menu

Harlem Shuffle - Colson Whitehead (2021)

mijn stem
3,50 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch / Thriller

336 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

Voor zijn klanten en buren in 125th street in Harlem is Ray Carney een beschaafde meubelverkoper die een fatsoenlijk leven probeert te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddy, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven wordt het hem steeds duidelijker wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De ware Amerikaanse droom: van meubelverkoper tot gangster - NRC
Succesauteur Whiteheads nieuwe roman, in het Harlem van de jaren zestig, is vol gangsters die op hun manier omgaan met de Amerikaanse droom.

Bilal030
Na hem bij het programma ‘Brommer op zee’ gezien te hebben wil ik dit boek graag lezen. Ook wel een beetje door de aantrekkelijke cover.

avatar van Abubakari
4,0
Harlem Shuffle bestaat eigenlijk uit drie verhalen van elk ongeveer 150 pagina's met in de hoofdrol Carney, een meubelverkoper die in Harlem, Manhattan NYC woont. Hij sjoemelt een beetje met gestolen goederen maar houdt het bescheiden om uit de problemen te blijven. Die problemen komen er wel, dankzij zijn neef Freddy, een kleine crimineel die zijn zaken niet altijd even handig aanpakt. Het eerste verhaal speelt zich af in 1959, het tweede in 1961 en het derde in 1964. In elk verhaal heeft Carney zich weer wat verder in de goede richtring ontwikkelt maar is ie ook weer iets verder in het criminele drijfzand gezakt.

Het is geen vlot misdaadverhaal, het is vooral ook een beschrijving van het leven in de late '50's en vroege '60's in een zwarte wijk in NYC. Afgescheiden van de witte mensen (de vertaler distantieërt zich overigens van de door de uitgever gekozen en opgelegde witte mensen voor 'white folks') en uiteraard gediscrimineerd door the white folks redden de zwarte mensen hun reet zo goed en kwaad als het gaat in hun eigen wijk.

In het begin was ik er nog niet zeker van of dit wel wat ging worden, het begint wat gezapig met een meubelverkoper die zijn ritjes en klusjes heeft, maar met de intrede van neef Freddy komt het verhaal (na een bladzij of 40 al) in ander vaarwater, komt er wat spanning in en meer vaart. Colson Whitehead behandelt verhalenderwijs echter tal van onderwerpen, er zijn rassenrellen, rijke blanken die alles kunnen flikken, er is drugs en drank, maffia, de onderwereld met zijn kleurrijke personages, kortom een rijk boek waarin een sfeerschets gecombineerd wordt met misdaad. Een pure misdaadroman is het zeker niet, maar dat is wat mij betreft eerder een pluspunt.

avatar van Rius
4,0
Uitgeroepen tot VN thriller van het jaar 2022 in de Vrij Nederland detective en thrillergids

Gast
geplaatst: vandaag om 07:53 uur

geplaatst: vandaag om 07:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.