menu

Taivaanpallo - Olli Jalonen (2018)

Alternatieve titels: De Hemelproef | Angus #1

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Fins
Historisch / Avontuur

461 pagina's
Eerste druk: Otava, Helsinki (Finland)

'De Hemelproef' van Olli Jalonen is een historische avonturenroman over de strijd tussen geloof en wetenschap in de 17e eeuw. De jonge Angus doet waarnemingen voor wetenschapper Halley op het eiland Sint-Helena. Ook als Halley weer naar Londen is vertrokken blijft Angus trouw zijn waarnemingen doen, dromend van Londen, en van zijn meester van wie hij nog zo veel had willen leren. Dan treft een verwoestende daad van geweld Angus’ familie. Het markeert het aanbreken van onheilspellende tijden op het eiland. In het diepste geheim wordt Angus met een schip meegestuurd naar Engeland. In zijn kleding is een brief genaaid, die hij via meester Halley aan de machthebbers in Londen moet zien door te spelen. Verstopt in het kraaiennest begint Angus’ nieuwe leven, dat hem weer terug zal voeren naar de grote astronoom en hem zo een plaats in geschiedenis van de wetenschap zal geven.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het boek was in 2019 genomineerd voor de Finse ‘Nuori Aleksis’ (‘Jonge Aleksis’)-literatuurprijs. De pre-jury daarbij bestaat uit middelbare scholieren gekozen uit heel Finland. In 2019 waren dat er 34. Het winnende boek wordt gekozen door de top-vijf lezers onder de juryleden.

Eveneens in 2019 was het boek genomineerd voor de ‘Runeberg’-literatuurprijs, genoemd naar de nationale Finse dichter Johan Ludvig Runeberg (1804-1877). Een eerste jury, bestaande uit een auteur-criticus, een cultuurjournalist en een literair onderzoeker kiest de genomineerden. Een tweede jury, van dezelfde achtergrond maar met drie andere personen, kiest de winnaar.

In 2018 won het boek de Finlandia-prijs voor fictie. De jury bestaat in dat jaar uit een hoogleraar literatuurwetenschap, een uitvoerend directeur van een vereniging van onderwijzers in de Finse taal en een directielid van een sponsor. Uit een longlist van meer dan honderd boeken blijven er zes over, waaruit de winnaar wordt gekozen. Olli Jalonen won deze prijs al eerder voor één van zijn oudere boeken.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:33 uur

geplaatst: vandaag om 12:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.