menu

Een Goede Moeder - Jan van Mersbergen (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Psychologisch / Sociaal

260 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

In beslag genomen door een mysterieuze ziekte verliest een charmante actrice de grip op haar huwelijk, op haar dochter van elf, op haar leven. Haar bruisende bestaan in Amsterdam wordt steeds stiller; eerst voelt ze zich nog vertrouwd in haar eigen wijk, dan nog in de paar straten rondom haar huis, en uiteindelijk zoekt ze enkel haar toevlucht tot het matras dat voor de schouw in haar woonkamer ligt. Voor de buitenwereld wordt ze volledig onbereikbaar. Zelf overschat ze haar toestand en mogelijkheden, is jaloers op haar gezonde ex-echtgenoot en woedend op wat hij voor haar doet. De situatie verslechtert dermate dat ze haar dochter slechts eens in de week een uur onder toezicht mag zien. Elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze. 'Een goede moeder' beschrijft de dynamieken in zo’n gezin, de ontwikkelingen binnen een huwelijk en de ups en downs van ouderschap. Aan de hand van WhatsAppberichten, spraakmemo’s en medische dossiers creëert Van Mersbergen een beeld van het zorgsysteem in Nederland en de angst daar een kind aan te verliezen.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Als een dochter haar ouder bemoedert - NRC
Een goede moeder is een verhaal over onmacht, loeispannend verteld en tot nadenken stemmend. (●●●●)

avatar van psyche
psyche (crew)
Raspoetin
Ik was even in de war met deze recent uitgezonden documentaire, soortgelijke titel en soortgelijke thema’s en ‘partijen’…

Gast
geplaatst: vandaag om 00:12 uur

geplaatst: vandaag om 00:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.