menu

Bröderna Lejonhjärta - Astrid Lindgren (1973)

Alternatieve titels: De Gebroeders Leeuwenhart | The Brothers Lionheart

mijn stem
4,25 (142)
142 stemmen

Zweeds
Jeugdboek
Sprookje / Avontuur

231 pagina's
Eerste druk: Damm, Malmö (Zweden)

Skorpan en Jonatan Lejonhjärta komen terecht in het land van kampvuren en sprookjes. Ze ontdekken de Kersenvallei, een paradijs waar je na je dood heengaat. Het is er vredig. Maar zwarte ridder Tengil trekt er tegen ten strijde. De broers helpen de goede ridders de vallei te verdedigen: de tiran mag hier niet over gaan heersen! Zelfs een draak moet gedood worden.

zoeken in:
avatar van Pieter
5,0
M'n favoriete kinderboek. Misschien ondertussen al 5x gelezen. Spannend, fantasievol, hartverwarmend en ontroerend.

5*

Louis2703
Prachtig boek over hoe een broer zijn doodzieke broertje uit een brandend huis red en daarbij omkomt. Heel mooi, beter dan dat pippi langkous van Astrid Lindgren.

avatar van Jester
4,5
In mijn herinnering is dit een prachtig, ontroerend boek. Ik had het dit weekend in de bieb in mijn handen, om het nog een keer te gaan lezen. Ik heb het (nog) niet gedaan, ook omdat ik bang ben de illusie te verstoren. Maar wie weet ... Voorlopig 4,5*.

wavanbuuren
Jester schreef:
In mijn herinnering is dit een prachtig, ontroerend boek. Ik had het dit weekend in de bieb in mijn handen, om het nog een keer te gaan lezen. Ik heb het (nog) niet gedaan, ook omdat ik bang ben de illusie te verstoren. Maar wie weet ... Voorlopig 4,5*.


Nou Jester, ik kan je vertellen dat ik ook lang die romantische herinnering ben blijven koesteren. Vorig jaar heb ik toch de stoute schoenen maar eens aangetrokken en ik kan je vertellen: Het verhaal blijft staan als een huis.
Wat een vaart, wat een spanning en wat een ontroering.

Mijn eerste ***** op Boekmeter!

avatar van sherena
4,5
Prachtig mooi en ontroerend boek. over het leven. Moest toen (nodige jaartjes geleden)bij het lezen al de nodige traantjes laten, over de filmzijn ook de nodige waterlanders voorbij gekomen. Geweldig.

4,0
weer zo'n mooi kinderboek waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Is later overigens ook prima verfilmd

avatar van Donna Tartt
4,0
Wat vond ik dit spannend!!!!! Echt een prachtig (kinder)boek. Werd ook voorgelezen door mijn juffie toen.

-4-

avatar van %%%%%%
4,5
Dit is een van de beste boeken wat ik ooit heb gelezen.Het is spannend.Ontroerend.En een supper verhaal gewoon geweldig 4,5 sterren

avatar van marzuq
%%%%%% schreef:
een supper verhaal gewoon geweldig


Heerlijk een boek om te lezen bij de late maaltijd. Een supper boek dus....

avatar van %%%%%%
4,5
marzuq schreef:
(quote)


Heerlijk een boek om te lezen bij de late maaltijd. Een supper boek dus....
Het is een prachtig boek daarom staat hij ook zo hoog Als je het boek niet gelezen hebt dan zal ik het zeker doen !

monkey
Hartverwarmend
5,0

avatar van Liloelisa
4,5
Ik vond het een prachtig boek, ook bij ons werd het voorgelezen in de klas. Prachtig&ontroerend.
Zeker aan te raden aan bijvoorbeeld 8stegroepers

heemskerktollie
Ook bij ons werd dit in de klas voorgelezen. Prachtig geschreven! Ik heb er zelfs nog over gedroomd zoveel indruk maakte het destijds.

avatar van GVR
5,0
GVR
Prachtig boek en m.i misschien wel het beste van Astrid Lindgren. Heel mooi beschreven, een klassiek sprookje pur sang. Ook de film mag er zijn.
Fragmenten uit dit boek werden gebruikt in het boek; Het kleine sterven, dat handelt over hoe gezinnen om gaan met het overlijden van hun kind en hoe het kind daarmee omgaat. Ook zeer vertederend.

misterwhite
In 1 woord: FANTASTISCH !!!!!
Het is zeker één van de beste boeken die ik in mijn leven heb gelezen.

avatar van Cerclezot
4,5
Als kind verschillende malen gelezen in het Nederlands. Sinds 1 jaar volg ik nu een avondcursus Zweeds en nu heb ik hem eens in het Zweeds gelezen (met behulp van een woordenboek). Het is en blijft een prachtig boek

4,5 sterren

avatar van staralfur
5,0
Dit was één van mijn favoriete boeken toen ik een jaar of 7/ 8 was, een tijdje geleden heb ik het herlezen en weer sprongen de tranen me in de ogen bij het begin.. Astrid Lindgren's boeken zijn tijdloos, ik denk dat ik binnenkort Ronja de Roversdochter en de serie Michiel van de Hazelhoeve onder het stof vandaan ga halen.

avatar van J.Ch.
5,0
De meningen zijn niet bepaald verdeeld hier, zie ik al. Ik kan me alleen maar bij de rest aansluiten: De Gebroeders Leeuwenhart is een fantastisch boek. Nu ben ik sowieso wel een liefhebber van avontuurlijke verhalen en heb ik niets tegen kinderboeken, dus net als The Chronicles of Narnia kan ik dit boek gerust blijven lezen nu ik al lang niet meer tot de doelgroep behoor.

