menu

Voedingsmythes: Over Valse Hoop en Nodeloze Vrees - Martijn Katan (2016)

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Nederlands
Wetenschappelijk

314 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Maken we ons te druk over voeding? Van verkoudheid tot kanker en van depressie tot impotentie, altijd is er wel iets in ons eten dat we de schuld geven, of dat er juist voor zou zorgen dat het je niet treft. Iedereen heeft een mening over voeding en honderden ondernemers proberen hun etenswaar als 'gezond' te verkopen, maar de zogenaamd gunstige effecten van een levensmiddel zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschappelijke feiten en de gevreesde nadelige effecten trouwens ook niet. In deze maalstroom van overtuigingen en belangen verdedigt de auteur het doorslaggevende belang van wetenschappelijke feiten.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
4,5
Sprookjes wegnemen door de wetenschap ertegenover te stellen, is een moeizaam traject. Zo blijkt ook weer uit dit boek van hoogleraar Katan. De nodige fabeltjes komen voorbij over afvallen, boter, kaas en eieren, superfoods, suiker, gif, kanker en vitamines. Samenvattend: er is veel onnodige bangmakerij en: aan die angst wordt een goede boterham verdiend! Zaak dus kritisch te kijken naar wat zich als 'gezondheidsclaim' aan je voordoet.
Een voorbeeld over water drinken:
Een mythe zegt; "Je moet ten minste acht glazen water per dag drinken"
En ja hoor, daar zie je hele volksstammen in trein, kantine en collegezaal met een flesje water, dat trouw wordt leeggedronken en bijgevuld. Niet nodig, zegt Katan. Hij maakt een rekensommetje:
"je hebt bij elkaar minimaal anderhalve liter vocht per dag nodig om wat je verliest (huid, adem, plas en poep) weer aan te vullen. In je dagelijkse eten zit ongeveer 0,8 liter: een heel brood bevat bijvoorbeeld 0,3 liter en en appel 0,1 liter water. Verder komt bij het verbranden van het voedsel in je lichaam 0,3 liter water vrij; dat is samen met het vocht in je voedsel al 1,1 liter. Dan hoef je nog maar 0,4 liter te drinken om aan die anderhalve liter te komen die je per dag kwijtraakt. Dat is twee mokken koffie per dag".
Natuurlijk is dat het minimum en een beetje meer is wel handig, maar toch wat anders dan de hele dag water lurken uit een pet-flesje.

Leuk en heel praktisch naslagwerkje. Katan zal de eerste zijn te erkennen dat de wetenschap in beweging is en hij misschien hier en daar een eerdere mening moet herzien. Het is dus geen vaststaande rocket-science, maar kennis in ontwikkeling, die nu alvast de nodige verhelderende inzichten biedt.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:46 uur

geplaatst: vandaag om 05:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.