menu

De Gast uit het Rifgebergte - Khalid Mourigh (2021)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Nederlands
Biografie / Historisch

240 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Op zijn sterfbed vertelt Ali nog één laatste keer over zijn leven. Zijn kleinzoon Khalid Mourigh luistert ernaar, gefascineerd maar ook vertwijfeld: waarom komt dít verhaal nooit aan bod als Nederlandse politici en media het over ‘gastarbeiders’, ‘Marokkanen’ of ‘gelukszoekers’ hebben? Dit verhaal van de eerste Marokkaanse gastarbeiders begint in de jaren vijftig. Ali moet vanaf zijn veertiende geld verdienen voor zijn familie. Hij leidt een onzeker maar avontuurlijk bestaan en trekt door het Rifgebergte, op zoek naar werk. Uit noodzaak gaat hij in dienst van het Spaanse leger, dan is hij weer assistent van de dynamietspecialist in de mijnen. Als Ali na een periode van werk terugkeert naar zijn geboortedorp, blijkt vaders wil wet: hij moet en zal trouwen met de jonge Fadma. Hun eerste kind wordt geboren, en het wordt voor hem steeds moeilijker om zijn groeiende familie te onderhouden. Een oversteek naar Europa lonkt, want daar is een nijpend tekort aan goedkope arbeidskrachten. Na een omzwerving door België brengt de trein Ali in 1964 naar Utrecht. Hij wordt hartelijk ontvangen en werkt in verschillende fabrieken om uiteindelijk op een scheepswerf te belanden. Duizenden kilometers verwijderd van zijn familie in de Rif maakt hij met verbazing kennis met de Nederlandse omgangsvormen, met fietsen en erwtensoep. Maandelijks stuurt hij geld naar Fadma en zijn kinderen, maar de kloof tussen hen wordt steeds groter.

zoeken in:
avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Recensie in Tijdgeest, bijlage dagblad Trouw d.d. 27 maart 2021.

3,5
In dit boek combineert Mourigh de "algemene" geschiedenis van de Marokkaanse immigratie met het persoonlijke verhaal van zijn opa. Het eerste is noodzakelijk om de achtergrond van zijn opa Ali beter in de tijd te kunnen plaatsen, maar het grote aantal namen doet je op gegeven moment duizelen. De veelal anekdotisch opgeschreven lotgevallen van Ali zijn des te meer de moeite waard. De schrijver maakt pijnlijk duidelijk hoe wijdverbreid corruptie is en was en hoe uitbuiting en machtsmisbruik aan de orde van de dag waren.

avatar van Bilal030
4,0
Khalid Mourigh heeft het verhaal van zijn opa, een gastarbeider, op papier gezet. Dvm het interviewen van zijn inmiddels overleden opa hoopte hij de verhalen van een uitstervend generatie vast te leggen. Vind het knap hoe de schrijver de avonturen van zijn opa in de context van de geschiedenis plaatst. Zo krijg je ook een algemeen beeld, een context waarin de migratie etc plaats heeft gevonden. Het meest vermakelijke zijn de avontuurtjes van Ali (de opa), het is een schelmenroman, daar heb ik een zwak voor. Heb gelachen maar het is ook een belangrijk verhaal, ben blij dat dit soort verhalen bewaard blijven voor latere generaties.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:12 uur

geplaatst: vandaag om 21:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.