menu

Over het Water - H.M. van den Brink (1998)

mijn stem
3,72 (9)
9 stemmen

Nederlands
Oorlog

141 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Deze novelle gaat over roeien en geluk. Het decor is een lange warme zomer aan het eind van de jaren dertig in Amsterdam. Op de rivier die door de stad stroomt dromen twee jongens, Anton en David, dat er geen eind komt aan de beste zomer van hun leven zolang ze samen blijven roeien. Eén van de twee (Anton) blikt vijf jaar later, terwijl de stad wacht op het eind van de oorlog, terug op die droom

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Prachtige novelle die gevoel en de meest kleine details met elkaar vermengt. Ook al heb ik zelden geroeid, zeker niet op het water, heb je tijdens het lezen van het boek af en toe het gevoel alsof je samen met de hoofdrolspelers in de boot zit. Als wielrenner kon ik me heel goed identificeren met de pijn die je als roeier kan lijden, de trance waarin je verzeilt kunt raken en het oppermachtige gevoel dat je kunt krijgen van een lichaam die in topvorm lijkt te komen. Dit is De Renner voor de roeiers. En dan nog dat prachtige extra stukje: de oorlog die amper benoemt wordt maar die langzaam een donkere schaduw over de hoofdrolspelers slaat.

Dit boek stond op de shortlist van de Generale Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de Independent Foreign Fiction Prize, de Prix Femina, de Prix Médicis en won de Euregio literatuurprijs voor scholieren.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:08 uur

geplaatst: vandaag om 21:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.