menu

Pamjati Pamjati: Romans - Maria Stepanova (2017)

Alternatieve titels: Voorbij het Geheugen: Een Familiegeschiedenis | Памяти памяти: Романс

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Biografie

403 pagina's
Eerste druk: Novoje, Moskou (Rusland)

De zoektocht naar haar familiegeschiedenis zet Maria Stepanova aan het denken. Op welke manier moet zij zich verhouden tot de voorbije levens die ze bestudeert? Zijn herinneringen aan het verleden te bewaren? Wie of wat getuigt van mensen en dingen die verdwijnen? Hoe slaan de grote gebeurtenissen van de twintigste eeuw neer in het geheugen van mensen van nu? Wanneer Maria Stepanova op zoek gaat naar de geschiedenis van haar Joods-Russische familie stuit ze op dokters, architecten, bibliothecarissen, accountants en ingenieurs die voorbestemd waren om slachtoffer te worden van vervolging en onderdrukking. Gek genoeg overleefde iedereen de verschrikkingen van de twintigste eeuw. Stepanova’s voorouders probeerden een onspectaculair leven te leiden. Stuk voor stuk waren zij onopvallende figuren in een roerige tijd. Tijdens haar zoektocht naar de verloren levens verkent Stepanova de relatie tussen geschiedschrijving, herinnering en tijd. Zij legt haar lezers een belangrijke vraag voor: hoe kunnen we in het heden leven met onze beschrijving van het verleden?

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie van 6 maart 2019 door Yegór Osipov-Gipsh in De Groene Amsterdammer:
Land met vele verledens – De Groene Amsterdammer
Maria Stepanova vertelt – met twijfels en opwinding – het verhaal over haar niet-heroïsche familie, en wiedt daarmee in het rommelige veld van Ruslands verleden.

Recensie van 7 maart 2019 door Janne Chaudron in Trouw:
Politici handelen nu in herinneringen
Het nieuwste boek van de invloedrijke Russische schrijfster Maria Stepanova, ‘Voorbij het geheugen’, sluit perfect aan bij de tijdgeest: de hang naar het verleden. ‘Van de toekomst verwachten we alleen maar rampspoed.’


De schrijfster moet overigens niet worden verward met Marina Stepnova

Gast
geplaatst: vandaag om 09:40 uur

geplaatst: vandaag om 09:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.