menu

Historische Verhalen. Korte Verhalen uit de Middeleeuwen - Paul Christiaan Smis (2018)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Verhalenbundel
Historisch

314 pagina's
Eerste druk: Historische Verhalen, Leiden (Nederland)

Paul Christiaan Smis laat in deze verhalenbundel zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van 'goed en kwaad' die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen. In dit boek ontmoet je een meisje dat stenen sjouwt voor een katapult, een bisschop in een vissersbootje en een zilversmid die worstelt met de liefde. In negenentwintig korte verhalen word je meegenomen door heel Europa, naar Middeleeuwers die - gewild of ongewild - spelers werden in dramatische scènes. De personages groeien in enkele alinea's uit tot mensen met herkenbare gevoelens. Je ziet ze hopen, bidden en proberen, je ziet ze slagen of falen.

zoeken in:
avatar van Arkan
4,0
geplaatst:
In het begin van het boek verteld de auteur over zijn fascinatie voor de Middeleeuwen. Dit is heel leuk om te lezen.
Daarna volgt een anti-climax, door het langdradige voorwoord. Men probeert hier de hele geschiedenis van de Middeleeuwen in het kort samen te vatten, maar er is zoveel te vertellen die jaren, dat het niet lukt om dat kort te doen. Jammer, want daardoor krijg je even zin om het boek weg te leggen.

De korte verhalen zijn prachtig om te lezen. Alle verhalen zijn gebaseerd op historische feiten, belicht vanuit de ogen van verschillende personen.
De verhalen lagen de andere kant zien van het romantische beeld dat we hebben over ridders en Kruistochten.
We zien armoede, honger, ziekte, machtsmisbruik, strijd, gevechten, bloed en geloof voorbij komen.

Na het verhaal volgt telkens een korte toelichting. Soms lijkt het bijna hetzelfde, toch is er een enorm verschil daar er in de toelichting extra informatie wordt gegeven over de historische feiten. Je krijgt daar ook de info over wat fictie is en wat op ware feiten gebaseerd is. Heel interessant is ook dat je uitleg krijgt over de veranderingen die er in die jaren zijn ontstaan.

Het is allemaal heel leuk om te lezen en vooral, boeiend voor wie interesse heeft in de geschiedenis.
Het verhaal en de toelichting zijn een prachtige combi.

Het enige minpuntje voor mij dan, is dat de verhalen iets langer hadden mogen zijn en méér fictief verhaal. Maar dat is waarschijnlijk niet voor iedereen zo.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:07 uur

geplaatst: vandaag om 12:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.