menu

Zionoco - Leon de Winter (1995)

mijn stem
3,24 (21)
21 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Avontuur

383 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Sol Mayer is zeventien als hij samen met zijn vader Nederland verlaat. In New York leidt hij, hartstochtelijk brokkenmaker, een turbulent bestaan - tot zijn vader verdwijnt en hij een wonder beleeft. Als reactie daarop besluit hij om, in navolging van zijn vader, als rabijn de joodse traditie te dienen. Sol trouwt de erfgename van een fortuin van vierhonderd miljoen dollar, hij werkt bij Temple Yaakov, de grote synagoge aan Fifth Avenue in New York, hij ontvangt uit heel Amerika uitnodigingen voor spreekbeurten, hij is een voortreffelijk preker - en op een dag wordt hij wanhopig verliefd op de zangeres van een bandje. Een reeks hilarische en aangrijpende gebeurtenissen dwingt Sol tot een hallucinerende reis, die hem opnieuw in de voetsporen van zijn vader doet treden, wonderlijker dan hij ooit had kunnen dromen.

zoeken in:
avatar van Remco
3,0
Niet helemaal mijn smaak, in mijn herinnering een nogal bizarre trip!

3,0
Een van de minste boeken van De Winter, die echt wel betere op zijn naam heeft staan.
Wat wel goed lukt is om hoofdpersonage Sol die typische tweeslachtigheid mee te geven die blijkbaar niet alleen katholieke priesters hebben maar ook joodse rabijnen: Het conflict tussen het religieuze ideaal van zuiverheid en de drang van het lichaam, kortom sex.
Van die innerlijke strijd wordt rabijn Sol het slachtoffer door zijn verliefdheid op een zeer sexueel aantrekkelijke zwarte zangeres waar hij als een reu achteraan gaat lopen.
Tot daar is het verhaal nog best goed en kent ook een zekere humor. Maar het vliegt later behoorlijk uit de bocht wanneer het verplaatst wordt naar Suriname waar Sol naartoe verbannen wordt door zijn superieuren. Wat daar allemaal met hem gebeurt gaat wel erg ver.

avatar van chiel
3,5
Beetje potsierlijk inderdaad, de gebeurtenissen in Zuid-Amerika. Het boek leest wel als een trein trouwens. De hemel van Hollywood vond ik nog wat minder dan deze.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:38 uur

geplaatst: vandaag om 15:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.