menu

Ik Ga Leven - Lale Gül (2021)

mijn stem
3,15 (17)
17 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Sociaal

352 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

''Muziek mag niet, daten is verboden, het hebben van vrienden van het andere geslacht is onwettig, je leuk kleden en opmaken is ongepast, ’s avonds buiten zijn is niet geoorloofd, 'vieze, immorele' films en series kijken is onaanvaardbaar (en dan bedoel ik geen porno, gewoon een film waarin wordt gezoend), het vieren van verjaardagen of andere heidense feestdagen mag niet, werken met mannen kan niet en ook uitgaan en feesten op festivals is verboden.'' Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ''Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?'' In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

zoeken in:
avatar van HankMoody
Bilal030 schreef:
(quote)


Achterlijkheid omdat het niet jouw goedkeuring draagt?


Voordat iemand iets op Boekmeter plaatst moet het eerst inderdaad mijn goedkeuring krijgen!

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
[epische moderatoractie]
Zullen we het alsjeblieft inhoudelijk over het boek hebben?
Tip: dat begint bij lezen.

avatar van HankMoody
Je bent streng maar rechtvaardig Ted. Ik geef je gelijk. Ik heb de kanttekening gelezen en er is nog een kanttekening over Lale Gul en die gaan allebei ook niet over het boek maar over Twan Huys en witheid en slachtofferschap. Als er iemand fatsoenlijke reviews kan vinden over het boek dan hoor ik graag.

avatar van Donkerwoud
HankMoody schreef:
(quote)


Waarom post je deze achterlijkheid?


Ik ken Tayfun. Beslist geen achterlijke jongen. Maar het was oprecht niet mijn bedoeling om er een discussie over te voeren. Wellicht lees ik het boek zelf nog wel eens.

avatar van HankMoody


Ik ga hier toch op in en mocht dit bericht verwijderd worden dan is dat maar zo. Het is hier stukken strenger dan op Moviemeter dat weet ik wel, waarbij je wel je mening kan geven op kritieken voordat de film uit is.

Dus deze kanttekening begint met een oproep naar witte redacteuren. Bij de kanttekening is huidskleur overduidelijk heel belangrijk en dan vooral de witte huidskleur. Het is heel belangrijk schijnbaar dat haar naam goed wordt uitgesproken. Als je dat niet doet dan kan je oprotten naar Turkije. Dit is een soort sneer naar witte Nederlanders en semi-poging tot humor, die niet helemaal te begrijpen is. Mensen die Turkse namen niet goed uit kunnen spreken moeten naar Turkije om dat te leren... Wat? Echt waar? Ik ben een buitenlander en heb een gekke naam en die wordt weleens verkeerd uitgesproken. Maar alleen een baby zal zich hier zorgen over maken. Ik zie dit meer als een afleiding van het onderwerp dan waar het echt omdraait. Dit is totaal niet belangrijk.

Dan komt er een steunbetuiging maar ook een sneer naar haar verwrongen gedachtegangen terwijl deze schrijver later in het stuk ook hele maffe gedachtegangen heeft. Daarna gaat het over die vele witte presentatoren die het programma arm is. Witte presentatoren zijn verschrikkelijk, dat is armoede. Twan Huys doet het absoluut niet goed. Niet alles kan geweldig zijn. Ik ben geen fan van Twan Huys. Maar ik merk dat zowel luidruchtig links en luidruchtig rechts niet blij is met de media. Dat zijn 2 bubbels en als ze allebei niet tevreden zijn elke keer, doen ze misschien wel iets goed. Ik geloof niet dat Buitenhof een polariserende agenda heeft. Media... niemand is er echt blij mee geloof ik en dat zal altijd zo blijven.

Ten tweede: mannen als Wilders, notabene veroordeeld voor racistische groepsbelediging, kunnen nooit gelijk hebben.

Dit is een hele aparte gedachtegang die gewoon ook niet waar is. Het is goed dat Wilders veroordeeld is maar dan kan hij soms ongelijk en soms gelijk hebben. Een serie-moordenaar kan ook ergens gelijk in hebben? Volgens Balcik mag Wilders eigenlijk gewoon nooit aangehaald worden. Ook weer een aparte extreem linkse gedachtegang. Hij die niet genoemd mag worden.

