menu

No One Is Talking about This - Patricia Lockwood (2021)

Alternatieve titel: Hier Hoor Je Niemand Over

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

205 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een vrouw reist de wereld over voor panelgesprekken nadat haar socialmediapost ‘Kan een hond tweeling zijn’ viral is gegaan. Sindsdien bepaalt het internet, ‘het portaal’, haar hele bestaan. Als reactie op existentiële bedreigingen – van klimaatverandering en economische onzekerheid tot de opkomst van een naamloze dictator en een epidemie van eenzaamheid – post ze stug door, steeds meer berichten die haar dieper de leegte van het portaal in trekken. Ze raakt ervan overtuigd dat een enorm koor van stemmen haar gedachten bestuurt. Zijn we in de hel beland, vragen de stemmen zich af. Zijn we gedoemd om dit te blijven doen tot we sterven? Als haar moeder haar sms’t ‘Er is iets misgegaan’ en ‘Hoe snel kun je hier zijn?’, wordt ze wakker geschud. Het echte leven dringt tot haar door en werpt een ander licht op de toenemende absurditeit van haar online bestaan.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Boeken FM: Internet vs. reality – De Groene Amsterdammer
Dichter en essayist Patricia Lockwood (1982) brak in 2013 door met het gedicht ‘Rape Joke’. Dit jaar verscheen haar debuut Hier hoor je niemand over, een roman die het verhitte en gefragmenteerde landschap van het internet als achtergrond gebruikt voor een klein, treurig familiedrama.

Joost, Ellen en Charlotte praten over internettaal en online ironie. Hoe probeert Lockwood het internet te vatten in een medium dat niet het internet is? En wat voor realiteit staat daartegenover?

4,0
Interessante schrijfstijl. Wat gefragmenteerd en dan sluipt het plot toch het boek in. Knap en intens geschreven zonder in voyeuristisch slachtofferschap te vervallen.

avatar van handsome_devil
3,5
Patricia Lockwood is dichter, essayist en na het schrijven van No One Is Talking About This ook romancier. Het boek schopte het tot de shortlist van de Booker Prize, maar won net niet. Het is best een bijzondere roman, zowel qua verhaal als qua stijl, maar ik heb dit jaar toch al beter gelezen.

Het verhaal is opgebouwd uit heel korte paragrafen, ieder de lengte van de gemiddelde tweet ongeveer, en springt vaak van de hak op de tak. Het boek bestaat uit twee delen; het eerste deel focust zich volledig op sociale media en hoe de verteller helemaal verloren raakt in het web van memes, politieke polarisering en schattige dierenvideo’s. De verteller krijgt echter te maken met een groot verdriet in de familie, als haar nichtje met een afwijking geboren wordt. Ze wordt uit ‘het portaal’, zoals Lockwood het internet noemt, getrokken en weer de echte wereld in geslingerd. De gebeurtenissen in het ‘echte’ leven werpen een andere blik op het leven in ‘het portaal’.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 15:47 uur

geplaatst: vandaag om 15:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.