menu

Rainbow in the Dark: The Autobiography - Ronnie James Dio en Mick Wall (2021)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Autobiografisch / Cultuur

352 pagina's
Eerste druk: Permuted, Brentwood, TN (Verenigde Staten)

Voorafgaand aan zijn tragische dood in 2010 had Ronnie James Dio zijn autobiografie geschreven en terugkijkend op het opmerkelijke leven dat hem van zijn geboorteplaats in de Upstate New York naar de grootste podia ter wereld leidde, inclusief de arena die het hoogtepunt van succes vertegenwoordigde voor hem - Madison Square Garden, waar dit boek begint en eindigt. Terwijl Ronnie nadenkt over het verwezenlijken van een droom, blikt hij terug op de belangrijkste aspecten die in dit moment samenkwamen - de hechte vriendenclub die hem zijn start gaf in de muziek, het spelen op feesten, in bars, voor studentenverenigingen en in clubs; de plotselinge overgang die hem naar de microfoon bracht en zijn leven voor altijd veranderde; het geluk dat leidde tot de oprichting van Rainbow en een productieve maar moeilijke samenwerking met Ritchie Blackmore; de toevallige ontmoeting die hem de tweede zanger van Black Sabbath maakte en hen naar nieuwe niveaus van succes bracht; het verrassend tedere verhaal achter de geboorte van de Devil Horns, het blijvende symbool van heavy metal; zijn huwelijk met Wendy, dat zijn leven stabiliseert, en de enorme gok die ze ondernamen om de meest succesvolle onderneming van zijn carrière te lanceren… zijn eigen band, Dio. Alles wordt in detail en in de eerlijkste bewoordingen beschreven, van zijn ruzie met Blackmore tot de drugs die de wederopstanding van Black Sabbath hebben doen ontsporen, tot de persoonlijkheidsconflicten die elke band verzwakte.

zoeken in:
avatar van Sir Spamalot
Lezen over het leven van andere mensen is een delicaat geval voor mij want is het leven van de "sterren" zo interessant? Uiteindelijk hebben ze een privé-leven en een werkend leven, waar men vaak, zoals ik, een rigoureuze scheiding hanteert. Privacy is heilig voor mij, van mij mag men weten wat ik toesta dat geweten wordt. Zoiets als je leven op de sociale media storten of dat Big Brother gedoe is een gruwel voor mij.

Vaak is het ook niet interessant om dergelijke boeken te lezen want velen van de artiesten stonden vaak achteraan in de rij toen de hersenen (en gezond verstand) werden uitgedeeld. Ted Nugent, iemand? Ronnie James Dio is altijd mijn favoriete zanger geweest, o.a. bij Rainbow, solo en ook bij Black Sabbath / Heaven & Hell (de Black Sabbath versie met RJD). Hij was een gevoelsmens, op en top professioneel en hoewel zijn teksten vaak de Dungeons and Dragons sfeer inademden, was hij tijdens interviews een ander mens die vaak heel zinnige zaken wist te vertellen. Waarover? Het mensdom, een voortdurende bron van inspiratie.

Bedankt, chris reifert, om deze toe te voegen. Deze staat op mijn verlanglijst. Nostalgisch, ikke?

avatar van Snuifdoos
Zo tragisch was zijn dood toch ook weer niet.

De man is terminaal ziek geworden op de relatief jonge leeftijd van 67, zeer spijtig maar kan altijd tragischer.

Lijkt mij.

avatar van chris reifert
chris reifert (crew)
Dat tragische is gewoon een letterlijke vertaling van de plot. Waar ik mijn bedenkingen bij heb is of zijn eigen band wel de meest succesvolle onderneming in zijn carrière was. 'Holy Diver' stond weliswaar hoog in aanzien, en doet dat nog steeds, en 'The Last in Line' continueerde het succes maar daarna werd het toch geleidelijk wat minder? Na het vijfde Dio-album, 'Lock Up the Wolves' ging de zanger andermaal de samenwerking met Black Sabbath aan (wat een kortstondig leven beschoren was) en vanaf 2006 voor een langere tijd als Heaven & Hell.

Ah ja, Ronnie James Dio, ben er groot mee geworden maar had in de jaren 70 nog geen flauw benul dat de zingende kikker uit de videoclip van 'Love Is All' de stem van Dio was. Pas in '84 kwam er enig benul toen ik er met 'The Last in Line' inrolde en Rainbow begon te ontdekken.

Sir Spamalot graag gedaan deze toevoeging en Ted Nugent ben ik niet onbekend mee.

avatar van boekaap
Ik heb deze met plezier gelezen:

Ronnie James Dio: A Biography of a Heavy Metal Icon - James Curl (2018) en ben wel benieuwd wat dit werk nog toe gaat voegen?

Gast
geplaatst: vandaag om 15:39 uur

geplaatst: vandaag om 15:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.