menu

Echte Mannen Eten Geen Kaas - Maria Mosterd (2008)

mijn stem
2,74 (78)
78 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

186 pagina's
Eerste druk: Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

Tot haar eerste dag op de middelbare school is Maria een heel gewoon meisje van twaalf. Ze woont met haar moeder en haar zus in een stad in het oosten van Nederland, en wil wel wat meer spanning in haar leven. Of stoer zijn, zoals dat groepje jongens dat rondhangt op het parkeerterrein van de school. Hoe zou het zijn als een van die jongens haar vriendje was? Maria's fantasie lijkt werkelijkheid te worden: een van hen, Manou, spreekt haar aan. Wat ze niet weet, is dat Manou een loverboy is.

zoeken in:
raffael77
Schitterend boek en waar gebeurd.

Goed gescheven en blijft zeker hangen en heeft een zeer heftig eind.

Met veel kracht en duidelijkheid gebracht en ze verdiend een dikke pluim.

Wie weet volgt er nog een boek van haar.

3,5
Maria durft alles over haar leven of verhaal vertellen. :O

avatar van amanda22
4,5
Goed boek! Heb hem in 1 dag uitgelezen en normaal lees ik niet zo vlot! Het grijpt je aan en je probeert te begrijpen hoe zij zich voelt, ook als is dat onmogelijk!

4,5*

5,0
Ik heb het boek met open mond gelezen. Door wat er verteld wordt maar ook omdat het ook waargebeurd is. Afschuw schiet me te binnen om zulke jongens die zoiets doen. Een zeer goed boek wat je meer laat zien van de loverboy wereld. Dit is gewoon een aanrader voor iedereen.

avatar van Zelva
Nominatie voor lelijkste cover ooit.

3,0
Typisch dat dit boek zo goed scoort. Veel meer dan slasherfilms is dit exploitatie van de zuiverste soort, maar dit zal wel politiek-correcter zijn.

Zijn er misschien nog andere redenen om dit boek te lezen behalve dan dat het zo'n zielig verhaal is?

Krijgt nochtans een goede recensie van het NRC: Iedereen leest: Maria Mosterd | NRC Boeken - nrcboeken.nl

avatar van PeterW
Zelva schreef:
Nominatie voor lelijkste cover ooit.


En titel niet te vergeten...

avatar van Hannibal
Cover redelijk en titel juist erg leuk! Het verhaal spreekt me wat minder aan. Daarom heb ik dit boek vaak in handen gehad bij de boekhandel, maar toch steeds weer teruggelegd. (Ik eet ook geen kaas, vandaar misschien)

avatar van eRCee
PeterW schreef:
(quote)


En titel niet te vergeten...

Om over de auteursnaam nog maar te zwijgen.

4,0
Hoezo een nominatie voor de lelijkste cover ooit? Ik vindt hem juist origineel. De titel is waarschijnlijk bewust gekozen door de auteur. Ze heeft een citaat gebruikt van 'de loverboy'. Dat vond zij misschien een bijzondere uitspraak. Dan is het juist een originele titel.

Ze had het boek ook gewoon 'vier jaar in handen van een loverboy' kunnen noemen..lekker simpel.. maar dat blijft niet hangen. Deze titel wel. Als je zegt: 'Echte mannen eten geen kaas', dan denk je meteen aan Maria Mosterd en haar verhaal.

avatar van thomzi50
Kevin91 schreef:
De titel is waarschijnlijk bewust gekozen door de auteur.

Gelukkig maar.

avatar van jhnadien
5,0
Kevin91 schreef:
Hoezo een nominatie voor de lelijkste cover ooit? Ik vindt hem juist origineel. De titel is waarschijnlijk bewust gekozen door de auteur. Ze heeft een citaat gebruikt van 'de loverboy'. Dat vond zij misschien een bijzondere uitspraak. Dan is het juist een originele titel.

Ze had het boek ook gewoon 'vier jaar in handen van een loverboy' kunnen noemen..lekker simpel.. maar dat blijft niet hangen. Deze titel wel. Als je zegt: 'Echte mannen eten geen kaas', dan denk je meteen aan Maria Mosterd en haar verhaal.


Helemaal met jou eens!!

avatar van Nicolage Rico
Echte Mannen Eten Geen Mosterd, had ook gekund...

avatar van Zelva
Hoezo een nominatie voor de lelijkste cover ooit?


