menu

Teunis - Toon Tellegen (1996)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Dieren

61 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Teunis is een olifant die leeft tussen de mensen, samen met zijn moeder-olifant. Zijn vader-olifant is immer afwezig, want hij is een ambitieuze ontdekkingsreiziger die zeldzame mensen wil ontdekken. Zijn leven in de mensenwereld levert hem de nodige problemen op. Zoals schrijven met een pen in die veel te grote olifantenpoten, maar dankzij zijn slurf is hij een kampioen in het schoonmaken van het aquarium. Voetballen met de andere jongens is ook een probleem als je zo’n sterke poten hebt… En als hij met zijn moeder een nieuwe jas gaat kopen blijkt enkel het winkelgordijn hem te passen, wat hem erg ongelukkig maakt. Vaak wil hij gewoon een mens zijn, tot hij ontdekt wat de voordelen zijn van zijn olifant-zijn.

zoeken in:
avatar van Ted Kerkjes
4,0
Ted Kerkjes (moderator)
'displaced elephant'

Zijn liefde voor olifanten liep Tellegen in Kenia op toen hij daar als arts werkzaam was. Olifanten duiken veelvuldig op in zijn werk. Natuurlijk spelen dieren sowieso een grote rol in zijn boeken, maar de olifant steekt er toch met kop en schouders boven uit. Zelfs als hij verschrompelt is.

Teunis is de tegenhanger Jannes: waar de laatste zich afspeelt in een wereld vol olifanten, woont Teunis met mensen om zich heen. Het spreekt voor zich dat Teunis een displaced elephant voelt.
Teunis mist zijn vader die als ontdekkingsreiziger veel weg is om 'nieuwe mensen te ontdekken'. Dit gemis komt in één scène heel mooi naar voren:
'En dan vind ik ook een deur uit,' zei Teunis. 'Een hele speciale deur. Heel dik. Een hele grote deur. Ik denk: een rode deur. Aan de andere kant van die deur staat mijn vader. Ik stap door die deur en mijn vader zegt: 'Teunis! Wat doe jij hier?' (16)
Veel 'problemen' die zich verder in het boek voordoen, komen telkens op hetzelfde neer: Teunis wil iets doen, maar vanwege zijn olifantschap mislukt dit, maar zijn olifantschap stelt hem wel in staat iets anders te doen, wat mensen dan weer niet kunnen. Teunis vindt het de ene keer wel fijn om olifant te zijn, maar de andere keer weer niet.
Tellegen laat heel mooi in het midden wat de verhouding tussen mens en olifant precies is, Tellegen laat het abstracte gegeven voor wat het is, waardoor het olifantschap heel veel kan symboliseren. Natuurlijk is het een metafoor voor anderszijn, maar het boek is zó geschreven dat het over allerlei soorten anderszijn kan gaan.
Zoals we van Toon Tellegen gewend zijn, staat ook dit boek vol poëtische zinnen. De schrijver heeft weer veel mooie formuleringen waarmee hij complexe gedachten in kernachtige zinnen weet te vangen.
Bij dit soort dunne boeken ligt vluchtigheid op de loer. 'Teunis' heeft hier echter geen last van, omdat het beeld van een olifant in een mensenwereld wel beklijft. Dit heeft het boek natuurlijk deels te danken aan de schitterende illustraties van Jan Jutte, één van de beste illustratoren, wat mij betreft. Het is schitterend hoe Jutte vooral Teunis neerzet. met zijn prachtige olifantenogen.
Tellegen en Jutte weten in zeer weinig bladzijden een goed en mooi verhaal te vertellen met zeker een aantal memorabele scènes - neem de toneelscène, of de scène met de olifant die zich verbergt. Jutte en Tellegen weten altijd beelden te kiezen die origineel zijn en beklijven.

Zal ik het doen? Ja, ik kan het eigenlijk niet laten... Ik doe het gewoon:

"En toen kwam er een olifant met een lange snuit ... "

Gast
geplaatst: vandaag om 06:52 uur

geplaatst: vandaag om 06:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.