menu

Evicted: Poverty and Profit in the American City - Matthew Desmond (2016)

mijn stem
4,75 (2)
2 stemmen

Engels
Sociaal

418 pagina's
Eerste druk: Crown, New York (Verenigde Staten)

In 'Evicted' volgt de auteur acht gezinnen in Milwaukee terwijl zij worstelen om een dak boven hun hoofd te houden. 'Evicted' transformeert ons begrip van armoede en economische uitbuiting, terwijl we van nieuwe ideeën voorzien worden om de meest vernietigende problemen van het eenentwintigste-eeuwse Amerika op te lossen. De onvergetelijke scènes van hoop en verlies herinneren ons aan de centraliteit van thuis, waar zonder niets anders mogelijk is.

zoeken in:
avatar van Pleun
5,0
Matthew Desmond kreeg in 2017 de Pulitzer Prize voor non-fictie voor Evicted en het boek stond op de reading list van Obama. Omdat ik via mijn werk te maken heb met armoede was ik dus meteen nieuwsgierig, toen ik het bestaan van het werk ontdekte.

Evicted slaat op huisuitzettingen, die in Amerika net zo gewoon zijn als het kopen van een pak melk. Huurbescherming kennen ze niet en sociale huurwoningen bestaan wel, maar de rol van de overheid is minimaal en het aantal sociale huurwoningen is veel te weinig. Wat betekent dat arme mensen zijn overgeleverd aan de goden, aan zichzelf en aan particuliere verhuurders, met wie zij in een eeuwige dans zijn verwikkeld van huurachterstanden en huisuitzettingen. Loop je een maandje achter dan kan je er al worden uitgegooid en mag je op zoek naar andere goedkope woonruimte, met in je kielzog vaak een bups koters en in je rugzak een berg schulden en alle mogelijke trauma's.

Matthew Desmond is socioloog en heeft over een behoorlijk lange periode onderzoek gedaan naar huisuitzettingen en armoede, door te gaan wonen op een trailerpark. Daar bouwt hij vertrouwen op met verschillende bewoners en huurbazen, volgt hun levens en schrijft er een indringend boek over. Hij kijkt daarbij ook naar het buitenland en ziet dat het daar vaak beter is geregeld voor mensen aan de onderkant van de samenleving.

In een recensie op Goodreads las ik dat Evicted zo goed is, omdat het de 'brutal' gevolgen van armoede genadeloos laat zien. Het boek leest als een roman en is goed geschreven. Helaas niet vertaald in het Nederlands, misschien omdat het gaat om een typisch Amerikaans verschijnsel. Maar armoede kennen wij ook en de effecten die armoede heeft op mensen zijn overal hetzelfde, al hebben wij gelukkig betere sociale voorzieningen.

Tsja de American Dream.. voor een enkeling realiteit, voor de meesten gewoon een mythe.

Beste non-fictie die ik de afgelopen jaren heb gelezen. 5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.