menu

Faust. Der Tragödie Zweiter Teil - Johann Wolfgang von Goethe (1832)

Alternatieve titel: Faust Zweiter Teil

mijn stem
3,44 (16)
16 stemmen

Duits
Toneelstuk
Ideeënliteratuur / Psychologisch

309 pagina's
Eerste druk: Cotta’sche Verlagsbuchhandlung, Tübingen (Duitsland)

In het tweede deel belanden Faust en Mephistofeles aan het hof van de keizer. Faust wordt rijk door Mephistofeles’ uitvinding van het papiergeld. Tijdens een van de vele hoffeesten wordt hem de mooie Helena voorgetoverd, het toonbeeld van klassieke schoonheid. Faust wil haar grijpen, maar zij blijkt een schim te zijn, die meteen vervaagt. Als hem later een kijkje in ‘de tijd’ wordt gegund, ziet hij hoe een van zijn oud-leerlingen een kunstmatige mens heeft gefabriceerd in een destilleerkolf. Nu vindt Faust een manier om Helena te zoeken. Het kunstmatige wezentje, Homunculus genaamd, wijst hem de weg naar het Griekse dodenrijk Hades, waar hij zijn schone Helena vindt. Hij neemt haar mee naar Duitsland, waar uit hun liefde Euphorion, de poëzie, geboren wordt. Euphorion sterft jong, als hij vol overmoed naar de zon probeert te vliegen. Helena keert dan met haar dode zoon terug naar Hades, het dodenrijk. Faust is voor de tweede keer zowel zijn kind als zijn geliefde kwijtgeraakt. Hij richt zich nu op goede werken ten behoeve van de mensheid. Hij verdiept zich in technieken van landwinning en overwint de zee. Zijn grote inpolderingproject, bedoeld om het overbevolkte Duitsland meer ruimte te geven, blijkt echter onschuldige mensenlevens te kosten. Dit doet Faust inzien dat elk menselijk streven naar ‘het hogere en betere’ kan mislukken.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
Dit tweede deel uit Goethe's meestwerk Faust is een stuk minder toegankelijk dan het eerste deel. Waar het eerste deel een gemoderniseerde Middeleeuwse legende omvat, worden bij het tweede deel alle registers van de literatuurgeschiedenis opengetrokken. De lezer moet op de hoogte zijn van zijn klassieken om dit boek op waarde te kunnen schatten. Ikzelf heb mijn Gymnasium diploma gehaald en heb de nodige klassieke schrijvers gelezen. Maar zelfs met alle noten die bij mijn vertaling gegeven werden (Posthuma), heb ik niet het gevoel dat ik alles 100% heb kunnen begrijpen.
Het boek verhaalt over beleven van Faust na het tragische verlies van zijn grote liefde in deel 1. Toch heb ik genoten van dit meesterwerk en ik zal het zeker over een paar jaar herlezen als ik nog meer 'bagage' heb.

avatar van slowgaze
3,0
Ik vond dit eigenlijk een stomvervelend vervolg op het sterke eerste deel. Fijn hoor, al dat gedweep met de Klassieke Oudheid, maar dat boeit mij gewoon niet. Ik heb ook nooit gymnasium gedaan, maar het prachtige atheneum en heb mezelf voornamelijk opgevoed qua literatuur (ik wil de lessen Nederlands, Engels en Duits overigens zeker niet afvallen hoor. )
Maar ja, het lijkt überhaupt niet meer over Faust te gaan, maar we krijgen een parade van idiote onzin voor ons geschoteld. Bah, ik word er niet vrolijk van.

avatar van mjk87
2,5
Ook het tweede deel gelezen, direct maar na het eerste deel ook al is dit deel beduidend dikker (bijna tweemaal zoveel versregels) en viel het eerste deel tegen.

Ik had echter hoop voor dit tweede deel, temeer er een stuk Griekse Oudheid in voorkomt en mijn interesse daar wel ligt. En ik dat ook boeiend vond in poëzie uit de Klassieke Oudheid. Deels werden die verwachtingen ook ingelost, dit werkje is ergens tot de helft erg vermakelijk. Sowieso die bonte stoet aan het hof van de keizer, maar ook daarna de eerste beelden van het Oude Griekenland. Maar op een gegeven moment is het klaar en blijft dit een woordenbrij, maar komt er ook steeds minder plot waardoor dit ook een vervelende woordenbrij wordt. Wederom knap ik elkaar gezet, de vorm van versregels volgt vaak die van het Oude Griekenland bijvoorbeeld (en dat leest prettiger en boeiender dan het simpelere rijm uit deel I, maar ook dit deel II) maar het verveelt op den duur. En dat komt daarna eigenlijk niet meer goed.

Iets beter dan deel I uiteindelijk in de score, maar het begint veel sterker en eindigt veel saaier. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:17 uur

geplaatst: vandaag om 03:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.