menu

Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life beyond Earth - Avi Loeb (2021)

Alternatieve titel: Buitenaards

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur / Wetenschappelijk

240 pagina's
Eerste druk: Houghton Mifflin Harcourt, Boston (Verenigde Staten)

Eind 2017 zagen wetenschappers van een Hawaïaans observatorium een object dat door ons zonnestelsel zweefde en zo snel bewoog dat het alleen van een andere ster kon komen. De astronoom Avi Loeb liet zien dat het geen asteroïde of komeet was; daarvoor bewoog het te snel langs een vreemde baan en liet het geen spoor van gas of puin achter. Er was volgens hem maar één mogelijke verklaring: het object was geavanceerde technologie, gemaakt door een verre buitenaardse beschaving. ‘Buitenaards’ is een reis door de verste uithoeken van wetenschap, ruimtetijd en de menselijke verbeelding.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Artikel door Joep Engels in Trouw van 13 maart 2021:
Er-was-een-buitenaards-zonnezeil-op-bezoek-in-ons-zonnestelsel-avi-loeb-blijft-erbij
Avi Loeb kreeg de hele wetenschap over zich heen toen hij beweerde dat het object dat in 2017 het zonnestelsel had doorkruist, van buitenaardse makelij was. In zijn repliek noemt hij zijn collega's kortzichtig.


Bone of contention:
Ź»Oumuamua

...stilte...
Dit is toch een serieus te nemen sterrenkundige en daarom wil ik dit graag lezen... met het risico dat mijn fantasie op hol slaat.

avatar van Lalage
...stilte... schreef:
Dit is toch een serieus te nemen sterrenkundige en daarom wil ik dit graag lezen... met het risico dat mijn fantasie op hol slaat.

ik twijfel nog een beetje, dus ben erg benieuwd naar jouw leeservaring!

Bilal030
Klinkt echt interessant.

avatar van Donkerwoud
Ze zouden er hier op aarde eens naar op zoek moeten gaan.

...stilte...
Ha, zou er ook buitenaards humor bestaan?



Het is vooral een pleidooi voor meer onderzoek naar buitenaards leven.

Loeb vindt dat de wetenschap/de wereld zich moet voorbereiden op een eventueel contact met een intelligentie die een miljard jaar op ons voorligt. Waarom überhaupt zou een buitenaardse intelligentie die ook maar 10 jaar op ons voorligt contact met ons maken anders dan ons te vernietigen ons op te peuzelen?
Kijk naar onze wereld wat is het eerste dat je opvalt?
Juist!
Daar ga je niet even tussendoor met je vliegende schotel een kennismakingsgesprek voeren.
Loeb vindt ook dat we ons dna als de sporen van een paddenstoel moeten (en dat kunnen we) verspreiden over de vele planeten die daar evt. geschikt voor zijn.
Waarom
Omdat er een grote kans is dat deze planeet vernietigd wordt door ons asociaal gedrag.
Waarom zou je dan middels een ingenieus plan dat opnieuw proberen?
Loeb kan goed uitleggen waarom iets niet past in het verhaal van hedendaagse wetenschappers en het zou zo maar kunnen dat zijn gedachte klopt, maar bovenstaande gedachten zijn absurd en naïef.

avatar van eRCee
Ik stel voor dat we alleen DNA van Ted Kerkjes in de ruimte verspreiden, dan komt het wel goed.

Dus als Loeb en eRCee hun wil door drijven kan het zo maar gebeuren dat in een sterrenstelsel ver ver van onze wereld vandaan een nieuwe "beschaving" ontstaat met een overtuiging dat alles, het al, het heelal hun wereld is geschapen door Ted. Het is Ted die het altijd bij het juiste eind heeft. En om Ted te bedanken en te eren worden daar waar voorheen nog nooit een mens is geweest legio kerkjes gebouwd.
Pffft ik weet het ook niet


avatar van eRCee
Dr.Strangelove schreef:
Dus als Loeb en eRCee hun wil door drijven kan het zo maar gebeuren dat in een sterrenstelsel ver ver van onze wereld vandaan een nieuwe "beschaving" ontstaat met een overtuiging dat alles, het al, het heelal hun wereld is geschapen door Ted. Het is Ted die het altijd bij het juiste eind heeft. En om Ted te bedanken en te eren worden daar waar voorheen nog nooit een mens is geweest legio kerkjes gebouwd. Pffft ik weet het ook niet

Als je alleen het DNA van Ted verspreidt dan krijg je, als buitenaards leven daartoe in staat is, honderden miljoenen klonen van Ted in het heelal. Ik weet niet of die klonen zichzelf gaan aanbidden, zo ken ik Ted niet.

Dan zou Ted waarschijnlijk een betere God zijn.

avatar van handsome_devil
3,5
I want to believe. Ja, ik geef het toe, ik heb in mijn leven veel te veel X-Files gezien. De eerste vijf seizoenen heb ik zo vaak gezien dat ik ze kan dromen. Het was de allereerste serie die ik zag als kind en ben sindsdien altijd geïnteresseerd geweest in alle complottheorieën omtrent buitenaardse wezens. Niet dat ik zelf geloof dat er al eeuwen aliens onder ons zijn en zo, maar ik heb het ergens altijd raar gevonden om te denken dat wij de enige intelligente wezens in het universum zijn. Astronoom Avi Loeb is het met me eens en schreef een boek over ‘Oumuamua, het object dat in 2017 ons zonnestelsel doorkruiste en dat volgens hem een bewijs kan zijn van intelligent buitenaards leven.

Loeb, hoogleraar aan Harvard, wordt mede door dit boek niet heel erg serieus genomen door zijn collegawetenschappers, die zijn werk slechts voer voor complotdenkers vinden. Toch weet Loeb de lezer best wel te overtuigen van de uniciteit van ‘Oumuamua (ja, die apostrof hoort er nu eenmaal bij). Veel wetenschappers gaan er vanuit dat ‘Oumuamua een wat atypische komeet is, maar er zijn zoveel afwijkingen aan ‘Oumuamua dat de kans wel enorm klein is dat dat het daadwerkelijke, definitieve antwoord is.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 13:18 uur

geplaatst: vandaag om 13:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.