menu

The Man Who Saved Henry Morgan - Robert Hough (2015)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Oorlog

304 pagina's
Eerste druk: House of Anansi Press, Toronto (Canada)

In het jaar 1644 wordt Londenaar Benny Wand, een jonge dief en zwendelaar, opgepakt voor illegaal gokken. Hij wordt verbannen naar Port Royal in Jamaica, wat ook wel bekendstaat als de meest verdorven stad op aarde. Wand wordt door zijn armoedige situatie gedwongen om deel te nemen aan een plundertocht op de Spaanse nederzetting Villahermosa. De levensgevaarlijke missie is een financieel succes, en Wand wordt opgemerkt door een opkomende Welshe zeekapitein. Deze roemruchte Henry Morgan wordt door de Engelsen gefinancierd om Spaanse forten aan te vallen en leeg te roven. Tijdens hun oorlogscampagne in de Caraïben ontwikkelen Wand en Morgan een onwaarschijnlijke vriendschap. De volksjongen en de scheepskapitein delen namelijk hun liefde voor het schaakspel. Maar Morgan blijkt een onbetrouwbare tegenspeler als hij steeds meer despotische trekjes begint te vertonen en elk moment kan doorslaan. Hun intense schaakwedstrijden worden voor Wand een kwestie van lijfsbehoud.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Het is dat de rum rijkelijk vloeit en troosteloze mannen op het strand bij elkaar kruipen om samen piratenliederen te zingen. Want voor een geschiedenisroman over een iconische boekanier bevat 'The Man Who Saved Henry Morgan' (2015) weinig scheepvaartromantiek. De roman speelt zich voornamelijk af rond het Jamaicaanse Port Royal, als een plek waar de gehele economie wordt gedreven door de vele plundertochten op Spaanse nederzettingen. In het havenkwartier zijn de tijdingen van overschot en schaarste voelbaar als plaatselijke cafébazen en prostituees hun marktwaarde bepalen aan de hand van het humeur van hun clientèle. Benny Wand zwerft er met zijn schaakbord door de straten op zoek naar betalende tegenstanders. Tot Benny's eigen verbazing maakt zijn schaakzwendeltje hem tot vaste sparringpartner van Henry Morgan, die verlegen zit om een waardige tegenstander. Voor de scheepskapitein zijn hun nachtenlange schaakpartijen een manier om zijn eigen schuldgevoelens te bezweren. Maar deze gelegenheidsvriendschap blijkt grillig als Morgan's positie in gevaar komt en hij weinig loyaal is naar ondergeschikten.

'The Man Who Saved Henry Morgan' (2015) is een aardige schelmenroman over klassenverschillen, privileges en ontmenselijkende kapitalistische mechanismen. Over de hypocrisie waarmee de Engelse Kroon enerzijds profiteerde van de dukaten die Henry Morgan binnensleepte, maar anderzijds op hem neerkeken als een ordinaire schobbejak zonder raffinement. Tegenover de roemruchte kapitein is ik-verteller Benny Wand een innemende underdog, die op jonge leeftijd moest leren om rijkeren in te palmen om zelf te overleven. Hij kan niet lezen of schrijven, maar heeft zelf geleerd hoe het schaakspel naar zijn hand te zetten. Anders dan Henry Morgan heeft Benny Wand veel te verliezen als een schaakmatch niet verloopt naar wens van zijn gastheer. Toch is het een serieus minpunt aan deze roman dat het spel van privileges beperkt blijft tot klassenverhoudingen tussen witte personages. Robert Hough laat zich weinig vleiend uit over de kolonialistische praktijken van de Engelsen, maar tegelijkertijd fungeren tot slaaf gemaakten en indianen vooral als decorstukken om een omgevingssfeer te creëren of om wreedheden te accentueren. Als er een fictieve figuur als Benny Wand verzonnen kon worden om de dualiteit van Henry Morgan mee te verbeelden, dan snap ik niet waarom bijvoorbeeld het perspectief van de Marrons schittert door afwezigheid.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:56 uur

geplaatst: vandaag om 16:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.