Daarna gaat het over journalisten en mensen die bedreigd worden uit de christelijke hoek. Dit terwijl Lale Gul ondergedoken zit of Ayaan Hirsi Ali al heel haar leven ondergedoken zit. Welke mensen zitten ondergedoken vanwege bedreigingen uit christelijk hoek?

Wij kunnen alles zeggen over het christendom, zo hard mogelijk. Comedians hebben het al helemaal veelvuldig gedaan zonder op te rem te trappen. Mocht je een grap maken over de Islam heerst een doodse ongemakkelijk stilte in de zaal want ergens ben je daadwerkelijk bang voor geweld. Cartoons mogen gemaakt over het christendom maar mocht je dat doen over de profeet nou dan weten we wel hoe dat afloopt. Mocht een leraar in Frankrijk deze cartoon bespreken dan weet je wel hoe dat afloopt. Geen cartoons over Islam!

Of moet iedereen zoals Lale Gül een ‘ex-moslim’ worden om de test van integratie te halen?

Nee! Wat n rare gedachtegang is dit. Is dit puur slachtofferschap? Niemand spreek hierover? Dit is paranoia?

Binnen bepaalde streng-religieuze groepen, waar zij toe behoorde, speelt dit zeker. We hebben in algemene zin ook een Turks-nationalistisch probleem, dat sterk conservatieve en racistische kanten heeft.

Hier wordt een beetje gesproken over het probleem al denk dat het probleem groter is dan bepaalde streng religieuze groepen. Het probleem is dat je geen kritiek kan uiten op de islam. Er heerst geen vrijheid van meningsuiting in Turkije. Maar tegelijkertijd is Turkije is toch ook het meest westerse land in het Midden-Oosten?

Lale Gul zit ondergedoken en zal nooit meer schrijven over Islam. Dit is helemaal niet het geval over het christendom of het jodendom of welke religie dan ook behalve 1 religie.

Wij leven in een fuck religie en fuck overheid land en ik ben daar trots op. Wij mogen dat zeggen en dat is vrijheid van meningsuiting. Ik ben pro religie en pro religie kritiek. Zoals zap zegt weg met alle religie is in mijn ogen een simpele, atheïstische gedachtegang die ik vaker hoor. Religie is heel belangrijk! Vrijheid van meningsuiting is ook heel belangrijk. Maar we weten allemaal wel dat er toch altijd weer een religie is waar niet over gesproken mag worden. Doe je dan wel dan vrees je voor je leven.

Ik begrijp Bilal dat we in een verstikkende politieke klimaat leven en ik ben daar niet blij mee. Heel veel mensen zijn daar niet blij mee en weten niet waar het heen zal gaan. Maar als je fuck de overheid en fuck Mark Rutte en fuck het christendom kan zeggen dan moet dat ook over alles gezegd worden maar op dat punt zijn we absoluut niet...

avatar van eRCee
HankMoody schreef:
Ik ga hier toch op in en mocht dit bericht verwijderd worden dan is dat maar zo. Het is hier stukken strenger dan op Moviemeter dat weet ik wel, waarbij je wel je mening kan geven op kritieken voordat de film uit is.

Het is hier juist soepeler. Meningen geven voor een boek uit is mag gewoon, maar politieke discussie mogen niet. Zelf heb ik het tot een kunst verheven om in dit laatste opzicht altijd precies tot de rand te gaan.

(PS. Ik begrijp niet dat geoefende lezers zich zo met dit boekje bezig kunnen houden. Ik ga leven hoort typisch bij de entertainmentindustrie en de ophefcultuur maar heeft, zo denk ik er althans over, niets met literatuur te maken. Wat Gül over zich heen krijgt valt af te keuren, maar dat is nog geen reden om ook maar de geringste belangstelling te koesteren voor dit schrijfsel. Laat het lekker waar het hoort: op Twitter, in columns en in de praatprogramma's.)

avatar van Lalage
3,0
eRCee schreef:

(PS. Ik begrijp niet dat geoefende lezers zich zo met dit boekje bezig kunnen houden. Ik ga leven hoort typisch bij de entertainmentindustrie en de ophefcultuur maar heeft, zo denk ik er althans over, niets met literatuur te maken. Wat Gül over zich heen krijgt valt af te keuren, maar dat is nog geen reden om ook maar de geringste belangstelling te koesteren voor dit schrijfsel. Laat het lekker waar het hoort: op Twitter, in columns en in de praatprogramma's.)