*De 48 verschillende lettertypes, letterkleuren en puntgroottes zonder dat daar ook maar een lijn in is te bespeuren. Dat witte van Maria Mosterd vlakbij dat witte t-shirt is bijvoorbeeld oerlelijk. Dat er totaal niet over de lettertypes in relatie met het ontwerp is nagedacht blijkt wel uit het ontwerp van haar volgende boek, daar komen ze weer terug. Lekker makkelijk. En dan dat 'uitgeverijtekstje'
"Goh, shit, dat past niet meer. Nah, ik heb geen zin om toch nog een andere foto te zoeken, doen we het toch gewoon overdwars, daar is nog ruimte. Stijlbreuk? Ach, dat ziet toch geen hond."
*De overduidelijke stockfoto. Goedkoop en makkelijk. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat Maria Mosterd zo ontzettend lang op de zonnebank heeft gelegen, speciaal voor de foto.
*De tekst op de arm ziet er op zich interessant uit, maar is overduidelijk een haastklus. Het volgt niet eens mooi de ronding van de arm.
*Het sluit totaal niet aan bij het onderwerp en de doelgroep. Het enige wat daarbij aansluit is het tekstje 'vier jaar in handen van een loverboy' . Naast dat zou ik als me in dat soort zaken zou interesseren totaal niet aangesproken voelen, niet door de wanhopige manier om aandacht te trekken door een opvallend lettertype en niet door de foto. Het komt op mij over als een 'stoer' boek voor vrouwen die nog niet de puberleeftijd ontstegen zijn en dat lijkt me niet de bedoeling.
*Jij vindt het origineel? Dat mag je dan toch wel even uitleggen, want een vlakvullende foto met daarop wat letters gekwakt is al ongeveer 13697850 keer gedaan. Zo'n ontwerp is het makkelijkste wat er te maken is, want dan hoef je niet ook nog eens na te denken over de kleurstellingen van verschillende vakken.

3,0
Wel zo'n beetje wat ik ervan had verwacht. Het leest zeer vlot weg, een ontzettend hoog tempo, een hoop schokkende passages en er hangt een zekere authenticiteit over het boek. Voor de taalliefhebbers is er veel gebruik van slang. Maar ja, verder heeft het boek gewoon niet zoveel te bieden. Niet slecht dus maar het kan veel beter. Het enige wat haar te verwijten is, is dat het niet bijzonder genoeg is.

Dikke 3

avatar van DetectiveLena
3,0
Makkelijk weg te lezen. Dankzij het hedendaagse taaltje.

Heel ernstig dat dit gebeurd met meiden. Heel begrijpelijk dat er dus meiden zijn die dit overkomen en blijven overkomen.

Maar vond het op een gegeven moment tijd voor actie, maar die kwam niet dat het haast ongeloofwaardig werd...helaas

3,0
Wat bedoel je met actie?

Dat er geen actie kwam en haar situatie vier jaar lang onopgemerkt is gebleven is juist het schokkende aan het hele verhaal.

Liesje__*
Goed dat dit boek is gekomen, het leek soms wel meer op een handleding: Loverboy in 5 stappen. Het is interessant om te lezen en schokkend natuurlijk en alle respect voor de schrijver. Maar echt heel goed vond ik het niet, de schrijfstijl vond ik te simpel.

3,0
De schrijfstijl is misschien simpel maar wel authentiek. Het is nu eenmaal normaal dat zulke personages uit zo'n milieu zo praten.

bebjebenthe
Ik vond het eigenlijk best een slecht boek. De schrijfstijl vond ik simpel weg gewoon vreselijk. Ik wilde het boek gewoon perse lezen omdat iedereen zei dat je als je dit boek gelezen had nooit in de handen van een loverboy zou komen. Nou, ik heb ook wel gemerkt dat ik niet zo'n type ben. Ik ga niet op de eerste dag naar dat soort types lopen omdat dat stoer is.

avatar van schelley
1,5
Vond het boek niet echt super. Saaie schrijfstijl, beetje emotieloos.

avatar van prikadel
0,5
heb nog een nooit een boek met zoveel ergernis gelezen!
Ik kan geen medelijden met de hoofdpersoon. Het feit dat zij zo dom is om bij een vreemde in de auto te stappen... en het feit dat ze GENIET van het werken voor die kerel maken het voor mij onbegrijpelijk dat toch zoveel mensen haar als een slachtoffer zien. Een loverboy laat een meisje verleiden door gladde praatjes en doet alsof hij verliefd op haar etc. Maar daar is in dit verhaal geen sprake van. Ze is geen slachtoffer van een loverboy. Ze is gewoon een naief meisje die geen opvoeding heeft gehad.

