menu

Povídky Malostranské - Jan Neruda (1878)

Alternatieve titels: Prague Tales | Prague Tales from the Little Quarter

mijn stem
geen stemmen

Tsjechisch
Verhalenbundel
Sociaal

269 pagina's
Eerste druk: Grégr a Ferd, Praag (Tsjechoslowakije)

De verzamelbundel ‘Verhalen uit Malá Strana’ (een wijk in Praag) bestaat uit dertien kortverhalen, die oorspronkelijk in de periode 1867-1877 in diverse Tsjechische periodieken verschenen. ‘Týden v Tichém Domě’ (‘Een Week in een Rustig Huis’) beschrijft de lotgevallen van een burgerfamilie in een burgerhuis in de wijk en bevat kritiek op de bourgeoisie en op de hypocrisie van de samenleving. In ‘Přivedla Žebráka na Mizinu’ (‘Bedelaar ten Gronde Gericht’) wil de succesvolle en populaire bedelaar Vojtíšek niet samenwerken met een bedelares en krijgt daarom te maken met roddels. In ‘O Měkkém Srdci Paní Rusky’ (‘Over het Zachte Hart van een Russische Mevrouw’) bezoekt een weduwe willekeurige begrafenissen om daar de overledenen te belasteren. ‘Figurky’ (‘Figuren’) bestaat uit een reeks fragmenten uit het leven van de stagiaire Krumlovský. Hij heeft een rustig huis gevonden om te kunnen studeren voor zijn juridische examens, maar raakt gaandeweg meer betrokken bij de levens van de andere bewoners.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het verhaal 'Figurky', letterlijk: 'Figuren', uit deze Tsjechische klassieker is in 2017 apart door de Amsterdamse uitgeverij Voetnoot uitgebracht onder de iets langere titel 'Praagse Kleine Luyden:
Idyllisch Fragment uit de Aantekeningen van een Kandidaatadvocaat'; 121 pagina's met nawoord, nummer 25 uit de reeks 'Moldaviet' van Voetnoot.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:04 uur

geplaatst: vandaag om 15:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.