menu

Kniga pro Svobodoe: Oejti ot Zakonnitsjestva, Dojti do Ljoebvi - Sergei Ovsiannikov (2018)

Alternatieve titels: Journey to Freedom | Книга про Свободу: Уйти от Законничества, Дойти до Любви

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Autobiografisch / Ideeënliteratuur

265 pagina's
Eerste druk: Nikeja, Moskou (Rusland)

Toen hij in 1973 in het Sovjetleger diende, werd Sergei Ovsiannikov gearresteerd en gevangengezet wegens ‘daden van ongehoorzaamheid’ onder militair bevel. Terwijl hij in de gevangenis zat begon hij over diepere kwesties na te denken en na zijn vrijlating werd hij opgeleid tot Russisch-orthodoxe priester. Zijn boek gaat over zijn zoektocht naar ware vrijheid. De problemen waarmee hij worstelt zijn diepgaand en, zoals elke confrontatie met de waarheid, bezorgt het hem veel leed en pijn. Zoals hij schrijft: 'Het was in mijn gevangeniscel dat ik mijn angst verloor. Ik realiseerde me dat als ze me met een lange straf naar een werkkamp stuurden, het niet uitmaakte, want ik was vrij. Natuurlijk kwam ik daarna tot het besef dat vrijheid niet wordt gegeven, je moet er de verantwoordelijkheid voor nemen.' Het was in die tijd dat hij het christendom ontdekte en besloot dat dit de echte zin van zijn leven was. Zijn werk bevat onder andere een analyse van de acht hoofdzonden: hun oorsprong, hun ontwikkeling analoog aan die van de maatschappij en hoe er mee om te gaan. Na een latere periode als hoofd van de Russisch-orthodoxe gemeenschap in Londen, woonde Ovsiannikov de laatste twintig jaar van zijn leven in Amsterdam waar hij de leiding had over de Russisch-orthodoxe gemeenschap. Zijn ervaringen stellen hem tevens in de gelegenheid vergelijkingen te trekken tussen Oost en West.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het werk van de op 6 januari 2018 in Amsterdam overleden aartspriester Sergei Ovsiannikov is sterk spiritueel van karakter. In onderstaande recensie wordt zijn werk vergeleken met de ‘Filokalia’ (‘Liefde voor het mooie’); dat is een reeks van teksten van de Oosters-orthodoxe Kerk, geschreven door spirituele meesters in de periode van de vierde tot en met de vijftiende eeuw. Hijzelf wordt in de recensie vergeleken met de Woestijnvaders; dat zijn de eerste Heremieten of christelijke monniken, zoals die vanaf de derde eeuw in de woestijn van Egypte leefden.

Recensie van 23 juli 2021 door Timothy D. Lusch op de site van Catholic World Report:
Confined to choose: A review of Journey to Freedom
Fr. Sergei Ovsiannikov at times reads like the fathers of the Philokalia and the philosopher Max Picard. But in his discussion of the passions he shows himself a modern descendant of the Desert Fathers.

De Russisch-orthodoxe Kerk, zoals Sergei Ovsiannikov die kende, bestaat niet meer.

Eind 2018 werd in Kiev in Oekraïne al besloten tot een afscheiding van de Russisch-orthodoxe Kerk, zodat de Oekraïense Orthodoxe Kerk ontstond.

Voor de Russische oppositieleider en schrijver Aleksej Navalny was dat in die tijd aanleiding om op Twitter uit te spreken dat, wat in eeuwen was gesmeed, “door Poetin en zijn idioten” in vier jaar was vernietigd.

Sergei Ovsiannikov was de laatste jaren van zijn leven als rector en aartspriester betrokken bij de parochie van de Russisch-orthodoxe Kerk in Amsterdam. Halverwege maart 2022 werd bekend dat alle vijf geestelijken aldaar zich door hun pro-Oekraïense houding bedreigd weten door hun eigen aartsbisschop en door de Russische staat. Zij zoeken nu aansluiting bij het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel (OPC, een oosters-orthodoxe stroming met een aartsbisschop in Turkije).

Gast
geplaatst: vandaag om 21:39 uur

geplaatst: vandaag om 21:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.