menu

De Onzichtbare Jongen - Bernlef (2005)

mijn stem
3,79 (19)
19 stemmen

Nederlands
Psychologisch

188 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Ze zaten samen op school, twee jongens van dertien in het Amsterdam van de jaren vijftig. Max Veldman is de onderzoeker, die dingen weet waar de meeste jongens niets van begrijpen. Hij wil de onzichtbare wereld van de wind in kaart brengen, haar vastleggen in cijfers en getallen. Zelf wil hij ook het liefst onzichtbaar worden. Max woont samen met zijn vader, die op de cacaofabriek van Blooker aan de Amstel werkt. Dat zijn moeder er na de oorlog vandoor is gegaan met een Canadees, durft hij pas later te bekennen. Wouter van Bakel heeft totaal andere dromen. Hij wil harder lopen dan de wind, de honderd meter onder de elf seconden. Ook hij leeft zo in een wereld van tijden en cijfers. Door Max leert Wouter een andere, wonderbaarlijke werkelijkheid kennen. De bijzondere, hechte vriendschap verwatert als de jongens naar de hbs gaan, en van lieverlee verliezen ze elkaar uit het oog. Pas jaren later, als Wouter revalideert van een spierziekte, ontdekt hij Max in een psychiatrische inrichting in de buurt. Dan blijkt hij de enige persoon te zijn met wie 'de onzichtbare jongen' wil praten. Maar dat er nog een grotere tragedie in Max' familie verborgen wordt gehouden, ontdekt Wouter pas als Max werkelijk onzichtbaar is geworden.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,5
Schitterende roman, die voor mij de kracht toont van Bernlef als schrijver. Hij vertelt een ''simpel'' verhaaltje over een jongen die ziek wordt en een andere jongen die hem ziek ziet worden. Maar het is zoveel meer. Het is ook een beschrijving van de tijdsgeest en een mijmering over hoe het is om als mens op te gaan in het ''niets''.

avatar van Dn!S
3,5
Op zich gewoon een goed verhaal. De processen die Wouter en Max doorgaan zijn erg interessant te noemen. De hevige fluctuaties tussen sprinten en stilstaan. Genialiteit en gestoordheid. Vrienden en vreemden. Dit vind ik erg knap gedaan. Toch, de personages zelf doen mij minder. Met name de hoofdpersoon spreekt me niet erg aan. Soms kiest Bernlef ook wel voor wat simpele plotwendingen. Wat dat betreft minder dan de andere boeken van Bernlef die ik gelezen heb.

avatar van Bassievrucht
3,5
Na een sterk begin kakt het boek naar het midden toe een beetje in, maar gelukkig hervond Bernlef zich weer naar het einde toe.

De Onzichtbare Jongen verrast me wel, want tot nu toe heb ik alleen boeken van zijn hand gelezen die landschappen beschrijven. Deze keer heeft hij dat onderwerp iets verplaatst en met succes.

De brief van Max is trouwens schitterend. Bernlef kan als geen ander in de huid kruipen van mensen die een aftakelend proces meemaken. (dementie in hersenschimmen, het tegenovergestelde in eclipse etc.). Zo ook hier de 'ziekte' van Wouter en Max die de wereld uit het oog verliest door een even tragische als mooie obsessie.

De laatste twee zinnen zijn prachtig. Mooi boekje (en wat weinig gelezen hier! ik vind overigens dat Bernlef relatief weinig gelezen wordt...)

avatar van Eny
4,5
Eny
Wat een prachtig boekje! Echt om helemaal in te duiken en in een of twee keer uit te lezen. De personages spreken me erg aan en het verhaal zit goed in elkaar. Het doet me erg denken aan mijn eigen jeugd.

4,0
Inderdaad heel aardig geschreven boek, maar ik had er naar aanleiding van de reacties hier toch nèt iets meer van verwacht. Ik denk dat dat er mee te maken heeft dat het verhaal iets aan de eenvoudige kant blijft.

Desalniettemin heb ik het met plezier gelezen en vind het vooral knap hoe Bernlef er in slaagt met zo weinig woorden de bijzondere vriendschap tussen Wouter en Max op sublieme wijze onder woorden te brengen. Ik sluit me aan bij de treffende beschrijving van Dn!s over de hoofdpersonages. De uitersten waarmee ze worden geconfronteerd (sprinten en stilstaan, genaliteit en gestoordheid, vrienden en vreemden), maakt ze erg interessant.

4,0
Een boek met een mooi begin, die de vriendschap tussen de twee bevestigt, terwijl je weet dat er iets tussen hen ontbreekt. Beide personages gingen hun eigen weg en we zien vooral het leven van de hoofdpersoon, terwijl de ander juist veel interessanter is, maar daar krijgen we slechts ene beperkt beeld van. Een van Bernlefs beste boeken.

Ted Kerkjes
Ik vind de omschrijving op deze site haast mooier dan het boek zelf. Wellicht verdient het boek een herleesbeurt...

Gast
geplaatst: vandaag om 06:35 uur

geplaatst: vandaag om 06:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.