menu

Derksen - Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond (2021)

mijn stem
3,88 (29)
29 stemmen

Nederlands
Biografie / Sport

400 pagina's
Eerste druk: Inside, Amsterdam (Nederland)

Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen. Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera's ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: ''Ik heb alleen op tv een grote bek.'' Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan. Michel van Egmond nam de reportages in dit boek voor zijn rekening. Hij bezocht met Derksen de plekken van diens jeugd, bracht uren door in het doorrookte en met cd's volgestouwde tuinhuis van de hoofdpersoon en stond er met zijn neus bovenop toen achter de schermen van Veronica Inside een ruzie ontstond die bijna het einde van het programma betekende. Antoinnette Scheulderman interviewde Derksen een jaar lang met grote regelmaat en deed dat op de voor haar zo kenmerkende wijze: vasthoudend, persoonlijk, prikkelend, vol mededogen maar ook streng als het moet, en altijd met een goed ontwikkeld oor voor het sprekende detail. Het eindresultaat is een biografische schets van een van de meest besproken mensen in Nederland.

zoeken in:
avatar van Jason82
4,0
Pleun schreef:
Los van de controverse die Derksen oproept, kan ik mij wel goed voorstellen dat niet iedereen een boek als dit boeiend zal vinden. Derksen is een typisch voorbeeld uit de subcultuur van de voetballerij: macho gedrag, niks van psychologie moeten hebben en een behoorlijke cultuurbarbaar (ondanks zijn blues obsessie). (Ex) voetballers zijn bekend vanwege het spelletje, maar dat je tegen een bal kan trappen betekent niet dat je ook een interessant persoon bent. Vroeger verslond ik de VI, maar dat kan ik mij nu niet meer voorstellen. Voetbal is nog steeds een leuk spelletje maar wat al die gasten uitkramen interesseert me allang niet meer. En als je voor de zoveelste keer leest over de Kohlenpott Derby, de genialiteit van Messi of een speler die 'klaar is voor...', dan denk je.. meh dit is een herhaling van zetten. Vroeger associeerde ik voetbal met een bepaald soort romantiek, zeker als je van die hele oude voetbalboeken tegenkomt dan vind je die romantiek zeker. Maar die is er niet echt meer. Derksen is leuk om over te lezen vanwege zijn verhalen over een tijd die je als lezer niet hebt meegemaakt (ik in ieder geval niet), en vanwege die gekke muziekobsessie van hem, maar de voetballerij zelf vind ik eerlijk gezegd allang niet boeiend meer.

Grappig Pleun, alsof ik mezelf hoor praten!

avatar van Jason82
4,0
De biografieën van Van Egmond lezen altijd als een trein, de ene anekdote volgt de andere in een razend tempo op. Zo ook deze biografie over cultheld Johan Derksen. Prima mee vermaakt, bijzondere man die Derksen. Dat overal schijt aan toontje vind ik bij vlagen wel wat minder. Een leven lang 7 dagen werken vind ik geen prestatie, eerder falen als vader bijvoorbeeld. Op het laatst geeft hij ook wel toe dat dat anders had gekund, maar hij gaat vooralsnog op dezelfde voet verder. Je zou kunnen concluderen dat Derksen vooral voor zichzelf leeft. Toch is die andere kant er wel. Als iemand hem om een gunst vraagt, kan hij moeilijk tot niet nee zeggen. Boeiende persoonlijkheid!

Een heerlijke biografie dus, vol bijzondere verhalen. Toch heb ik ook het gevoel dat er wat mist, deze man heeft zo bizar veel te vertellen dat het boek moeiteloos 2 of 3 keer zo dik had kunnen zijn. De grote toernooien bijvoorbeeld, hoe ging dat dan precies? De opkomst van Danny Vera, met dank aan Derksen, geen woord daarover, en zo is er nog veel meer te bedenken. Gemiste kans, met het oog op deze veelbelovende kleine 400 bladzijden.

avatar van jordybeukeboom
4,0
Enige herhaling van zetten, maar toch ook interessant nieuw materiaal. Heerlijk boek.

avatar van Bilal030
4,0
Echt van genoten. Johan Derksen is natuurlijk een kleurrijk figuur. Hij rakelt de ene na de andere anekdote op, zoals we hem van tv kennen. Hij loopt al zo lang mee in de voetbalwereld en heeft overal en nergens zijn contacten, hierdoor heeft hij van alles meegemaakt. Wat dit boek voor mij vooral interessant maakt is dat zijn leven als voetballer en verslaggever ruim aan bod komt, de jaren voordat hij een BN’er is geworden. De romantiek van het voetbal en alles eromheen zoals het contact tussen voetballers en journalisten; het ging er allemaal minder professioneel en commercieel aan toe, het was nog heel erg menselijk.