Ik begrijp niet hoe je dit kunt zeggen als je het boek zelf niet hebt gelezen.

avatar van eRCee
Waarom niet? Je maakt altijd inschattingen over wat de moeite waard is om te lezen en wat niet, daar is niks raars aan. Het probleem zit veel meer andersom: omdat er zoveel reuring is, gaan mensen denken dat ze dit boek moeten lezen. Boeken worden zo de equivalenten van trending topics en hashtags, gedijend op polemiek, totdat het volgende voorgekookte relletje zich aandient. Daarom zeg ik: doe jezelf een plezier en kies iets uit op literaire gronden.

avatar van Lalage
3,0
Ik doel op je uitspraak 'dit heeft niets met literatuur te maken', waar baseer je dat dan op? Natuurlijk maak je zelf je afweging wat je de moeite waard vindt om te lezen, er is immers zo veel te koop. Zelf zette ik dit boek op mijn lijstje omdat ik graag wilde lezen over het opgroeien in een islamitisch gezin in Nederland, iets waar nog weinig over geschreven is.

avatar van eRCee
Oke, misschien niet helemaal zuiver inderdaad. Wat ik bedoel is dat de aandacht voor dit boek niets met literatuur te maken heeft, maar alles met ophef. Dat het boek tevens een literaire parel zou kunnen zijn, valt niet volledig uit te sluiten, maar de kans lijkt me niet groter dan bij een willekeurig ander boek dat je uit de romansectie kan meepakken.

avatar van HankMoody
eRCee schreef:
(quote)

Het is hier juist soepeler. Meningen geven voor een boek uit is mag gewoon, maar politieke discussie mogen niet. Zelf heb ik het tot een kunst verheven om in dit laatste opzicht altijd precies tot de rand te gaan.

(PS. Ik begrijp niet dat geoefende lezers zich zo met dit boekje bezig kunnen houden. Ik ga leven hoort typisch bij de entertainmentindustrie en de ophefcultuur maar heeft, zo denk ik er althans over, niets met literatuur te maken. Wat Gül over zich heen krijgt valt af te keuren, maar dat is nog geen reden om ook maar de geringste belangstelling te koesteren voor dit schrijfsel. Laat het lekker waar het hoort: op Twitter, in columns en in de praatprogramma's.)


De reden waarom dit boek trend is vanwege de ophef en hoe mensen er op reageren en niet naar alle waarschijnlijkheid omdat het zo geweldig is geschreven. Ik ga het boek ook niet lezen want het is niet mijn soort boek maar de manier hoe mensen hier op reageren is wel verrassend in mijn ogen. Als lezer trekt het je toch altijd wel aan. Je kan er niet helemaal aan ontsnappen omdat het telkens terugkomt. Het lijkt mij geen geweldig geschreven boek maar het onderwerp is wel heel serieus. Zonder het boek te lezen komt er weer een hypocriete kijk op vrijheid van meningsuiting terug en allerlei bij- en randzaken. De Nederlandse Turken en moslims die hierop reageren verkopen het boek zonder dat ze het weten en maken het boek groter dan het is. Een boek doet helemaal niet zo veel, het zal niet veel veranderen of helemaal niks. Daar komen veel schrijvers achter als ze ouder worden. Het is ergens ook wel grappig natuurlijk. Donkerwoud is een geoefende lezer maar haalt wel een artikel aan dat redelijk belachelijk is. Ik vroeg me dus af of hij dit nou een goede kanttekening vindt of dat hij het maar gewoon plaats zonder reden. Hoe dan ook heb ik ook genoeg geouwehoerd over een boek dat ik niet ga lezen. Het is hype die we volgende week weer vergeten zijn.

avatar van Lalage
3,0
Hierbij eindelijk een echte leeservaring. Het eerste wat opvalt is de wonderlijke schrijfstijl. Lale gebruikt veel moeilijke woorden en breit regelmatig ellenlange zinnen, om even later grof taalgebruik te bezigen. Ik vraag me af of ik hier wel doorheen ga komen, maar het went wel en ik vind haar observaties interessant. Gelukkig schrijft ze niet continu zo ingewikkeld.

De feitelijke gebeurtenissen vormen een kapstok voor de gedachtenstroom van de hoofdpersoon, die regelmatig in herhaling vervalt. Büsra betoogt keer op keer waarom ze de regels van haar ouders zo onlogisch vindt en hoe beklemmend de Turkse cultuur is. De spagaat van Büsra blijft: kiest ze voor haar familie of voor de vrijheid? Ondanks de bizarre schrijfstijl heeft Lale Gül me steeds weten te boeien.

