menu

The Clash - Arturo Barea (1946)

Alternatieve titels: La Llama. La Forja de un Rebelde: 3 | De Slag: Madrid tijdens de Spaanse Burgeroorlog

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Oorlog / Autobiografisch

332 pagina's
Eerste druk: Faber and Faber, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 'De slag' beschrijft Barea op zijn karakteristieke ongedwongen manier het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog en de impact die dat heeft op de gewone burgers van Madrid. Dat doet hij tegen de achtergrond van zijn eigen leven als medewerker van een patentbureau en verdediger van de Repu­bliek bij de afdeling Pers en Propaganda van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1937 is Barea dagelijks als 'De onbekende stem van Madrid' op de radio te horen. 'De slag' is zeker geen theoretische verhande­ling over of analyse van het Spaanse fascis­me, maar geeft veeleer een beeld van het dagelijkse leven van de gemiddelde burger in het door onophoudelijke bombardementen, chaotische toestanden en toenemende bureaucratie beheers­te Madrid van die dagen. Maar 'De slag' is ook een liefdesroman: na het failliet van zijn huwelijk ontmoet Barea de Oostenrijkse Ilsa Kulcsar, één van de vele buitenlandse vrijwilligers die de Republiek tegen Franco helpen verdedigen.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Arturo Barea schreef het manuscript in het Spaans. Het is onderdeel van een drieluik (La forja de un rebelde), gepubliceerd tussen 1941-1946 in het Engels, waarbij de vertaling van deel 2 en 3 en later tevens van deel 1 werd verzorgd door zijn echtgenote, die ook een belangrijke rol speelt in de tekst: Ilsa Kulcsar. Pas vanaf 1951 werd het in het Spaans uitgegeven, in Mexico, waarbij Arturo en Ilsa een terugvertaalde versie moesten maken vanuit het Engels omdat het oorspronkelijke manuscript verloren was gegaan.

avatar van eRCee
3,5
Een recensie schrijven over een ervaringsverhaal heeft altijd iets lastigs. Vanwege de waardevolle geschiedenisles heeft dit stuk deels het karakter van een samenvatting gekregen:

De slag - Arturo Barea | De strijd tegen het fascisme, een getuigenis | Literair Nederland - literairnederland.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 13:28 uur

geplaatst: vandaag om 13:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.