Als jonge tiener die Voetbal International elke woensdag verslond droomde ik van een leven als verslaggever bij het blad, zowat alle feiten kon ik moeiteloos uit mijn hoofd optrommelen. Dit boek brengt die jongensachtige romantiek tot leven. Natuurlijk staat of valt zo een boek ook met het hoofdonderwerp. Hoewel ik het niet altijd eens ben met Johan Derksen mag ik hem wel, het is iemand die garant staat voor reuring en sterke meningen, overal waar hij komt gebeurt er wel wat. Ik heb best wel een zwak voor opstandige, rebelse figuren en na het lezen van dit boek weet ik dat Johan Derksen zijn hele leven lang al is zoals hij op tv is.

Wat ik bovendien erg mooie passages vind zijn die wanneer het over zijn jeugd gaat en over zijn band met Johan Cruijff.

avatar van glimmerman270
4,0
Wat een prachtige anekdotes weet Johan te vertellen. Zoveel meegemaakt, en écht een boegbeeld van het voetbalwereldje. Ze zeggen: je mag hem, of vindt het een vreselijke man. Ik behoor tot de eerste categorie.

In hoeverre zijn verleden (opvoeding) zijn karakter heeft gevormd, daar kunnen we enkel naar gissen. Johan zelf is daar niet zo van- die amateurpsychologen- zegt hij zelf. Ik moet bekennen dat zijn recalcitrante gedrag wél begon vanwege zijn dominante vader- dit erkent hij ook zelf in het boek- aangezien hij zich rond zijn tienerjaren behoorlijk begon te misdragen mede als een soort "wraak" naar zijn vader, die het ideale gezinsleven speelde...maar ondertussen zijn moeder zo nu en dan een paar ketsers gaf. Johan mocht bijna niks; het leek op een soort "regime" bij huize Derksen.

Later als voetballer gaat hij helemaal los en manifesteert zich als een beest. Hij was berucht voor zijn keiharde spel. Oók trok hij naar bepaalde mensen toe, zoals Cor van der Gijp, of zijn vriend Harry Muskee- altijd types die schijt aan alles hadden. Dit trok Derksen wel, en mijns inziens heeft dat toch ook met zijn jeugd te maken waarin juíst niks mocht.

Of neem het geloof, waarbij de mannen die vooraan in de kerk stonden en het meest luidt zongen van allemaal, wél hun vrouwen mollesteerde. Johan had dus al veel nare dingen gezien/gehoord voor een jonge knul. Dit vormt je karakter zeker.

Als journalist pakt hij net als op het voetbalveld iedereen keihard aan die het verdient. Hij zegt waar het op staat. Iets wat hij zichzelf ook voorgenomen had na een leven met zijn vader én bovenal zijn tijd in het leger: ik laat me door niemand meer de mond snoeren én ik zeg wat ik wil.

Zijn goede relatie met Cruiijff- een zelfde type persoon die zegt waar het op staat, zijn avonturen in de muziekindustrie, zijn privéleven en de tragedies daarin, en hoe hij het leven tóch zo nuchter blijft analyseren? Hij komt er altijd weer bovenop. Al woog het overlijden van zijn eerste vrouw- Linda- erg zwaar. Hij heeft toen zoveel gehuild, dat hij later nooit meer kon huilen.

Ik vind Johan een interessante man. Gelukkig zijn er nog échte mensen in het leven. Soms dacht ik ook wel eens: waarom, Johan? Hij ging soms tever, maar dat geeft hij zelf ook toe.

Ach, je kan zóveel schrijven over dit boek, waar ik nu dus mee bezig ben, maar lees het gewoon. Echt genieten mijns inziens.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:19 uur

geplaatst: vandaag om 17:19 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.