Ik ga leven – Lale Gül | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van the Cheshire cat
Nou, mij lijkt het echt een waardeloos boek eigenlijk. Opdringerige cover, zegt ook veel over de inhoud.
Maar misschien leen ik het ooit een keer bij de bieb, gewoon om te checken of mijn intuïtie nog naar behoren werkt.

avatar van Donkerwoud
HankMoody schreef:
(quote)
Het is ergens ook wel grappig natuurlijk. Donkerwoud is een geoefende lezer maar haalt wel een artikel aan dat redelijk belachelijk is. Ik vroeg me dus af of hij dit nou een goede kanttekening vindt of dat hij het maar gewoon plaats zonder reden.


Jij vindt het een belachelijk artikel. Ik niet. Dat mag hoor, maar zulke discussies dragen naar mijn mening niet echt bij aan de gezelligheid op dit forum. Heb het liever over de recensies (o.a van Lalage) die mondjesmaat binnenkomen.

avatar van HankMoody
Donkerwoud schreef:
(quote)


Jij vindt het een belachelijk artikel. Ik niet. Dat mag hoor, maar zulke discussies dragen naar mijn mening niet echt bij aan de gezelligheid op dit forum. Heb het liever over de recensies (o.a van Lalage) die mondjesmaat binnenkomen.


Door Lalage's recensie heb ik eindelijk een redelijk goed beeld van het boek. Het is ook maar een boek jongens en meisjes. Ik kan geen ander boek bedenken dat zoveel oproer veroorzaakt als dit boek. Ik ben benieuwd waarom je het een goed artikel vindt? Daarom vind ik forums zoals deze juist interessant omdat ik het boeiend vind waarom iemand iets goed of slecht vindt en dat kan onderbouwen. Ik probeer je een beetje de tent uit te lokken maar je bent uiteraard niet verplicht om te antwoorden. Je kan mij wellicht ook op andere gedachten brengen. En ik begrijp niet echt wat je bedoeld met gezelligheid? Dit is niet Carnavalsmeter en ik zie gezelligheid niet als het grootste goed.

avatar van Donkerwoud
Met een titel als 'Ik Ga Leven' (2021) krijg ik toch vooral zin om te hossen en een polonaise te lopen. Haha.

avatar van HankMoody
Ik ga leven oh oh
Niemand houdt me tegen ja ja
Ik zal dansen in de regen
Niemand haalt me naar beneden!

avatar van the Cheshire cat
"Een slechte titel maakt het boek onleesbaar." - Gerard Reve

avatar van Ted Kerkjes
Ted Kerkjes (moderator)
HankMoody schreef:
Ik ben benieuwd waarom je het een goed artikel vindt?
Nogmaals: ik stel voor dat we het weer over het boek gaan hebben. Politieke discussies zijn niet toegestaan, zeker niet als ze op een al te verhitte toon worden gevoerd.
HankMoody schreef:
En ik begrijp niet echt wat je bedoeld met gezelligheid? Dit is niet Carnavalsmeter en ik zie gezelligheid niet als het grootste goed.
Wij wel, zie ook onze gedragsregels.

avatar van HankMoody
Het was gewoon afgesloten en het was ook geen politieke discussie. Ik vind het jammer dat dat in mijn schoenen wordt geschoven. Ik ben absoluut geen fan van politiek... Het is een gevoelig onderwerp, laten we dan daarop houden. Het ging mij om de redenatie erachter.

avatar van Pleun
Nu bij Op1

avatar van Donkerwoud
Pleun schreef:
Nu bij Op1


Mooi gesprek!

avatar van Pleun
Donkerwoud schreef:
(quote)


Mooi gesprek!


