menu

The Music of Chance - Paul Auster (1990)

Alternatieve titel: De Muziek van het Toeval

mijn stem
4,05 (21)
21 stemmen

Engels
Sociaal

216 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Kort nadat zijn vrouw is weggelopen krijgt de dertigjarige Nash een erfenis van zijn vader. Als hij vervolgens op weg gaat en een verkeerde afslag neemt, houdt het toeval hem een jaar lang in beweging in het labyrint van het Amerikaanse wegennet. Hetzelfde toeval laat een jonge beroepsgokker zijn pad kruisen en hij raakt met zijn geld betrokken bij een nachtlange pokerpartij met twee miljonairs, waarna de twee zwervers om hun schulden af te betalen maanden achtereen aan een gigantische muur bouwen.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,0
Auster onderzoekt in deze roman het toeval, hoe een mens zonder even goed na te denken, in een hachelijke situatie kan terecht komen. Vanuit een opeenvolging van dergelijke toevalligheden komt de hoofdpersoon, Nashe, samen met een toevallige passant, Pozzi, in een Kafkaëske omgeving terecht waar ze een gigantische muur moeten bouwen.

De laatste 50 bladzijden maakten voor mij het een en ander goed, want het begin kwam me wat geforceerd over. Op een aantal punten in het verhaal, nemen de hoofdpersonen bepaalde beslissingen die, ook als ik begrijp dat ze er niet te lang over hebben nagedacht, wel heel erg onlogisch zijn. Dat gebeurt, verderop in het verhaal, nog een keer. Het lag er bij deze passages net iets te dik bovenop dat het over toevalligheden moest gaan. Zo gaan de hoofdpersonen op een gegeven moment een pokerspel spelen. Iets te gemakkelijk, vond ik.

avatar van Abubakari
3,5
Mijn tiende Auster boek, man heeft genoeg van de sleur van het dagelijks leven en de teleurstellingen die daar aan vast kleven en gaat op de zwerf in zijn auto. Komt een verlopen en verloren kaartspeler tegen en komt samen met hem in een vreemde situatie terecht.

In het (zoals bij Auster gewoonlijk) wonderlijke verhaal worden enkele vragen opgeworpen, zoals of de mannen paranoïde zijn of is hun achterdocht onterecht? Dat mag je zelf uitzoeken, net als dat je zelf mag bedenken wat er met Pozzi gebeurde, of Murkin nou een slechterik is of toch wel een goeie man is.

Zoals gezegd, wonderlijk verhaal wat voor mij een beetje plotseling eindigde, ik nam het als luisterboek tot me en had niet door dat het al bijna afgelopen was. Niet dat het nou zo’n open einde heeft, in tegendeel, maar ik had verwacht dat er nog meer te gebeuren stond.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:54 uur

geplaatst: vandaag om 16:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.