menu

Vuurduin: Aantekeningen bij een Wereld Die Verdwijnt - Eva Meijer (2021)

mijn stem
1,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeënliteratuur

84 pagina's
Eerste druk: MvdF (Maand van de Filosofie), Rotterdam (Nederland)

De natuur verdwijnt. Diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt, onze winters worden herfst. Maar wat is de natuur eigenlijk? En is het denken over een natuur die losstaat van de mens niet juist de oorzaak van veel van onze problemen, zoals de klimaatcrisis en de coronapandemie? In het essay ‘Vuurduin’ gaat Eva Meijer een week naar Vlieland. Het ecosysteem van de Wadden staat onder druk, maar er liggen ook delen van haar eigen geschiedenis op het eiland, tijd die nooit meer terugkomt. Met behulp van schrijvers, filosofen, kunstenaars en hond Doris gaat Meijer op zoek naar wat er nu precies verdwijnt en wat we ertegenover kunnen zetten.

zoeken in:
avatar van mjk87
0,5
Geneuzel in de kantlijn, met een vleugje ecoactivisme dat eigenlijk niet helemaal bij de rest past en daardoor vooral irriteert. Meijer brengt haar mijmeringen vanuit een reis naar Vlieland met haar hond, maar noch die reis noch haar gezever boeit ook maar enig moment. Echt geen idee wat ze hier nu precies mee wilde, daarvoor is het echt te veel los zand allemaal. En af en toe ook irritant geschreven. 0,5*.

avatar van Sol1
1,0
Sol1 (moderator)
Eens met mjk87.

Iemand had haar moeten afremmen.

Het losse zand van het strand van Vlieland vertoont meer ‘hechting’ dan het betoog van Eva Meijer. Dat betoog springt alle kanten uit. Zij blijft strooien met namen, citaten, voetnoten en anekdotes, maar er zit geen of te weinig structuur in. Het onderwerp, althans dat volgens de plotomschrijving op de achterkant van het boek, had een betere onderbouwing verdiend.

Aanvullend kritiekpuntje: beperkingen die zij in haar betoog aan een ander oplegt, kunnen eventueel ook op haarzelf van toepassing zijn. Wie op een bepaalde manier meent dat het denken van anderen (slechts) cultuurgebonden of tijdsgebonden is, dient zich te realiseren hoe de eigen gedachten tot stand zijn gekomen…Ook al ben ik het in dit geval eens met de bedoelde (..) strekking van het boek.

Bij de vele zaken die worden genoemd, zijn onder andere een reeks boeken en schrijvers. Een paar daarvan zijn:
Prowadź Swój Pług przez Kości Umarłych - Olga Tokarczuk (2009)
en
Zoopolis: A Political Theory of Animal Rights - Sue Donaldson en Will Kymlicka (2011)

Het eerste boek heeft hier al een reeks stemmen en berichten, het tweede boek is hier nog onbekend.

avatar van Lalage
2,5
Dit essay gaat minder over Vlieland dan ik had verwacht. De eerste helft lijkt nog wat zoekend; daarna zegt ze een paar rake dingen die me doen terugdenken aan haar boeiende boek Dierentalen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:55 uur

geplaatst: vandaag om 09:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.