Heb het half gevolgd. Lale zei niet veel, verstandig wel. Ik weet niet of ik haar boek ga lezen, het trekt me niet en ik heb het gevoel dat ik de inhoud al ken door alle aandacht in de media. Uiteindelijk is het een thema waar je oeverloos over kan doorpraten maar wat word je er wijzer van.. tsja. Ooit las ik het boek van Paul Scheffer over het mislukken van de multiculturele samenleving. Dat vond ik best goed, heb niet het idee dat er sindsdien veel is veranderd. 5 stemmen maar op Boekmeter

Het Land van Aankomst - Paul Scheffer (2007) - BoekMeter.nl


avatar van ZAP!
Pleun schreef:
Nu bij Op1
Dat heb ik ook gezien, en ik kreeg een wat positiever beeld van haar (Gül). Ze kwam in elk geval een keer scherp uit de hoek door aan één van die zgn. tolerante moslims te vragen of je in hun kringen dan ook bv. openlijk homoseksueel kan zijn... en toen viel het even stil.

avatar van Pleun
ZAP! schreef:
(quote)
Dat heb ik ook gezien, en ik kreeg een wat positiever beeld van haar (Gül). Ze kwam in elk geval een keer scherp uit de hoek door aan één van die zgn. tolerante moslims te vragen of je in hun kringen dan ook bv. openlijk homoseksueel kan zijn... en toen viel het even stil.


Mijn beeld van Lale is ook wel positief. Het beeld van de steeds maar bagatelliserende, ontkennende en wegkijkende gemeenschap waar zij uit komt wat minder.

avatar van Bilal030
2,0
geplaatst:
Lalage schreef:
Hierbij eindelijk een echte leeservaring. Het eerste wat opvalt is de wonderlijke schrijfstijl. Lale gebruikt veel moeilijke woorden en breit regelmatig ellenlange zinnen, om even later grof taalgebruik te bezigen. Ik vraag me af of ik hier wel doorheen ga komen, maar het went wel en ik vind haar observaties interessant. Gelukkig schrijft ze niet continu zo ingewikkeld.

De feitelijke gebeurtenissen vormen een kapstok voor de gedachtenstroom van de hoofdpersoon, die regelmatig in herhaling vervalt. Büsra betoogt keer op keer waarom ze de regels van haar ouders zo onlogisch vindt en hoe beklemmend de Turkse cultuur is. De spagaat van Büsra blijft: kiest ze voor haar familie of voor de vrijheid? Ondanks de bizarre schrijfstijl heeft Lale Gül me steeds weten te boeien.

Ik ga leven – Lale Gül | Lalagè leest - lalageleest.nl


Kan me hierin wel vinden, alleen vond ik het waarschijnlijk iets minder boeiend. Had al veel gelezen over de schrijfstijl en het was inderdaad ‘wonderlijk’ te noemen. Het nodigde mij niet altijd uit om het boek weer eens op te pakken. Aparte woorden en straattaal worden door elkaar heen gebruikt waardoor het voor mij niet altijd even authentiek over komt. Ook las het gebrek aan alinea’s minder prettig voor mij. Het waren flinke stukken tekst in mijn ervaring maar daar is denk ik de redactie ook verantwoordelijk voor?

Na alle heisa wilde ik dit boek ook graag lezen. Ik dacht een interessant verhaal te gaan lezen over de strijd voor vrijheid in bredere zin, zo wordt het in de media toch wel gebracht, maar het is veel meer een meisje dat worstelt met strenge ouders, vooral moeder is een doorn in het oog van hoofdpersoon Büsra. Mijn vermoedens dat het vooral om culturele beperkingen gaat worden in dit boek bevestigd. Heb vrijwel niets kunnen lezen wat duidt op beperkingen vanuit de islam en dat vind ik bijzonder omdat dit boek op die manier wel als paradepaardje wordt gebruikt door lieden aan extreemrechtse kant.

Het boek bestaat vooral uit zinnen waarin de schrijver wil shockeren, het lijkt in een opwelling van frustratie geschreven te zijn, wat waarschijnlijk ook zo is, en het is mooi voor Lale Gül dat ze het van zich af heeft kunnen schrijven. Had alleen meer gehoopt op een serieuze aanklacht tegen de strenge regels die sommige islamitische gezinnen hanteren tegenover de meisjes. Iets waar die meisjes iets aan kunnen hebben. Door het grove taalgebruik en het belachelijk proberen te maken van de islam gaat ze die meiden juist niet bereiken. Dat was vroeger ook al zo met Ayaan Hirsi Ali; die brak eerst af wat super belangrijk en heilig is voor de vrouwen die ze volgens haarzelf wilde ‘redden’, wat bleek, die vrouwen hebben dan geen vertrouwen meer in iemands intentie. De meeste moslim meisjes, uitzonderingen daargelaten, zijn blije en trotse moslima’s. Van binnenuit gebeurt er al heel wat om het leven van jonge moslims, die met strenge ouders te maken hebben vanwege collectivistische agrarische culturen vanuit land van herkomst en vaak met armoede kampen, te verbeteren dmv stichtingen, sociaal werk, onderwijs etc. Een boek krijgt natuurlijk meer aandacht en al helemaal als je in het huidige klimaat met een boek zoals dit komt. Helaas schiet je je doel dan wel voorbij.

