Pleun
3,5
Los van de controverse die Derksen oproept, kan ik mij wel goed voorstellen dat niet iedereen een boek als dit boeiend zal vinden. Derksen is een typisch voorbeeld uit de subcultuur van de voetballerij: macho gedrag, niks van psychologie moeten hebben en een behoorlijke cultuurbarbaar (ondanks zijn blues obsessie). (Ex) voetballers zijn bekend vanwege het spelletje, maar dat je tegen een bal kan trappen betekent niet dat je ook een interessant persoon bent. Vroeger verslond ik de VI, maar dat kan ik mij nu niet meer voorstellen. Voetbal is nog steeds een leuk spelletje maar wat al die gasten uitkramen interesseert me allang niet meer. En als je voor de zoveelste keer leest over de Kohlenpott Derby, de genialiteit van Messi of een speler die 'klaar is voor...', dan denk je.. meh dit is een herhaling van zetten. Vroeger associeerde ik voetbal met een bepaald soort romantiek, zeker als je van die hele oude voetbalboeken tegenkomt dan vind je die romantiek zeker. Maar die is er niet echt meer. Derksen is leuk om over te lezen vanwege zijn verhalen over een tijd die je als lezer niet hebt meegemaakt (ik in ieder geval niet), en vanwege die gekke muziekobsessie van hem, maar de voetballerij zelf vind ik eerlijk gezegd allang niet boeiend meer.

avatar van Jason82
4,0
De biografieën van Van Egmond lezen altijd als een trein, de ene anekdote volgt de andere in een razend tempo op. Zo ook deze biografie over cultheld Johan Derksen. Prima mee vermaakt, bijzondere man die Derksen. Dat overal schijt aan toontje vind ik bij vlagen wel wat minder. Een leven lang 7 dagen werken vind ik geen prestatie, eerder falen als vader bijvoorbeeld. Op het laatst geeft hij ook wel toe dat dat anders had gekund, maar hij gaat vooralsnog op dezelfde voet verder. Je zou kunnen concluderen dat Derksen vooral voor zichzelf leeft. Toch is die andere kant er wel. Als iemand hem om een gunst vraagt, kan hij moeilijk tot niet nee zeggen. Boeiende persoonlijkheid!

Een heerlijke biografie dus, vol bijzondere verhalen. Toch heb ik ook het gevoel dat er wat mist, deze man heeft zo bizar veel te vertellen dat het boek moeiteloos 2 of 3 keer zo dik had kunnen zijn. De grote toernooien bijvoorbeeld, hoe ging dat dan precies? De opkomst van Danny Vera, met dank aan Derksen, geen woord daarover, en zo is er nog veel meer te bedenken. Gemiste kans, met het oog op deze veelbelovende kleine 400 bladzijden.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:57 uur

geplaatst: vandaag om 17:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.