Kinderboek, doelgroep - het zijn ook maar relatieve termen. Ja, de belangrijkste personages zijn kinderen en voor het taalgebruik hoef je niet veel moeite te doen. Verder is dit boek allesbehalve kinderachtig: het verhaal is erg spannend en bevat veel bijzonder zware thema's. Astrid Lindgren weet dood en tirannie te beschrijven op een manier die een kind kan begrijpen, zonder iets af te doen aan de ernst ervan, zelfs zonder dat het boek zelf loodzwaar wordt. Wat ongelooflijk knap gedaan.

Het resultaat is een bijzonder ontroerend boek. Lindgren maakt het nergens te ingewikkeld - zo vraagt Kruimel zich nooit af hoe Jonathan zoveel weet over Nangijala. Dat maakt ook helemaal niet uit: hij vertrouwt zijn broer volkomen. De thema's zijn daardoor wel zwaar, maar niet al te gecompliceerd (de eerste keer dat ik dit boek las was al zo lang geleden dat ik niet meer wist wie de verrader was in het Kersendal, en ik had al een hele theorie over een dubbelspion bedacht, maar zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet). Verder is het boek ook gewoon heel spannend, met Katla die zo angstaanjagend is dat Kruimel niet durft te vragen wat zij nou eigenlijk is, onderaardse gangen, geheime boodschappen...

Veel te snel uit, De Gebroeders Leeuwenhart. Misschien is dat wel het enige nadeel.

avatar van mjk87
4,5
Toch wel het mooiste kinderboek dat ik ooit heb gelezen. Een spannend verhaal, ontroerende personages, een fijne wereld ie helemaal gaat leven en een goed tempo waarin genoeg gebeurt om je je niet te vervelen. Zowel fijn om zelf te lezen of om uit voorgelezen te worden. En het boek heeft nog iets fijns ouderwets wat je tegenwoordig niet meer ziet.

5,0
Staat op mijn shortlist.

Hoewel het een kinderboek is behandeld het een zeer volwassen thema: de dood.
Het biedt troost, neemt angst weg en is wonderlijk mooi geschreven.

avatar van Boudewijn Visser
5,0
Hoe vaak zag ik de film, met de bijna hypnotiserende achtergrondmelodie? In het Zweeds, een van mijn favoriete talen? Twee maal las ik het boek integraal voor, aan kinderen van 9 en 10 jaar. Dat is wel 20 jaar geleden, in een tijd dat een verhaal nog traag mocht zijn, sprookjesachtig, fantasievol.
Maar ook spannend en met een diepere laag, die kinderen liet nadenken over de vraag: ja, wat is er eigenlijk na de dood?
Voor Astrid Lindgrens boeken en verhalen lijkt nu wat minder animo te zijn. Niet snel, niet flitsend, wel poetisch en nostalgisch zelfs, uit een Zweden dat niet meer lijkt te bestaan. Maar ik mag het nog steeds en de Gebroeders Leeuwenhart vind ik een van haar kroonjuwelen.

avatar van Jason82
4,5
Ik krijg spontaan heel veel zin om dit boek te gaan lezen Boudewijn Visser! ?
Bedankt ?

avatar van Ken Adams
3,0
Boudewijn Visser schreef:
Twee maal las ik het boek integraal voor, aan kinderen van 9 en 10 jaar. Dat is wel 20 jaar geleden, in een tijd dat een verhaal nog traag mocht zijn, sprookjesachtig, fantasievol.
Maar ook spannend en met een diepere laag, die kinderen liet nadenken over de vraag: ja, wat is er eigenlijk na de dood?


Mijn schoolmeester heeft dit twintig jaar geleden voorgelezen toen ik in groep vijf zat. Twee jaar later overleed de meester... Ik herinner hem vooral vanwege dit boek en ga heb binnenkort zeker nog eens lezen!

avatar van Ken Adams
3,0
Ken Adams schreef:
(quote)


Mijn schoolmeester heeft dit twintig jaar geleden voorgelezen toen ik in groep vijf zat. Twee jaar later overleed de meester... Ik herinner hem vooral vanwege dit boek en ga heb binnenkort zeker nog eens lezen!


Aardig boek. Maar wel simplistische weergave van goed en kwaad. En je doordat er tot twee maal doe een hiernamaals is, neemt de waarde van de avonturen in mijn ogen toch wat af.

avatar van Jason82
4,5
Een heerlijke leeservaring rijker. Fenomenaal jeugdboek, wat zonde dat ik dit niet in mijn jonge jaren heb gelezen. Met de kinderfantasie erbij is dit nog mooier kan ik me voorstellen. Nu als volwassen man (tja) leest het natuurlijk anders, maar desondanks voelde ik emotie bij diverse fragmenten. Het eerste hoofdstuk vond ik eigenlijk al het mooiste. De oudste broer Jonatan vertelt mooie, opbeurende verhalen aan zijn jongere en doodzieke broertje Karel. Echt ontroerend mooi hoe dat is beschreven, in mijn gebonden editie ook nog eens gepaard gaande met fraaie en versterkende illustraties. Aanrader voor jong en oud.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:50 uur

geplaatst: vandaag om 08:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.