menu

Feyenoord: De Eerste van de Eeuw - Willem Vissers en Bart Vlietstra (2017)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Sport

240 pagina's
Eerste druk: Voetbal Inside, Amsterdam (Nederland)

Feyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen: eerste Europa Cup I, eerste Wereldbeker voor clubs, eerste UEFA Cup. Maar Feyenoord was niet zo heel vaak de beste. Het legioen zingt, scheldt, hunkert, toont zelfspot en trouw. Het cultiveert het eigen lijden, want Feyenoord wint nooit gemakkelijk. Maar dat hoeft ook helemaal niet voor een club die zich gaarne afficheert met het stadsmotto 'sterker door strijd'. Moeilijk winnen, en niet zo vaak, is zeker zo mooi als veel winnen. Feyenoord won in deze eeuw de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-beker in 2008 en 2016, maar nooit het kampioenschap. Tot 2017. Willem Vissers en Bart Vlietstra verrijkten interviews uit de Volkskrant met onder anderen Dirk Kuijt, Eljero Elia, Karim El Ahmadi, Nicolai Jørgensen en Leo Beenhakker, en voegden tal van nieuwe stukken toe. Met supporters, met Louis van Gaal over zijn Feyenoordgevoel, met Wouter Bos, Ronald Koeman, Rinus Israel, Pierre van Hooijdonk en veel anderen. 'Feyenoord, de eerste van de eeuw', is een document over een unieke landstitel; de eerste sinds de eeuwwisseling.

zoeken in:
avatar van Pleun
2,5
Wat ik tegen heb op dit soort boekjes is dat ze vrijwel meteen na een seizoen worden uitgebracht, louter en alleen uit commerciële overwegingen. Begrijpelijk, de schoorsteen van een uitgever en auteur moet ook roken. Supporters willen graag zo'n souvenir en je kan je nog eens lekker wentelen in het succes. Voor Feyenoordsupporters geen overbodige luxe, gezien de matige frequentie van de feestelijke seizoenen. Maar boeken die beklijven levert het nooit op, gemakzuchtige troep is wat negatief maar boeiend is het zelden. Dat geldt ook voor dit boekje van Willem Vissers, die voor de Volkskrant wel regelmatig mooie artikelen heeft geschreven.

Waarom ik dan toch over dit boek iets schrijf? Uhm, is weer eens wat anders dan Ajax zullen we maar zeggen.

Een mooier document over het kampioensjaar van Feyenoord vind ik overigens het boek dat door het AD werd uitgebracht. Dat zal wel niet op Boekmeter staan. En gelukkig hebben we ook nog YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 15:29 uur

geplaatst: vandaag om 15:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.