menu

Dangerous Women - Hope Adams (2021)

Alternatieve titel: Zwarte Zwanen

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Thriller

400 pagina's
Eerste druk: Berkley, New York (Verenigde Staten)

‘Zwarte zwanen’ van Hope Adams is een historische roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van tweehonderd gedetineerde vrouwen die op zee geconfronteerd worden met opsluiting, verlies – en moord. Alle vrouwen gaan aan boord van een driemaster, op transport gesteld naar Tasmanië. Ze zijn gestraft voor lichte misdrijven, op één vrouw na: zij is een moordenares. Als midden op zee een van de vrouwen dodelijk verwond wordt, breekt er paniek uit. Wie heeft dit gedaan? En wie wordt het volgende slachtoffer?

zoeken in:
4,0
Hope Adams is geboren in Jeruzalem en leefde nadien in verschillende landen. Zwarte zwanen (of Dangerous Women in de oorspronkelijke versie) is de historische debuutroman van haar. Eerder schreef ze wel al kinderboeken.

Londen, 1841. 200 vrouwen die veroordeeld zijn voor lichte misdrijven worden aan boord gebracht van de Rajah.
Een driemaster die hun naar Van Diemensland (huidig Tasmanië) gaat brengen. Kezia Hayter, een dame met superieure vaardigheden, krijgt de vrije overtocht op voorwaarde dat ze zorgt voor de gevangenen en de omstandigheden wat probeert te verbeteren. Ze probeert hen zo moreel advies te geven maar leert hun bijvoorbeeld ook naaien. Zo werken verschillende vrouwen samen aan het later bekende Rajah-quilt. Midden op zee wordt plotselings een jonge moeder dodelijk verwond. Er ontstaat paniek. Wie heeft deze verwondingen aangebracht en gaan er nog slachtoffers volgen?

Deze roman is gebaseerd op waargebeurde feiten en leest als een thriller. Historisch steekt het verhaal goed ineen en het is merkbaar dat er goed onderzoek is gebeurd naar de historische achtergrond. Zo had de auteur zicht op de werkelijke op het logboek van de scheepsarts en de namen van al de veroordeelde vrouwen aan boord inclusief hun misdrijven. Dit vind ik altijd leuk om te lezen aan het einde van het boek. Zo kan je de vergelijking maken tussen fictie en non-fictie.

De schrijfstijl is vlot om te lezen. Het verhaal slokt je op en de spanning is met momenten niet te houden. Je moet gewoon nog even verder lezen! De personages zijn heerlijk uitgewerkt. Je kan je een beeld vormen van ieder van hen en sommige van hen voelen vriendschappelijk aan.

Een hoopvol historisch verhaal vol onmacht, vriendschap en vooroordelen..

Gast
geplaatst: vandaag om 11:02 uur

geplaatst: vandaag om 11:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.