menu

The Day of the Triffids - John Wyndham (1951)

Alternatieve titels: De Triffids Komen | De Dag van de Triffids

mijn stem
3,90 (86)
86 stemmen

Engels
Sciencefiction

272 pagina's
Eerste druk: Michael Joseph, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Bill Masen ontwaakt na een oogoperatie in een chaos: tijdens het kijken naar een meteorietenregen is 99% van de bevolking blind geworden. De Triffids, agressieve plantachtigen die in staat zijn zich voort te bewegen, nemen van de gelegenheid gebruik om de controle over de wereld over te nemen. We volgen Bill in zijn pogingen om de Triffids te ontwijken en de samenleving te redden van de ondergang.

zoeken in:
avatar van Psychocandy
5,0
Laat je niet afschrikken doo de omschrijving; buitenaardse planten die de wereld overnemen. Dat is wellicht erg onrealistisch, het verdere verloop van het verhaal is dat geenszins.

Ik geef toe, ik las dit boek daar het de film "28 Days Later..." inspireerde, maar waar ik dacht slap te zullen liggen van de verwikkelingen die destijds als spannend en nieuw wereden gezien en die nu vergezocht en belachelijk zijn, kwam ik bedrogen uit; als je eenmaal in het boek zit, worden zelfs de Triffids logisch, en dat wil wat zeggen!

In het boek volgt een prachtige beschrijving van een wereld die in verval raakt. Ik vraag me af hoe het boek zou worden als slechts de blindheid van de bevolking het probleem was; dat de Triffids er dus NIET in voor kwamen. Dat zou al interessant genoeg zijn geweest. Maar, zoals ik al zei, aan die Triffids wen je wel .

Ik geef een vier en 'n half.

avatar van Psychocandy
5,0
doo=door

4,5
Meesterwerk! In de jaren 1950 en 1960 waren er heel wat visionaire science-fictionauteurs....Samen met I Am Legend van Matheson een van mijn favorieten.

Het vervolg 'Nacht van de Triffids' van Simon Clark is overigens ook zeer te pruimen.

avatar van Psychocandy
5,0
Ja, maar vond je die niet een beetje te Hollywood? Ik wel, namelijk.

4,5
Ja het vervolg was van schrijfstijl heel wat minder, zeker geen visionair werk zoals Wyndham. Anderzijds was het best wel spannend en zaten er enkele leuke ideeën in. Ik had me er alvast niet mee verveeld, maar een meesterwerk was het zeker niet inderdaad.

Ken je nog gelijkaardige werken? Ik vind post-apocalypse boeken (De beproeving, Swang song) wel tof, zeker met een mysterieus sfeertje aan. Zo vond ik recent 'the taking' van Koontz best te pruimen. Earth abides en Lucifer's hammer heb ik weliswaar nog niet gelezen. Als je aanraders weet, laat maar gerust weten.

avatar van Psychocandy
5,0
Ja, nou, misschien is, hoeweel heel anders, 1984 van George Orwell wel wat voor je ! En als je van dit boek houdt, de film 28 Days Later...

4,5
1984 reeds gelezen, is idd wel zeer goed. Nog enkele PA-boeken: Malcolm Bosse met Mr. toets en Lucifer van Niven & Pournelle. Brave New World van Huxley is er ook zo een als 1984. MEer over dit soort literatuur te vinden op http://www.pamedia.com/books/

is dit een nederlandse versie of is er alleen een engelse versie??

avatar van Psychocandy
5,0
Van The Day Of The Triffids, bedoel je? Is wel degelijk een Nederlandstalige versie van, onder de titels De Triffids Komen! (ouwe titel) en De Dag Van De Triffids (nieuwe titel).

ok dankje!! ga ik die even zoeken..moet dit boek namelijk voor school lezen.. en het begin is een beetje ingewikkeld. maar ik zit nu bij hoofdstuk 5 en nou begint het leuk te worden. maar het is altijd handig om ook even in het nederlands te leze:D

avatar van Psychocandy
5,0
Graag gedaan, veel succes !

Legan
Blijkbaar heb ik iets gemist want ik had nooit gedacht dat achter dir boek klaarblijkelijk een meesterwerk schuilde. Twee jaar geleden gelezen en ik vond er maar weinig aan. Het verhaal is redelijk maar gaat naarmate je verder vordert steeds meer over the top. En dat is jammer.

Het verbaast me trouwens dat 'deel 2', 'De Nacht van de Triffids' van Simon Clark er niet opstaat. Maar dat is zo geregeld lijkt mij .

EDIT: 30 min later de toevoeging verstuurd

avatar van DvonGeem
4,0
Dit blijft een heerlijk boek. ook na herlezing.

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
Ik ben niet echt een sf-man, maar deze is zeker de moeite waard.

avatar van worm
3,5
Goed geschreven. sterk en spannend verhaal.
Niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb, maar absoluut de moeite waard.

4,0
Een boek dat je in een ruk uitleest. Geen diepzinnig boek, maar wel een sifi thriller die je doet verlangen naar meer.

4,5
Dit boek heeft van mij een scifi-lezer gemaakt!

avatar van Wandelaar
5,0
Hierbij een link naar de fantastische hoorspelversie uit 1969 met Hans Veerman in de hoofdrol. Nog steeds een adembenemend verhaal, hoe onwaarschijnlijk ook. Geen diepzinnig boek, zoals hierboven al geschreven, want het spannende verhaal staat voorop.
Toch is er ook wel diepgang te ontdekken in de ethische dilemma's waar het verhaal vol van is. Hoe overleeft de menselijkheid in een noodsituatie: geldt het recht van de sterkste, is er plaats voor medelijden, wie wordt gered en wie wordt reddeloos achtergelaten en hoe staat het met de verhouding man/vrouw als de mensheid met uitsterven wordt bedreigd. Het geeft wat stof tot denken in ieder geval.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:12 uur

geplaatst: vandaag om 07:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.