menu

The Lamplighters - Emma Stonex (2021)

Alternatieve titel: De Lichtwachters

mijn stem
2,50 (4)
4 stemmen

Engels
Historisch

358 pagina's
Eerste druk: Picador, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Cornwall, oudejaarsavond 1972: een boot legt aan bij de vuurtoren om de drie lichtwachters af te lossen. Maar de toegangsdeur is afgesloten en de toren blijkt leeg. Een tafel is gedekt voor een niet-genuttigde maaltijd. Het logboek van de eerste wachter beschrijft een storm die rond de toren raast - maar de lucht is de hele week helder geweest. De klokken staan allemaal stil op 8:45. De wachters worden nooit gevonden. Twintig jaar later krijgen hun vrouwen bezoek van een schrijver, die vastbesloten is de waarheid achter de vermissing te achterhalen. Wisselend tussen de verhalen van de vrouwen en het perspectief van de wachters tijdens hun laatste weken in de vuurtoren, komen lang verborgen geheimen aan het licht.

zoeken in:
3,5
Emma Stonex schrijft met De lichtwachters haar debuut. Ze baseerde dit verhaal op waargebeurde feiten van in Schotland in 1900 toen ook 3 vuurtorenwachters verdwenen zonder enig spoor. De cover van dit boek is adembenemend en weet meteen je aandacht te trekken.

Cornwall, 1972. Een boot is onderweg richting Maiden Rock, een afgelegen vuurtoren, om de vuurtorenwachters af te lossen. Wanneer ze er aankomen merken ze vreemde elementen op; de toegangsdeur is van binnenuit afgesloten, de tafel is gedekt voor twee personen en de klokken staan stil op 08u45. In het logboek wordt er gesproken over een storm terwijl het weer de afgelopen dagen eigenlijk helder is geweest. Maar het vreemdste van al is dat de 3 vuurtorenwachters verdwenen zijn. Wat is er met Arthur, Bill en Vince gebeurd?

Dan Sharp, een schrijver wil 20 jaar later achter dit geheim komen. Hij besluit de vrouwen van de wachters op te zoeken om zo meer info te vergaren over dit mysterie. Geheimen lijken naar de oppervlakte te komen en onderlinge dynamieken zorgen voor meer inzichten. Gaat het nu eindelijk duidelijk worden wat er precies is gebeurd en waar de vuurtorenwachters nu zijn?

Ze zeggen dat we nooit zullen weten wat er met die mannen gebeurd is. Ze zeggen dat de zee haar geheimen bewaart…

Dit verhaal heeft een spannende structuur. Het vertelperspectief wordt afgewisseld tussen de lichtwachters en de vrouwen van de lichtwachters 20 jaar later. Stonex weet diepgang aan de verschillende personages te geven.
Hun personaliteit krijgt mooi vorm en de wisselwerking onderling krijgt meer vorm. Het eenzijdige leven als lichtwachter, het lange wachten naar aflossing, het dromen van naar huis te gaan. Dit zorgt voor troebele verhoudingen tussen de wachters zelf. De afzondering is tevens geen goede zaak voor het psychisch welzijn van de mannen. Anderzijds komen we als lezer via de vrouwen ook heel wat te weten.

Doorheen het verhaal hangt er een duistere, donkere en mysterieuze sfeer. Nieuwsgierigheid wordt geprikkeld want je wil natuurlijk absoluut weten hoe de vork aan de steel zit. Het plot was voor mij dan ook verrassend en niet meteen hetgeen ik verwachtte bij dit boek.

Een zinnenprikkelend debuut vol met raadselachtige vragen en solide personages. Het gaat over geheimen, afzondering, nijverheid en een vleugje magie.

avatar van Pleun
2,5
Dit boek moest ik lezen omdat ik er een recensie over moet schrijven (ok, ik heb het wel vrijwillig uitgekozen) maar ik moet zeggen dat er geen match was tussen mij en De Lichtwachters. Ik heb er lang over gedaan om het uit te lezen en normaal gesproken had ik het aan de kant geschoven.

De manier waarop het verhaal wordt verteld, de structuur, werkt gewoon niet voor mij. Er wordt steeds een sprong in de tijd gemaakt..van de vuurtorenwachters in 1972, naar de weduwen in 1992..en weer terug naar 1972. Steeds krijgt ieder personage iets dat op een monoloog lijkt, of een hoofdstukje dat in de 3e persoon wordt verteld. De weduwen doen hun verhaal aan de geheimzinnige auteur Dan Sharp, maar die zegt geen woord in het boek. Heel merkwaardig.

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van drie vuurtorenwachters die in 1901 spoorloos zijn verdwenen voor de kust van Cornwall. Een thriller is het niet, meer een mysterie, met elementen van een psychologisch drama. Voor mij gingen de personages niet echt leven, misschien door de vertelstijl. Ik vond het een beetje gekunsteld.

Of het eerlijk is om het af te branden weet ik niet. Het is misschien ook een kwestie van smaak, maar ik heb me niet met dit boek vermaakt en het was een moeizame bevalling.

2.5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 13:23 uur

geplaatst: vandaag om 13:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.