WEL mooie boeken over loverboys??? :
misleid en loverboy!!!!!

3,0
Die ambivalentie van haar is nou juist het interessante aan dit boek.

avatar van Paaseitje
3,0
Ik vond het boek ontzettend tegenvallen, vooral omdat er zo''n ophef over gemaakt werd. Ook de comments op de achterkant en aan de beginpagina's van het boek waren veel belovend. Het boek was in "kinder"taal geschreven en erg detail en emotieloos. Iets waar ik een ontzettende hekel aan heb. Als ze het iets volwassener geschreven had en wat emoties erin toegevoegd had was het een veel aangrijperender boek dan het nu was. Het is verschrikkelijk wat er met dit meisje gebeurt is, maar het duiderlijker geworden als ze iets meer gevoel en details had geschreven.

Een 3

0,5
Ben het boek aan het lezen. Spannend? ach, soms. Maar wat een buitengewoon slechte, emotieloze schrijfstijl (in de stijl van: "en ja, wekenlang werd ik nog even doorverkracht en zag ik dat mensen in elkaar werden geslagen maar ach, ik was aan het blowen dus wat intereseerde het mij". Ik heb ook maar één woord over voor als je je zo laat inpalmen door een loverboy; naief en uberdom, ook als je dertien of veertien bent; ik ken toch een hoop slimmere personen van dertien of veertien. Zo, is het leeftijdsargument ook weer getackled. En dan te bedenken dat Maria pas later het manuscript aanbood aan de uitgever. Naar ik denk wemelde dat overigens van de spelvauten, maar dat is niet het issue van een recensie of reactie, dat concludeer ik slechts als ik Maria's teksten lees op haar website.

Al met al denk ik dat mijn uiteindelijke mening afstevent op 'op een goedkope manier mededogen wekken'. Of Maria moet mij de laatste dertig bladzijden gaan verrassen met een heel klein greintje zelfreflectie (it's not much I'm asking for!), gewoon dat kleine beetje wat een ROC-meisje van zestien wel heeft. Kom op Maria, verras me, je kan het misschien wel.

0,5
DetectiveLena schreef:
Makkelijk weg te lezen. Dankzij het hedendaagse taaltje.

Heel ernstig dat dit gebeurd met meiden. Heel begrijpelijk dat er dus meiden zijn die dit overkomen en blijven overkomen.

Maar vond het op een gegeven moment tijd voor actie, maar die kwam niet dat het haast ongeloofwaardig werd...helaas


Ik vind het helemaal niet begrijpelijk, met als argumentatie dat de meeste meiden met een wat hoger IQ dan een amoebe niet ingaan op Loverboys, gelukkig zijn zij in de meerderheid.

avatar van Astriid*
5,0
ik vind dit (een van de) beste boeken die ik ooit gelezen heb..
op de een of manier blijf je gewoon doorlezen en 't idee dat het echt gebeurd is raakt je toch wel...

5,0 *

avatar van boekzoek
4,0
een zeer aangrijpend boek het eerste stukje had ik gelezen in de joepie daarna ben ik het meteen gaan kopen het aakt me wel

0,5
Astriid* schreef:
ik vind dit (een van de) beste boeken die ik ooit gelezen heb..
op de een of manier blijf je gewoon doorlezen en 't idee dat het echt gebeurd is raakt je toch wel...

5,0 *Er zijn zoveel boeken echt gebeurd, dingen die écht ernstig zijn en waar de hoofdpersoon écht geen uitweg heeft. zwak argument. Plus de hoofdpersoon geniet duidelijk van haar situatie, en dat is opvallend dom. In het boek vertelt Maria over haar IQ test die - wegens het niet serieus invullen - 89 aangeeft. Ik vraag me ernstig af of dat komt omdat ze het niet serieus invult of dat dit gewoon het juiste cijfer is.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:50 uur

geplaatst: vandaag om 16:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.