menu

The Long View - Elizabeth Jane Howard (1956)

Alternatieve titel: Welbeschouwd

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: Jonathan Cape, Londen (Verenigd Koninkrijk)

'Welbeschouwd' gaat over de drieënveertigjarige Antonia Fleming die in het Londen van de jaren vijftig geconfronteerd wordt met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten. Haar kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun eigen besognes; haar overheersende en emotioneel complexe man, Conrad, heeft meegedeeld dat hij haar wil verlaten. Terwijl Antonia naar haar toekomst kijkt, gaat de roman gestaag terug in de tijd en volgen we Antonia's relatie met Conrad van achteren naar voren. Door jaren van dromen en oorlog, ontrouw en moederschap, tot het onstuimige, ondoordachte begin van hun verbintenis in de jaren twintig. 'Welbeschouwd' is het buitengewoon authentieke portret van een vrouw en een huwelijk, een hartverscheurend verslag van de dood en de geboorte van een relatie. Het is zowel uitzonderlijk als tijdloos.

zoeken in:
avatar van Arkan
3,5
geplaatst:
Welbeschouwd is het verhaal van een ongelukkig huwelijk.
Het begint bij het einde van het huwelijk en gaat, over 5 hoofdstukken, terug in de tijd naar de ontmoeting tussen Antonia en Conrad, met de hele achtergrond erbij.
Voor mij was dit terug gaan in de tijd, een beetje verwarrend, toch had het wel iets speciaals.

Door het verhaal op deze manier te vertellen krijg je als lezer een heel ander zicht op het karakter en het leven van de echtelieden.

Het boek geeft een mooi zicht op de manier waarop in het begin van de vorige eeuw een man, een vrouw zag. Enkel als lustobject, meer dan een huishouden redderen en kinderen baren kunnen ze niet.
Een man mag een buitenechtelijke relatie hebben. Jong en mooi is alles.
En ditzelfde leek ook te gelden voor ouders, zij het in mindere mate, maar dochters moesten enkel huwen.

Welbeschouwd is dan ook helemaal geen luchtig te lezen boek.
Ook de zinnen zijn soms heel lang, lijken als een parelsnoer van woorden, aan mekaar geregen.
Dit maakt het lezen er niet echt makkelijker op.

Maar op zich is het best een goed verhaal wat je een mooie inkijk geeft in de man-vrouw verhouding van de jaren 50 en waar ook de relatie ouders-kinderen in die tijd mooi aan bod komt.

Een boek waar ik toch van genoten heb, maar wat je zeker niet in 1 trek kan uitlezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:12 uur

geplaatst: vandaag om 07:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.