menu

De Verjaardag van de Eekhoorn - Toon Tellegen (1995)

mijn stem
3,78 (9)
9 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Natuur

36 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

De eekhoorn is bijna jarig en wat doe je dan: alle dieren uitnodigen die je op je feestje wilt vragen. Zo ook de eekhoorn: hij nodigt álle dieren uit. Hij stuurt uitnodigingen geschreven op stukjes schors en de wind verspreidt ze. De hele cyclus van het verjaardag vieren (met de bijbehorende emoties) komt aan bod: het uitnodigen, zeggen dat je komt, de slapeloze nachten van de eekhoorn (dat hoort als je een feestje geeft), cadeautjes maken. En natuurlijk het taarten bakken, kleding uitkiezen en kopen, de zenuwen van de eekhoorn of iedereen wel komt en het feest zelf met taart eten en veel dansen.

zoeken in:
Ted Kerkjes
Ik heb medelijden met mensen die nog nooit een boek lazen dat over hen zelf ging. (Of zou ik misschien die mensen beter kunnen benijden, omdat zij die wonderlijke beleving mogelijk nog voor het eerst mee zullen maken?) In ieder geval blijft het iets magisch: een boek lezen en tot de ontdekking komen dat het gewoon over jou gaat. Het overkwam mij meerdere keren -Kees de jongen, De lachaanval, Zoveel als de wereld hou ik van jou- en bij dit boek gebeurde het weer. Nooit had ik verwacht mijzelf ooit zo goed in een eekhoorn te herkennen.

Ik merk dat ik moeilijk onder woorden kan brengen wat ik zo goed vind aan dit boek. Alles klopt, alle scènes zijn geslaagd: de mier die nog even langskomt, de nacht die door het bos sluipt... maar het allerontroerendst vind ik misschien wel de onzekerheid van de eekhoorn.
En natuurlijk het stille verdriet dat eigenlijk geen verdriet is maar meer iets anders wat na vreugde komt, dat tussen de regels door sijpelt. Ook in de schitterende tekeningen is dit te vinden: die kleine traantjes die te zien zijn.
Toon Tellegen en Geerten Ten Bosch hebben het schitterend in woorden en beeld gevat.

Bij het lezen moest ik denken aan dit fragment uit het boek Zoveel als de wereld hou ik van jou van Imme Dros en Harrie Geelen:
'Er is er een jarig, hoera, hoera.
Dat kun je wel zien dat is zij....'
Het liedje dat Muis goed kent.
Van toen hij er ook altijd bij was.
Hij zat dan op de versierde stoel.
Hij mocht bij de poppenkast zijn.
Bij de spelletjes en bij het eten.
En 's avonds bleef Luzily praten.
'Zag je Jan Klaasen en Katrijn?
Schrok je van de Dood van Pierlala?
Vond je het ook zo'n fijne dag?'
Op het laatst werd ze verdrietig.
Dan moest ze verschrikkelijk huilen.
Omdat ze niet meer jarig was.
Omdat het allemaal voorbij was.
Zo hoorde een verjaardag te zijn.

(Zoveel als de wereld hou ik van jou [2012], Imme Dros & Harrie Geelen, Querido)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:13 uur

geplaatst: vandaag om 10:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.