menu

Królestwo - Szczepan Twardoch (2018)

Alternatieve titels: Het Zwarte Koninkrijk | Król #2

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Pools
Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Wydawnictwo, Krakau (Polen)

Warschau, 1939. Jakub Shapiro, vroeger koning van de onderwereld, strijdt een uitzichtloze strijd. Zijn gangsterrijk valt uiteen en het luxe leven is voorbij, zijn vrouw en zonen verlaten hem. Zijn oude geliefde Ryfka neemt hem onder haar hoede. Ze heeft maar één doel: overleven. Tienerzoon Dawid begint voedsel het Joodse getto binnen te smokkelen om zijn moeder en broer in leven te houden. Als de stad in puin ligt, vecht Ryfka met alles wat ze heeft voor het leven van Shapiro, terwijl Dawid nog maar één ding wil: wraak.

zoeken in:
4,0
Szczepan Twardoch wordt de Tarantino van de Poolse literatuur genoemd. Hij is een van de meest gelezen auteurs in Polen. Hij is onder andere gekend van zijn bestseller De koning. Het zwarte koninkrijk is hier een vervolg op.

Warschau, 1939. Jakub Shapiro, is heerser van de onderwereld in Warschau. Als bokser zorgt hij bij zowel de mannen als de vrouwen voor extra adrenaline. Hij is niet vies om geweld te gebruiken om te krijgen wat hij wilt. Maar de tijden veranderen. De 2e wereldoorlog breekt uit en de nazi’s grijpen de macht. Shapiro is een schim van wie hij eerder was. Hij staat er helemaal alleen voor totdat Ryfka terug op het toneel verschijnt. Zij is de ex-geliefde van Shapiro. In het getto probeert zij te overleven samen met Shapiro. Doorheen het verhaal komen de verhalen van deze zijpersonages meer aan bod; Dawid, Shapiro’s zoon, zit vol wraakgevoelens t.o.v. zijn vader en dit allemaal ten tijde van de wrede Duitse bezetting.

De verschillende intriges zorgen voor een spannend verhaal vol wreedheden, wraak en duisternis. Naast de onderlinge dynamieken heerst het leven in het getto en de strijd om te overleven. Niemand is te vertrouwen.

Twardoch schetst zo een interessant beeld van Warschau ten tijde van de 2e wereldoorlog. Het bevat alle componenten voor een goed boek; spanning, misdaad, historische achtergrond,…

De schrijfstijl is aangenaam. Het tempo vlot. Twardoch schrijft beeldend waardoor de omgeving realistisch aanvoelt.

Een beklijvende roman die aanvoelt als een thriller. Het bezorgt je een ‘Peaky Blinders’-gevoel.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:17 uur

geplaatst: vandaag om 09:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.