menu

The House in the Cerulean Sea - TJ Klune (2020)

Alternatieve titel: Het Weeshuis in de Azuurblauwe Zee

mijn stem
4,10 (5)
5 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy / Humoristisch

352 pagina's
Eerste druk: St. Martin's Press, New York (Verenigde Staten)

Linus Baker leidt een rustig leven in afzondering. Op zijn veertigste woont hij in een piepklein huis met een slinkse kat en zijn oude langspeelplaten. Als een sociaal werker voor de afdeling magische jeugd brengt hij zijn dagen door met het toezicht op het welzijn van kinderen in door de overheid gesanctioneerde weeshuizen. Wanneer Linus onverwacht wordt opgeroepen door het allerhoogste bestuur krijgt hij een merkwaardige en zeer geheime opdracht: reis naar het weeshuis op Marsyas Eiland waar zes gevaarlijke kinderen verblijven – Talia de vrouwelijke kabouter (inclusief baard), Phee de elf, Theodore de wyvern, Chauncey een niet-identificeerbare groene klodder, Sal de weer-Pommeraniër en Lucifer (of kortweg Lucy) de Antichrist. Linus moet zijn angsten opzij zetten en bepalen of dit zestal mogelijk in staat is het einde der dagen te bewerkstelligen. Maar de kinderen zijn niet het enige geheim dat het eiland bewaart. Hun verzorger is de charmante en raadselachtige Arthur Parnassus, die alles in het werk stelt om zijn pupillen veilig te houden. Naarmate Arthur en Linus dichter bij elkaar komen, worden lang bewaarde geheimen blootgelegd en moet Linus een keuze maken: een thuis vernietigen of de wereld zien branden.

zoeken in:
avatar van Οὖτις
4,5
Verrukkelijk. Hoe een onbetekenende ambtenaar, een echte bureaucraat vol regels en voorschriften samengevat in een bijna 1000 pagina's tellend boek, op onderzoek wordt gestuurd naar een zogenaamd weeshuis op een eiland waar 6 magische kinderen verblijven onder de hoede van Arthur Parnassus. De interactie met de kleine luiden, die steeds meer, ondanks hun in de ogen van zo velen als abnormaliteit gezien, zijn hart binnensluipen en hem dus dan van binnenuit veranderen. En dan is er nog Arthur, gesteund door Zoe de bos-elf die regelmatig voor hen kookt. Menig keer verscheen een glimlach op mijn gezicht wanneer Linus weer eens door een van de kinderen verrast wordt en ondanks alle mogelijke vooroordelen hun kant kiest bij elk conflict dat ontstaat tussen hen en de buitenwereld, te weten de bewoners van het dorp op het vasteland tegenover het eiland en het bestuur van het departement voor magische jeugd waarbij Linus in dienst is. Je kunt je gewoon goed voorstellen dat werkelijk bestaande instanties zoals de Kinderbescherming vaak veel te vaak handelen volgens vaste procedures in plaats van werkelijk op onderzoek uit te gaan waaraan het betreffende kind behoefte heeft. In dit verhaal betekent zulks: wederzijds respect ondanks het leeftijdsverschil, geborgenheid, aandacht, vastigheid (geen gesleep van tehuis naar tehuis). Kans op adoptie is voor deze kinderen niet te voorzien, hoewel ... lees het einde

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
geplaatst:
Bekoorlijk en fantasierijk, een echt feelgood boek. Leuk geschreven met veel verwijzingen naar de muziek van de fifties en sixties. Zo woke als de neten, maar dat mag de pret niet drukken.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:20 uur

geplaatst: vandaag om 21:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.