Vond ik wel iets goed aan dit boek? Zeker, als Büsra en haar klas op schoolreis zijn in Rome hebben ze het op een gegeven moment over politiek en de geschiedenis van kolonisatie, de economie en nog meer interessante zaken (voor mij). Heb echt genoten van de dialogen. Dat mocht van mij wel langer doorgaan.

geplaatst:
Ook las het gebrek aan alinea’s minder prettig voor mij. Het waren flinke stukken tekst in mijn ervaring maar daar is denk ik de redactie ook verantwoordelijk voor?
Deels wel. Zeker bij een beginnend schrijver als Gül mag je van een redacteur wel een leidende hand verwachten. Niet alleen waar het gaat om de lengte van de alinea's, maar ook waar het gaat om taalgebruik, personages en verhaallijn. Dat dit hier blijkbaar niet of nauwelijks is gebeurd, geeft wel te denken.

avatar van Lalage
3,0
geplaatst:
Bilal030 schreef:
Vond ik wel iets goed aan dit boek? Zeker, als Büsra en haar klas op schoolreis zijn in Rome hebben ze het op een gegeven moment over politiek en de geschiedenis van kolonisatie, de economie en nog meer interessante zaken (voor mij). Heb echt genoten van de dialogen. Dat mocht van mij wel langer doorgaan.

Dat stuk vond ik juist te onrealistisch. Nuchtere scholieren zullen al niet in zulke complexe zinnen praten, laat staan als ze dronken zijn.

avatar van Lalage
3,0
geplaatst:
dutch2.0 schreef:
Zeker bij een beginnend schrijver als Gül mag je van een redacteur wel een leidende hand verwachten. Niet alleen waar het gaat om de lengte van de alinea's, maar ook waar het gaat om taalgebruik, personages en verhaallijn. Dat dit hier blijkbaar niet of nauwelijks is gebeurd, geeft wel te denken.

Misschien was het nog veel erger

avatar van Bilal030
2,0
geplaatst:
Lalage schreef:
(quote)

Dat stuk vond ik juist te onrealistisch. Nuchtere scholieren zullen al niet in zulke complexe zinnen praten, laat staan als ze dronken zijn.


Dat was inderdaad niet realistisch. Inhoudelijk vond ik het reuze interessant, als een losstaand stukje.

avatar van devel-hunt
4,0
geplaatst:
Een feit is me duidelijk, een film als " life of Brian" van Monthy Python wat het Christendom belachelijk maakte hoef je over de islam niet te maken, dat is een doodvonnis en dat zegt meer dan genoeg.
Ik ga het boek binnenkort eens lezen.

avatar van devel-hunt
4,0
geplaatst:
Een dapper boek, sowieso, je nek uitsteken, jezelf uitspreken, kritiek leveren, de vuile was flink buiten hangen, onderdrukking, geen individu mogen zijn maar slechts een broedmachine, een opgedrongen toekomst in een parallel universum, geweld en onderdrukking, geen eigen mening mogen en kunnen ontwikkelen, zijn zoals iedereen is, wat zullen andere er van vinden, geen vrijheid van geloof, geen seksueel genot, geen vrije partnerkeuze, liever niet alleen over straat, geen privacy, geen vrijheid van de wijze van kleden, trek aan dat doek, overal bespioneerd en verraden kunnen worden, in de gaten gehouden worden, zware sancties, uitgehuwelijkt kunnen worden, gegijzeld in een ogenschijnlijk vrij land, onder moeten duiken als je dit boek schrijft, met de dood worden bedreigd, levenslang achterom moeten kijken, men vergeet niet, de wraak gaat komen, hoe durf jij als afvallige kritiek te hebben.
Een heel dapper boek.
Misschien technisch gezien niet het beste boek, veel onnodige woorden en een veel te lang bijna erotisch pornografisch met vriend Freek gedeelte, maar toch.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:00 uur

geplaatst: vandaag om 13:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.