menu

'Night, Mother - Marsha Norman (1983)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Toneelstuk
Psychologisch

89 pagina's
Eerste druk: Hill and Wang, New York (Verenigde Staten)

Jessie Cates leeft na een mislukt huwelijk de laatste jaren bij haar moeder. Tot ze haar moeder vertelt dat ze zichzelf die avond van het leven zal beroven. De praktische zaken zijn geregeld, wat rest is de uitleg 'waarom'.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
Zo op zijn tijd een toneeltekst lezen vind ik altijd wel verfrissend. Het is literatuur teruggebracht tot de menselijke interactie, waarbij personages vrijwel louter door dialoog psychologisch vorm krijgen. Dit vertaalt zich in Amerikaans toneel naar mijn smaak wat vaak in geruzie in familiare sferen, met onverwerkte verledens die eindelijk eens open en bloot op tafel komen te liggen. Denk Who’s Afraid of Virginia Woolf, denk Long Day’s Journey Into Night, denk Death of a Salesman.

Eigenlijk voldoet ‘night Mother ook aan dat plaatje, met een moeder en dochter die elkaar eens ongezouten de waarheid vertellen, wanneer dochter verklaart die avond zelfmoord te gaan plegen. En toch, de feminiene inslag maakt het een wezenlijk ander werkje. Het mannelijk testosteron vliegt hier eens niet onbelemmerd over het toneel, er komt zelfs geen alcohol aan te pas om de emoties naar grotere hoogten te stuwen. Nee, er trekt eigenlijk heel beheerst een scala aan emoties voorbij die je zou kunnen verwachten wanneer een moeder en haar dochter constateren dat er veel verkeerde afslagen zijn genomen in het leven en het antwoord op de vraag wat het nu nog waard is om voor te leven ‘niets’ is.

avatar van Pageturner
Hier had ik nog nooit van gehoord, maar je maakt me benieuwd!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:38 uur

geplaatst: vandaag om 13:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.